Σπαρτιάτες: Μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους λόγω Κασιδιάρη;

Τι εξηγεί συνταγματολόγος

«Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα οδηγούμασταν στον αποκλεισμό του», εξήγησε ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος / Βίντεο: Mega

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σχέση των «Σπαρτιατών», που αναδείχθηκαν πέμπτο κόμμα, με τον προφυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη, το κόμμα του οποίου «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο για τις εκλογές.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ευχαρίστησε δημόσια τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως ήταν το καύσιμο για να μπουν οι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή.

Εκλογές 2023: «Νενικήκαμεν» - Προκαλεί μέσα από τη φυλακή ο Κασιδιάρης

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Κωνσταντίνο Μποτόπουλο, ωστόσο, η σύνδεση του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη με τους Σπαρτιάτες ενδεχομένως να αποδειχτεί προβληματική.

Ηλίας Κασιδιάρης: Αποφυλακίζεται τον Φεβρουάριο του 2024

Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους δεσμούς που δένουν τους «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Tο πρώτο στάδιο, δηλαδή η συμμετοχή στις εκλογές έχει περάσει, ενώ το επόμενο στάδιο είναι το εκλογοδικείο, το ανώτατο δικαστήριο που κρίνει πια για τα εκλεγμένα κόμματα.

«Ντροπή»: Οι celebrities αντιδρούν για τους Σπαρτιάτες στη Βουλή

«Η πρώτη φάση είναι για να μπουν κάποια κόμματα στην εκλογική διαδικασία, αυτό πέρασε. Τώρα έχουμε το εξής ερώτημα, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί, έχουν εκλεγεί σωστά; Αυτό, λέει το Σύνταγμα, γίνεται από δύο απόψεις: ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής», είπε.

Η ένσταση στο εκλογοδικείο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ο νόμος αφήνει το περιθώριο 15 ημερών από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, ωστόσο η κρίση αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

Σπαρτιάτες: Το «ευχαριστώ» του Βασίλη Στίγκα στον Ηλία Κασιδιάρη

Σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο, «εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα οδηγούμασταν στον αποκλεισμό του. Έτσι, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top