Εκλογές: Οι γυναίκες και οι κάτω των 45 ετών το «κλειδί» της κάλπης

«Αναποφάσιστο» δηλώνει περίπου το 10% των πολιτών

Προβάδισμα 6,3  μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου στο Star

Μπορεί το άνοιγμα της κάλπης να απέχει λιγότερο από 24 ώρες, ωστόσο ένα σεβαστό κομμάτι του πληθυσμού, περίπου 10%, φέρεται να βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.

Η περαιτέρω ανάλυση του ποσοστού αυτού δείχνει πως 6 από τους 10 αναποφάσιστους είναι γυναίκες και 7 στους 10 είναι κάτω των 45 ετών.

Εκλογές 2023: Τι ώρα θα μάθουμε τον νικητή και τους σταυρούς

Παράλληλα, πολύ ενδιαφέρον είναι και το συμπέρασμα όσον αφορά την πολιτική τους κατεύθυνση, καθώς φαίνεται πως ένα τμήμα της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης» δεν έχει διαμορφωμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και κατατάσσεται σε αυτό που ονομάζουμε «απολιτίκ».

Νέα δημοσκόπηση: Αυτή θα είναι η επόμενη Βουλή – Τα κόμματα που μπαίνουν

Τα τρία αυτά ποιοτικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δείχνοντας πως στην τελική ευθεία τα δύο πρώτα κόμματα, εάν προσδοκούν να κερδίσουν κάτι επιπλέον από τα ήδη παγιωμένα κοινά τους, πρέπει να απευθυνθούν σε αυτό το κοινό.

Στην Ερμού ο Μητσοτάκης μια μέρα πριν τις εκλογές

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκαν σε μη πολιτικές εκπομπές, που έχουν κυρίως γυναικείο και νεανικό κοινό.

Μητσοτάκης: Η Μαρέβα είναι ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή Super Κατερίνα στον Alpha / Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή Super Κατερίνα στον Alpha / Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Οσον αφορά τους νέους, αναμφίβολα τα πράγματα το 2019 ήταν υπέρ του Αλέξη Τσίπρα: ενδεικτικά στις ηλικίες 17-24 έλαβε 33,8% έναντι 29,7%.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, το τελευταίο διάστημα να έχει κάνει μπαράζ πολιτικών που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες. Πηγές του Μαξίμου, μάλιστα, εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως οι ηλικίες αυτές θα αποτελέσουν έκπληξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή «Πρωινό Μας» στον Σκάι / Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή «Πρωινό Μας» στον Σκάι / Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ 

Τέλος, όσον αφορά τους μη πολιτικοποιημένους πολίτες, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως η τακτική που ακολουθούν είναι η κατάλληλη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το κυβερνητικό αφήγημα εστιάζει στο μέλλον, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και η γενικότερη στάση που έχει κρατήσει στις εκλογές, όπου «δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και την τοξικότητα», κάτι που αποστρέφονται οι αναποφάσιστοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μπορεί να είναι πιο συγκρουσιακός, ωστόσο σε αυτό το μη πολιτικοποιημένο κοινό έχει το αβαντάζ ότι υπάρχει μια μερίδα που αναζητάει την «αλλαγή», κάτι που δυνητικά ευνοεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top