Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα: 103 νέα - Στα 331 το σύνολο

«Οι επόμενες ημέρες και οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες»

103 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα!

Το σύνολό τους ανέρχεται σε 331. Αυτή τη στιγμή 51 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι – όλοι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη- σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία. Σημείωσε πως και οι 8 έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δέκα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Αναλυτικά, τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξαν και 54 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα. 

44 είναι τα κρούσματα ανθρώπων που δεν ταξίδεψαν σε χώρα, όπου υπάρχει η επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος “ορφανά”. 

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα στα σούπερ μάρκετ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 4.000 δείγματα και πως τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα ότι «δεν έχουμε ξεφύγει από τη νόρμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι οι επόμενες ημέρες και οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες».

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα μέχρι χθες ήταν 228, ενώ 4 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την ανακοπή της έξαρσης του κορωνοϊού, για δραστηριότητες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες.

Η αρχή της φονικής διαδρομής του κορωνοϊού έγινε απο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, με τον θάνατο του 66χρονου από την Ηλεία, του πρώτου ασθενή που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονία την οποία εκδήλωσε επιστρέφοντας από ταξίδι στο Ισραήλ. Ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στις 2 Μαρτίου ενώ στις 6 Μαρτίου διασωληνώθηκε. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες παρουσίασε σημαντική επιδείνωση που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Κατέληξε στις 12 Μαρτίου.

Ο 66χρονος είχε υποκείμενο, καρδιαγγειακό νόσημα. Κατά πληροφορίες είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Τα επόμενα δύο θύματα, ενας 90χρονος και ενας 67χρονος, είχαν επίσης σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Ήταν και οι δυο διασωληνωμένοι. Ωστόσο, αυτό που τα διαφοροποιεί ως περιστατικά είναι πως δεν είχε γίνει γνωστή η νόσηση τους και η μόλυνση τους απο τον κορωνοϊό, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνονταν στους ασθενείς που είχε υπόψη του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο.

Ο μεν 90χρονος είχε εισαχθεί με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου και κατέληξε στις 14 Μαρτίου. Δεν είχε αναφερθεί στους διασωληνωμένους ασθενείς.

Ο 67χρονος, επίσης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε χθες.

Ο 53χρονος είχε και αυτός υποκείμενο νόσημα.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τη θνητότητα, ιδίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

«Θέλει πάρα πολύ προσοχή. Να μην είμαστε βιαστικοί. Να περιμένουμε να δούμε την πλήρη εικόνα του ιού στη χώρα μας, πριν πούμε δεδομένα για αυτές τις σοβαρές πνευμονίες που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες» είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας.

Αναφορικά με τους τρεις, εως χθες, θανάτους ειπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 73 έτη.

«Οι άνθρωποι, οι οποίοι νοσούν σοβαρά ή διασωληνώνονται ή και οι ατυχείς τρεις συμπολίτες μας που κατέληξαν, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τη συνηθισμένη ηλικία που προσβάλει αυτός ο ιός, οι οποίοι είναι οι ηλικίες από τα 40 μέχρι τα 69. Για να καταλάβετε, οι τρεις θάνατοι από μόνοι τους έχουν ένα μέσο όρο ηλικίας 73 έτη. Αναμένουμε να είναι υψηλότερες ηλικίες, αναμένουμε να είναι άνω των 65 και πιθανότατα και άνω των 70 ετών όσοι νοσούν σοβαρά» πρόσθεσε.

Επισήμανε ομως πως θα πληγούν και νέοι άνθρωποι: «Είναι ένας ιός που μας αφορά όλους. Θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες των άνω των 70, τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα. Αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι. Υπάρχουν, λοιπόν, και νεότερα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή πνευμονία και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή. Και για αυτό έχουμε κάνει όλον αυτόν τον αγώνα και για αυτό έχουν ανακοινωθεί όλα αυτά τα μέτρα».

Κορωνοϊός και φάρμακα: Προτιμάτε την παρακεταμόλη, λέει ο Τσιόδρας

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες η είδηση πως η χρήση αντιφλεγμονώδων θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας την Κυριακή, αναφέρθηκε στις πληροφορίες αυτές που είδαν το φως της ημέρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονώδων προκαλεί επιδείνωση στην ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η ανησυχία προέκυψε όταν οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη ...) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις, ωστόσο τόνισε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, όπως το depon.

Όπως είπε, άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγω οι γαλλικές Αρχές.

Καλό θα ήταν, με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας και να προμηθευτείτε κάποιο αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.

6.036 θάνατοι παγκοσμίως από τον νέο κορωνοϊό

Συνολικά, 6.036 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό και 159.844 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Η Κίνα παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (3.199), όμως στην Ευρώπη καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση του ιού, με 1.907 θανάτους, εκ των οποίων 1.441 στην Ιταλία και 288 στην Ισπανία, τις δύο πλέον πληγείσες χώρες της ηπείρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top