Ποιος είναι ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» που συνελήφθη στην Αγία Παρασκευή

Ο αριστούχος γιος μαέστρου που έγινε τρομοκράτης

O Μηχαηλίδης

Η ενασχόληση του «Τοξοβόλου του Συντάγματος», κατά κόσμος Γιάννη Μιχαηλίδη, με την ένοπλη πάλη ήταν κάτι που έκανε πολλούς να πέσουν από τα… σύννεφα, αφού όντας μαθητής, ήταν αυτό που χαρακτηρίζουν συχνά οι καθηγητές ως πρότυπο. O 35χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αγία Παρασκευή μαζί με δύο ακόμα γυναίκες, η μία εκ των οποίων συνεργάτης της Πόλας Ρούπα. Οι τρεις συλληφθέντες επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονταν στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής. 

Πώς συνέλαβαν τον «Τοξοβόλο του Συντάγματος» - Ήταν βαριά οπλισμένος

Ο Μιχαηλίδης υπήρξε αριστούχος μαθητής, ο οποίος αγαπούσε πολύ το διάβασμα. Αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις και βραβεύτηκε,  μάλιστα, από την τότε υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου με έναν φορητό υπολογιστή. 

«Τοξοβόλος» του Συντάγματος: Πειθαρχική έρευνα για την απόδρασή του

Ο νεαρός σπούδασε περιβαλλοντολόγος στο ΑΠΘ, ενώ πατέρας του είναι ο σπουδαίος μουσικός και μαέστρος, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης. 

Ποιο ήταν το σημείο κλειδί που αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του και να οργανωθεί στον… ένοπλο αγώνα, ως μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» είναι άγνωστο. 

Απέδρασε ο «Τοξοβόλος» του Συντάγματος από τις φυλακές Τίρυνθας

Πώς πήρε το παρατσούκλι «Τοξοβόλος του Συντάγματος»

Τον Φεβρουάριο του 2011, κατά τη διάρκεια των επεισοδιακών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας κατά των μνημονίων, έγινε γνωστός ως «Τοξοβόλος», όταν σήκωσε το τόξο του και εκτόξευσε βέλη εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ. 

Τότε, ο Μιχαηλίδης είχε συλληφθεί και του είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε για απολογία σε τακτικό ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Απολογούμενος φέρεται να αρνήθηκε ότι είχε πάνω του τσεκούρι για το οποίο υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί το «πρόσθεσαν» στα κατασχεθέντα στην κατοχή του αντικείμενα ,ενώ για το τόξο είπε ότι ήταν ψεύτικο και ότι δεν μπορούσε να προκαλέσει οποιονδήποτε κίνδυνο. 

Ο πατέρας του, είχε σπεύσει να τον υποστηρίξει, λέγοντας πως ο γιος του είναι οικολόγος και δεν είναι οργανωμένος σε κάποιο μπλοκ αντιεξουσιαστών. Τον είχε χαρακτηρίσει καλλιεργημένο παιδί, με σπουδές και βαθύτατα σκεπτόμενο, αν και είχε παραδεχθεί πως είχε κάποιες ιδεολογικές τάσεις, φιλικές προς τον αντεξουσιαστικό χώρο. 

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» και η ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε ως χόμπι τη σκοποβολή και την τοξοβολία. Τις ικανότητές του στη δεύτερη αποφάσισε να τις δείξει στο Σύνταγμα, ενώ κατηγορήθηκε και για τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και τα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης το 2013, όπου μαζί με τους συγκατηγορουμένους του, ανάμεσά τους και ο Νίκος Ρωμανός, είχαν απειλήσει τους πελάτες με καλάσνικοφ. 

Ο Μιχαηλίδης ήταν γνωστός των Αρχών. Είχε συλληφθεί το 2006 για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το 2007 για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από το Μον Παρνές. Και τις δύο φορές είχε αθωωθεί.

Το καλοκαίρι του 2012, το όνομα του είχε εμπλακεί στη ληστεία τράπεζας στην Πάρο, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας οδηγός ταξί. 

Τότε με επιστολή του στην εφημερίδα «Ποντίκι» είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή στο επεισόδια, καθώς και ότι δεν ήταν μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Η φυλακή και η απόδραση του «Τοξοβόλου του Συντάγματος»

Το 2015 και ενώ ήταν ήδη έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιάννης Μιχαηλίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών (κατά συγχώνευση) για την ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς στην Πεύκη.

Η υπόθεση σχετιζόταν με την ένοπλη συμπλοκή στην Πεύκη τον Μάιο του 2011, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί κι ένας νεαρός, ενώ ένας από τους δράστες, και συγκεκριμένα ο Μιχαηλίδης, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει με επιστολή του στο διαδίκτυο, για να διαφύγει πήρε το περιπολικό των αστυνομικών.

Για τη συμπλοκή αυτή εξέτιε ποινή κάθειρξης 13 ετών στις φυλακές της Τίρυνθας. Εκεί ήταν υπεύθυνος βοσκός για τη φύλαξη προβάτων της φυλακής, σε περιφραγμένο χώρο εξωτερικά του σωφρονιστικού καταστήματος.

Τον Ιούνιο του 2019, κατά την καταμέτρηση των κρατουμένων διαπιστώθηκε ότι απουσίαζε και κηρύχθηκε δραπέτης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top