Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα πέντε τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία

Δημιουργείται στοκ σε περίπτωση που χρειαστεί η συγκεκριμένη ουσία

έρευνες κορωνοϊός

Στην Ελλάδα έφτασαν σήμερα, πέντε τόνοι χλωροκίνης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση από την Ινδία, ώστε να δημιουργήσει στοκ των σκευασμάτων που δημιουργούνται από την ουσία αυτή, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ δίνει ελπίδες για την βοήθεια ασθενών από κορωνοϊό

Συγκλονίζει 33χρονη που πέθανε από κορωνοϊό:Επιθέσεις βήχα με αφήνουν άυπνη

Οι πέντε τόνοι της χλωροκίνης, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη παραδοθεί σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες για να προχωρήσουν στην παρασκευή των σχετικών φαρμάκων, ώστε να το έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία.

Ό ίδιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε πει στις αρχές της εβδομάδας ότι έχουν παραγγελθεί ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου, ώστε να υπάρχει στοκ του φαρμάκου σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Νοσηλευτής Ευαγγελισμού: «Οι ασθενείς είναι σαν να παθαίνουν ασφυξία»

Ο ΠΟΥ αρχικά δεν είχε συμπεριλάβει στη μελέτη το δίδυμο χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη, αλλά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες καθώς και το ενδιαφέρον πολλών χωρών (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ) άλλαξαν τα αρχικά πλάνα.

Όπως έχει φανεί τα φάρμακα αυτά μειώνουν την οξύτητα στα ενδοσώματα, τα διαμερίσματα εντός των κυττάρων που χρησιμοποιούν για να απορροφήσουν το εξωτερικό υλικό και ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να συνεισφέρουν για να εισέλθουν σε ένα κύτταρο.

Κορωνοϊός: Φοβούνται δεύτερο κύμα επιδημίας το καλοκαίρι

Αλλά η κύρια οδός εισόδου στον SARS-CoV-2 είναι διαφορετική, είναι η λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα, δια της οποίας προσδένεται σε έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων. Μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες έχουν δείξει ότι οι χλωροκίνες έχουν κάποια δράση έναντι του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής τοξικότητας.

Τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 κινεζικών κλινικών δοκιμών σε 100 και πλέον ασθενείς, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BioScience, δείχνουν οφέλη.

Κρήτη: Πώς νικήθηκε από τον κορωνοϊό ο 42χρονος Γερμανός ακαδημαϊκός

Παράλληλα στη Γαλλία, ο διάσημος καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ντιντιέ Ραούλ έχει ανακοινώσει ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη, μια λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης, σε 24 ασθενείς και σε έξι εξ αυτών μειώθηκε το ιικό φορτίο. Τα στοιχεία όμως προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή/κρίσιμη νόσο COVID-19.

Ωστόσο ήδη τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν ποσότητες χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, τόσο για κλινική έρευνα όσο και για άμεση χορήγηση σε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top