Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πώς φαίνονται οι πλημμύρες στην Κινέτα από δορυφόρο

Η επόμενη μέρα μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα φαινόμενα

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τις καταστροφές στην Κινέτα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης»

Την εικόνα της Κινέτας μετά τις σφοδρές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Γηρυόνης» κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Sentinel-2» ο οποίος πέρασε χθες πάνω από τη χώρα μας την ώρα που τα έντονα φαινόμενα ήταν σε εξέλιξη.

Δορυφορική εικόνα από την Κινέτα. Φωτογραφία: meteo.gr

Όπως αναφέρει το meteo, στη φωτογραφία απεικονίζεται η αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων στην περιοχή, καθώς διακρίνονται και οι καμμένες εκτάσεις στην Κινέτα από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου 2018 που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων και πλημμυρών.

Στο έλεος της κακοκαιρίας Χαλκιδική και Θάσος: Πλημμύρες και εγκλωβισμένοι

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία Γηρυόνης - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Στο σχήμα παρουσιάζεται η πορεία της βροχόπτωσης στο σταθμό του Έμπωνα τη Δευτέρα 25/11, ενώ με κόκκινο φαίνεται η τετράωρη περίοδος της ισχυρής βροχόπτωσης. Φωτογραφία: meteo.gr

Στον Λιμένα Θάσου κατά τις τελευταίες 6 ημέρες έχουν πέσει συνολικά 464 χιλιοστά βροχής ενώ καθ΄ όλο  το 2018 έπεσαν μόλις λίγα περισσότερα από 600 χιλιοστά. Φωτογραφία: meteo.gr

Η επόμενη μέρα στην Κινέτα

Στην Κινέτα η οποία επλήγη από τις σφοδρές βροχοπτώσεις οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει από χθες μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου προκειμένου να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.

Θύματα της κακοκαιρίας δύο γυναίκες σε Ρόδο και Κω

Aυτοκίνητα σκαρφάλωσαν στις μάντρες. Φωτογραφία: Εurokinissi

Παράλληλα κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε περιουσίες και οικίες καθώς στόχος είναι να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγέντες όπως και να θωρακιστεί αποτελεσματικά η περιοχή.

Την ίδια στιγμή η περιφέρεια Αττικής εξέφρασε την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει τα αντιπλημμυρικά έργα που θα ακολουθήσουν για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».

Κινέτα: Άμεσα οι αποζημιώσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις για τις ζημιές

Aεροφωτογραφία από την πλημμυρισμένη Κινέτα. Φωτογραφία: Εurokinissi

Πού οφείλεται η καταστροφή στην Κινέτα

Η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα βασικά αίτια της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

Κινέτα: «Θα πνιγούμε αν δεν γίνουν έργα»

Τα νερά κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Φωτογραφία: Εurokinissi

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό , στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας.

Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» από την Κινέτα. Φωτογραφία: Εurokinissi

Όπως αναφέρει , τα προϊόντα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου του 2018 βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής η οποία πραγματικά τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν.

Αυτοκίνητα θάφτηκαν στις λάσπες. Φωτογραφία: Εurokinissi

Ακόμη, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις , όπως «οριοθέτηση των ρεμάτων , καθαρισμό των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή , απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών». «Θα πρέπει να γίνει μία συνολική ανάκαμψη της περιοχής με βάση ένα καινούριο σχέδιο που θα υποβληθεί και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει καθεμία περιοχή που πλήττεται», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι.Φωτογραφία: Εurokinissi

125 χιλιοστά βροχής σε 4 ώρες στην Ρόδο

Ο «Γηρυόνης» πλήττει τη Δευτέρα 25/11 το νησί της Ρόδου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ ασθενέστερες βροχές σημειώθηκαν και την Κυριακή 24/11.

Όπως προκύπτει από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στον Έμπωνα Ρόδου έπεσαν 152 χιλιοστά βροχής σε 11 περίπου ώρες εκ των οποίων τα 125 χιλιοστά σε διάστημα περίπου 4 ωρών, και πιο συγκεκριμένα από τις 12:30 έως τις 16:40 της Δευτέρας 25/11. Συνολικά το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας καταγράφηκαν 154 χιλιοστά στον Έμπωνα, 100 χιλιοστά στην πόλη της Ρόδου και στη Λίνδο και 39 χιλιοστά στην Κατταβιά. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία της βροχόπτωσης στο σταθμό του Έμπωνα τη Δευτέρα 25/11, ενώ με κόκκινο φαίνεται η τετράωρη περίοδος της ισχυρής βροχόπτωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top