«Τοξοβόλος»: Προετοίμαζε μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα;

Το αυτοκίνητο ήταν «κινούμενη» γιάφκα - Δείτε φωτογραφίες

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δράση του «Τοξοβόλου» και των δύο γυναικών που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ποιος είναι ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» που συνελήφθη στην Αγία Παρασκευή

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας, ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε πάρει μέρος μαζί με άλλα δύο άτομα σε ληστεία που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ερυμάνθεια Αχαΐας με λεία – μαμούθ, ύψους 150.000 ευρώ. 

Πώς συνέλαβαν τον «Τοξοβόλο του Συντάγματος» - Ήταν βαριά οπλισμένος

Στη ληστεία αυτή ο 35χρονος ήταν μεταμφιεσμένος σε ιερέα και φορούσε μάσκα σιλικόνης.

«Τοξοβόλος» του Συντάγματος: Πειθαρχική έρευνα για την απόδρασή του

Τι βρέθηκε μέσα στο κλεμμένο τζιπ που επέβαινε ο Τοξοβόλος

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις συλληφθέντες είχε κλαπεί από τον Χολαργό στις 27 Ιανουαρίου.

Οι δράστες κατά τη διάρκεια της σύλληψης φορούσαν πλαστικά γάντια, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ρούχα, τα νούμερα των οποίων δεν ταιριάζουν με τον σωματότυπο των συλληφθέντων. 

Απέδρασε ο «Τοξοβόλος» του Συντάγματος από τις φυλακές Τίρυνθας

Επίσης βρέθηκαν :

  • πιστόλι με φυσίγγιο στη θαλάμη, το οποίο έφερε στην κατοχή του ο συλληφθείς
  • αυτόματο υποπολυβόλο, το οποίο έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη
  • πολεμικό τυφέκιο τύπου «καλάσνικοφ», το οποίο έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη
  • 4 γεμιστήρες
  • πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων
  • 3 πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, που αντιστοιχούσαν στον κάθε έναν από τους συλληφθέντες με τη φωτογραφία τους,
  • 5 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων η μία τύπου «smartphone» και σε λειτουργία
  • ζευγάρι κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας, από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το ανάγλυφο εντύπωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας,
  • ασύρματος πομποδέκτης, συντονισμένος σε κανάλι της ΕΛ.ΑΣ., με ακουστικά
  • χρηματικό ποσό, άνω των 3.300 ευρώ 
  • πλήθος ειδών ρουχισμού, διαφόρων μεγεθών

Επιπλέον, σε σωματική έρευνα στην 28χρονη συλληφθείσα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • πιστόλι, που έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη
  • γεμιστήρας
  • φυσίγγια των 9 mm
  • συσκευή κινητής τηλεφωνίας, η οποία ήταν απενεργοποιημένη 
  • 5 κλειδιά οικιών.

Σενάρια για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα εξετάσει η ΕΛ.ΑΣ.

Λόγω του βαρύ οπλισμού που βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο, όπου επέβαιναν οι τρεις συλληφθέντες η Αντιτρομοκρατική εξετάζει και το σενάριο να προετοίμαζαν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. 

Ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής και όπως προέκυψε ο ίδιος και η 26χρονη φίλη του, η οποία ήταν και οδηγός του ΙΧ, είχαν κάνει πολλά ταξίδια σε περιοχές της βόρειας και της νότιας Ελλάδας, ενδεχομένως αναζητώντας τον επόμενο στόχο τους. 

Οι αξιωματικοί εκτιμούν πως το κλεμμένο αυτοκίνητο ήταν μια «κινούμενη» γιάφκα και πως οι συλληφθέντες δεν είχαν κάποια γιάφκα με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή ένα διαμέρισμα. 

Από έρευνες μάλιστα που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγγενών των συλληφθέντων δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάτι. 

 Βαρύ το ποινικό μητρώο του «Τοξοβόλου» και της συνεργού της Ρούπα

Ο 32χρονος «Τοξοβόλος» είχε καταδικαστεί το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τη διπλή ληστεία σε τράπεζες στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας τον περασμένο Ιούνιο.

Η 28χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη λόγω παρέλευσης του 18μήνου από τη σύλληψή της, με περιοριστικούς όρους, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης της τον Ιούνιο του 2019.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» μαζί με μια 28χρονη, που κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί ως συνεργός της Πόλας Ρούπα και μιας 26χρονης γυναίκας, φίλης του Γιάννη Μιχαηλίδη, συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αγία Παρασκευή.

Το κλεμμένο όχημα, στο οποίο επέβαιναν κινούταν επί της οδού Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή και σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα το ακολουθούσαν πέντε ή έξι αυτοκίνητα. 

Ένα απ’ αυτά, σε κάποια στιγμή, του έκλεισε το δρόμο και ο οδηγός και οι συνεπιβάτες συνελήφθησαν από πάνοπλους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Όπως αποδείχθηκε στο τζιπ επέβαιναν ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» και δραπέτης των φυλακών Τίρυνθας, μια 28χρονη που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την Πόλα Ρούπα και μια 26χρονη, φίλη του Γιάννη Μιχαηλίδη. 

Η 28χρονη είχε συλληφθεί μαζί με την Πόλα Ρούπα πριν από τρία χρόνια σε επιχείρηση που έγινε στην Ηλιούπολη και τον Άγιο Δημήτριο

Ποιος είναι ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος»

Ο διαβόητος «Τοξοβόλος του Συντάγματος» έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας το Φεβρουάριο του 2011, όταν εκτόξευσε βέλη με το τόξο του εναντίον ανδρών των ΜΑΤ. 

Τότε είχε συλληφθεί αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει στις ανακριτικές αρχές ότι το τόξο του είναι ψεύτικο και ότι δε θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη.

Ο πατέρας του, διάσημος μαέστρος, είχε σπεύσει να τον υποστηρίξει, λέγοντας πως ο γιος του είναι οικολόγος και δεν είναι οργανωμένος σε κάποιο μπλοκ αντιεξουσιαστών. Τον είχε χαρακτηρίσει καλλιεργημένο παιδί, με σπουδές και βαθύτατα σκεπτόμενο, αν και είχε παραδεχθεί πως είχε κάποιες ιδεολογικές τάσεις, φιλικές προς τον αντεξουσιαστικό χώρο.  σε κανέναν.

Ο Μιχαηλίδης υπήρξε αριστούχος μαθητής, ο οποίος αγαπούσε πολύ το διάβασμα. Αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις και βραβεύτηκε,  μάλιστα, από την τότε υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου με έναν φορητό υπολογιστή. Ο νεαρός σπούδασε περιβαλλοντολόγος στο ΑΠΘ. 

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» και η ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε ως χόμπι τη σκοποβολή και την τοξοβολία. Τις ικανότητές του στη δεύτερη αποφάσισε να τις δείξει στο Σύνταγμα, ενώ κατηγορήθηκε και για τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και τα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης το 2013, όπου μαζί με τους συγκατηγορουμένους του, ανάμεσά τους και ο Νίκος Ρωμανός, είχαν απειλήσει τους πελάτες με καλάσνικοφ. 

Ο Μιχαηλίδης ήταν γνωστός των Αρχών. Είχε συλληφθεί το 2006 για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το 2007 για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από το Μον Παρνές. Και τις δύο φορές είχε αθωωθεί.

Το καλοκαίρι του 2012, το όνομα του είχε εμπλακεί στη ληστεία τράπεζας στην Πάρο, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας οδηγός ταξί. 

Τότε με επιστολή του στην εφημερίδα «Ποντίκι» είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή στο επεισόδια, καθώς και ότι δεν ήταν μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top