«A Woman Can Be» πολλά πράγματα. Μπορεί να είναι μητέρα, εργαζόμενη και παράλληλα να βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης, σκαρφαλώνοντας στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου.
Αυτό δεν είναι υπόθεση αλλά μια πραγματικότητα την οποία ζουν τα τελευταία χρόνια η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη.
(Αριστερά η Χριστίνα και δεξιά η Βανέσα)
Ίσως να τις έχετε ξανακούσει, ίσως να σας θυμίζουν κάτι τα ονόματά τους, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν, τα κατορθώματά τους έκαναν το γύρο του διαδικτύου αλλά και των καναλιών.
Οι δυο τους έχουν ήδη κατακτήσει τις 4 ψηλότερες κορυφές του κόσμου (Kilimanjaro – Αφρική η Βανέσα το 2014, η Χριστίνα 2017), Aconcagua - Νότια Αμερική (2015, η Χριστίνα έως 6.500m), Elbrus – Ευρώπη (2016) και Mc Kinley – Βόρεια Αμερική (2017).
Αυτή τη φορά, Βανέσα και Χριστίνα, έχουν βάλει πλώρη για την κατάκτηση των 7 κορυφών (7 Summits Project) με coach τον Νίκο Μαγγίτση (τον μοναδικό Έλληνα που ολοκλήρωσε το 2008 το 7 Summits Project).
Στόχος τους πλέον, είναι η κατάκτηση και των 3 επόμενων κορυφών. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζουν την κατάκτηση της κορυφής Carstensz Pyramid (4.884m), στην Ωκεανία το καλοκαίρι του 2018, την κατάκτηση της κορυφής Vinson Massif (4.892m), στην Ανταρκτική τον χειμώνα του 2018 και την κατάκτηση του Everest (8.848m), στην Ασία την άνοιξη του 2019.
Δεν είναι κάτι απλό. Η ανάβαση στις επτά κορυφές θεωρείται ως παγκόσμια ορειβατική πρόκληση και το υπέρτατο επίτευγμα στον χώρο της ορειβασίας. Μέχρι σήμερα 71 γυναίκες έχουν ολοκληρώσει το 7 Summits, καμία όμως δεν ήταν Ελληνίδα. Αν η Χριστίνα και η Βανέσα τις κατακτήσουν, τότε θα είναι οι πρώτες Ελληνίδες που τα καταφέρνουν.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΩΣ ΕΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ» - ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ…ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Παντρεμένη, μητέρα δυο αγοριών και διευθύντρια Μάρκετινγκ σε Πολυεθνική εταιρία, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της για τη ζωή στα εξής: «Στόχος, προσπάθεια, θετική σκέψη, καλή παρέα και στο τέλος καλό φαγητό (γελάει)».
Παρά τη φορτωμένη καθημερινότητα της, παραμένει στοχοπροσηλωμένη «με αρκετό ψυχαναγκασμό (γελάει). Το πρόγραμμα είναι το σημαντικότερο κομμάτι της προετοιμασίας». Τέσσερις φορές την εβδομάδα «αφού φύγουν τα παιδιά για το σχολείο και πριν πάω στη δουλειά να ακολουθώ ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής αλλά και προπόνησης στο βουνό (Υμηττό ή Πάρνηθα). Ένα τρίμηνο πριν την κάθε ανάβαση εντείνουμε το πρόγραμμα ανάλογα με το στόχο» δηλώνει η ίδια στο star.gr.
Για τη Βανέσα, «“a woman can be" και αλπινίστρια και μητέρα και εργαζόμενη χωρίς να πρέπει να θυσιάσει κάποιον από αυτούς τους ρόλους».
Πώς αντιδρά όμως η οικογένειά της κάθε φορά που φεύγει για ένα τόσο επικίνδυνο ταξίδι; (σ.σ: τα συγκεκριμένα γίνονται μια φορά τον χρόνο):
Στον άντρα της λέει χαριτολογώντας «"Happy wife, Happy life"». Είναι δίπλα της, και παρά τις δυσκολίες την στηρίζει αφού και ο ίδιος αγαπά την ορειβασία. Και τα παιδιά της όμως είναι «εκπαιδευμένα»: «Δε νομίζω ότι καταλαβαίνουν κάποια διαφορά στην καθημερινότητα τους, έχουν μεγαλώσει με τη μαμά και το μπαμπά να πηγαίνουν στον βουνό. Θυμάμαι όταν γύρισα από την Αλάσκα είχα πάει στο νηπιαγωγείο να πάρω το μικρό μου γιο και η δασκάλα του μου είπε: “Συγχαρητήρια ο γιος σας έχει μεγάλη φαντασία κάθε μέρα μας λέει ιστορίες για τη μαμά του που πήγε στην Αλάσκα και ανέβηκε ένα ψηλό βουνό και του έφερε περίεργα δώρα”.Γέλασα πολύ που νόμιζαν ότι ο μικρός κατέβαζε ιστορίες από το κεφάλι του».
(Αριστερά η Βανέσα Αρχοντίδου, δεξιά η Χριστίνα Φλαμπούρη)
Το βουνό το σέβεται αλλά δεν το φοβάται: «Καθημερινά κινδυνεύουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε όταν οδηγούμε ή όταν περπατάμε στο δρόμο. Στο βουνό είσαι πιο καλά προετοιμασμένος για τον κίνδυνο γιατί είσαι σε επαγρύπνηση».
Πιο πολύ την αγχώνει η εξεύρεση χρηματοδότησης γι΄αυτό το εγχείρημα: «Είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχιση των αποστολών και της προσπάθειας. Δυστυχώς η ορειβασία δεν έχει την προσοχή και τους υποστηρικτές που έχουν μαζικά αθλήματα».
Η κατάκτηση των Επτά Κορυφών έχει πάντως και συμβολικό χαρακτήρα για τη Βανέσα: «Όταν γίνει θα αποδείξει ότι με όραμα, πρόγραμμα, σκληρή δουλειά αλλά και πίστη στην ομάδα μπορούμε να ανέβουμε σε οποία κορυφή βάλουμε στόχο. Τα τελευταία χρόνια όλοι μας στην Ελλάδα βιώσαμε τις δυσκολίες, την αβεβαιότητα και τη μιζέρια της οικονομικής κρίσης που μας καθήλωσε και μας δημιούργησε μια απαισιοδοξία για το μέλλον και μια μοιρολατρία. Δεν είναι οι συνθήκες ή το DNA αλλά η θέληση και ο χαρακτήρας που πρέπει να καθορίζουν τη ζωή μας».
Γνωρίστηκε με τη Βανέσα σε μια ορειβατική εκδρομή και από τότε οι δυο τους είναι αχώριστες. Εργάζεται επίσης σε πολυεθνική, ενώ αντλεί την έμπνευσή της από «τις καθημερινές γυναίκες υπερήρωες που καταφέρνουν τα πάντα τόσο καλά». Από την ιστιοπλοϊα ανοιχτής θαλάσσης βρέθηκε στο βουνό το οποίο αποτελούσε πρόκληση για εκείνη. Τελικά τα κατάφερε.
Για την προπόνηση της, προετοιμάζει συνεχώς το μυαλό της και συγκεντρώνεται στον στόχο: «Το πρωί που ξυπνάω και τρώω το πρωινό μου σκέφτομαι ότι πρέπει να το κάνω για να έχω αρκετή ενέργεια για να βγει η προπόνηση. Στη δουλειά σκέφτομαι ότι πρέπει να δουλέψω με το 100% ώστε να έχω την δυνατότητα να ονειρεύομαι τις επόμενες κορφές. Στο σωματικό κομμάτι κάνουμε τις προπονήσεις μας το πρωί πριν το γραφείο. Περίπου 3 μήνες πριν κάθε αποστολή προσαρμόζουμε το πρόγραμμα ανάλογα τον στόχο, προσθέτοντας επιπλέον προπονήσεις και σε βουνά της Ευρώπης»
Το βουνό δεν κρύβει πως το φοβάται αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το αγαπά. «Η διαρκής διαδικασία που πιέζεις τον εαυτό σου να ξεπεράσει τα όρια του σε κάνει πιο δυνατό» σημειώνει.
Μέχρι στιγμής πάντως «ευτυχώς δε βρέθηκα ποτέ σε σημείο να πω “αυτά είναι τα τελευταία μου λεπτά”. Μπορεί να είμαι τυχερή ή απλά η ισορροπία μεταξύ του πάθους για κορυφή και της ασφάλειας βρίσκεται σε καλά επίπεδα».
Aν πάντως τα καταφέρει μαζί με τη Βανέσα, «θα αποτελεί απόδειξη ότι ‘top κατορθώματα’ δεν τα πετυχαίνουν ξεχωριστοί άνθρωποι αλλά καθημερινοί άνθρωποι με ξεχωριστή θέληση και όραμα».
Της Χριστίνας Βεργιώτη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.