Εκλoγές 2023: Πάνω από 50% η συμμετοχή

Τι ώρα θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών

Πάνω από 50%  έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αναμένεται η συμμετοχή να ξεπεράσει το 57,78% που ήταν στις εκλογές του 2019. 

Εκλογές Καρδίτσα: 5 συλλήψεις για «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια και χρήματα

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΕΣ κάποια εκλογικά τμήματα καθυστέρησαν να στείλουν τη συμμετοχή σε αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στοιχεία μόνο για τα 17.548 εκλογικά τμήματα και να απομένουν άλλα 5.000.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι τα αρχικά προβλήματα έχουν αποκατασταθεί και δε θα υπάρξει καθυστέρηση στη μετάδοση των αποτελεσμάτων το απόγευμα.

 «Το δείγμα που ήρθε 10-10:30 ώρα Ελλάδας ήταν πολύ μικρό και έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε μία και καλή τη δεύτερη ανακοίνωση, όπου σε αυτή συμμετέχουν περίπου το 80% των εκλογικών τμημάτων» ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.

Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία / Eurokinissi

Πρόβλημα προέκυψε σε δύο περιοχές στην Ημαθία και στην Κρήτη, όπου τελείωσαν τα ψηφοδέλτια ενός μικρού κόμματος.

Μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00, αναμένεται να καταχωρηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από 200 μικρά εκλογικά τμήματα ενώ περίπου στις 19:30 θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων απο τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό συστημα του ΥΠΕΣ. Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο κ. Σταυριανουδάκης υποστήριξε ότι πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, θα γίνουν γνωστές και οι σταυροδοσίες των βουλευτών. 

Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία / Eurokinissi

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε και τα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, μετά και την ενσωμάτωση ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Καναδά. Συγκεκριμένα, επί συνόλου 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν 18.203 και απείχαν 4.654. Ως εκ τούτου το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 79,6%.

Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές είχαν και οι Έλληνες που ψήφισαν σε Βρετανία και Γερμανία. Στη Βρετανία είχαν εγγραφεί περίπου 5.000 άτομα ενώ σε όλη τη χώρα λειτούργησαν συνολικά 12 εκλογικά τμήματα. Στη Γερμανία οι καταγεγγραμμένοι ήταν 3.326 και λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις.

Γιατί άργησε η ενημέρωση από το ΥΠΕΣ

Αν και η ενημέρωση για τις εκλογές αναμενόταν για τις 11:30, υπήρξε καθυστέρηση καθώς ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν ενεργοποίησαν εγκαίρως τα συστήματα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (srt).

Το γεγονός αυτό καθυστέρησε τη διαδικασία και επηρέασε τη ροή της ενημέρωσης. Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξαν ορισμένα προβλήματα όσον αφορά στα συστήματα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (srt).

Συγκεκριμένα από τα 21.467 συστήματα, δεν ενεργοποιήθηκαν τα 16 ενώ τα περισσότερα από αυτά σύμφωνα με την ΕΡΤ, εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο δόθηκε η οδηγία να ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top