Ξεκινά ο «1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944"»

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν

«1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944"»

Η ιστορία του ολοκαυτώματος του Κακολυρίου (Ταξιάρχες Κύμης) δεν είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά. Μιλάει για τρόμο, πείνα, φωτιά και θάνατο. Εξιστορεί τη φρίκη του πολέμου και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Στις 24 Μαΐου 1944 το ηρωικό Κακολύρι, το πιο πολύπαθο χωριό σε όλη την Εύβοια, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου επιστρέφει στην Αθήνα!

Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο χωριό. Οι Γερμανοί, συνοδευόμενοι και από ταγματασφαλίτες, άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες κατοίκους. Συνέλαβαν ακόμη και δεκατετράχρονους εφήβους, ενώ συγχρόνως προέβαιναν σε εμπρησμούς σπιτιών, ξυλοδαρμούς, απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές. Η εγκληματική τους συμπεριφορά στράφηκε ακόμη και κατά των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.Οι συλληφθέντες άντρες του Κακολυρίου, με φανερά τα σημάδια του άγριου ξυλοδαρμού που είχαν υποστεί, αντίκρισαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, το γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «Γέφυρα Καδίου – Γιάννηδων» (Αγ. Συμεών). Μαζί με τους Κακολύριανους, εκτελέστηκαν έξι ακόμη κάτοικοι γειτονικών χωριών. Τα χωριά αυτά ήταν ο Πύργος, οι Ανδρονιάνοι, το Βίταλο και το Ωρολόγιο. Τριάντα αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη μέρα.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους προστέθηκαν στους αφανείς και ανώνυμους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για το μεγαλείο της Ελλάδoς. Το Κακολύρι, το χωριό αυτών των ηρώων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιωθεί και αναγνωριστεί από το κράτος ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος. Διαισθανόμενοι την ευθύνη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Κακολυριάνικου ολοκαυτώματος και της αναγνώρισης της ηρωικής θυσίας των προγόνων του, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνει τον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των γεγονότων της 24ης Μαΐου 1944. Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με την στήριξη φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Πύργου, Ανδρονιάνων, Ταξιαρχών και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζονται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.

Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:

Αγώνα δρόμου 10 km (20 Μαΐου ‘23)

Αγώνα δρόμου 5 km (20 Μαΐου ‘23)

Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (21 Μαΐου ‘23)

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια και θα διανεμηθεί από ένα t-shirt ΔΩΡΕΑΝ.

Πληροφορίες στο site μας: https://www.dromosthisias.gr

Τηλ: 697 28.08.290 (11:00-14:00 – 18:00-21:00)

Email: kakolyrisylogos@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018061984646

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας ακολουθώντας τα παρακάτω links: Εγγραφές: Δρόμος Θυσίας 2023, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top