Μπεκατώρου: «Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να δρουν ανενόχλητοι»

Το 95% των παιδεραστών ανήκουν στο στενό περιβάλλον του παιδιού

«Ο αθλητισμός δεν είναι βρώμικος. Υπάρχουν όμως βρώμικοι άνθρωποι» είπε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, κατά την ομιλία της στο webinar με θέμα «Πρόληψη και Ασφαλής Αθλητισμός» που διοργάνωσαν η Επιτροπή Αθλητών και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Όπως είπε η Σοφία Μπεκατώρου, ο λόγος που μίλησε ήταν γιατί ήθελε να προστατεύσει τα υπόλοιπα παιδιά. «Χαίρομαι που βγήκαν και κατήγγειλαν και άλλοι άνθρωποι τους κακοποιητές τους από διαφορετικούς χώρους» σημείωσε. 

Η Σοφία Μπεκατώρου πήρε θέση για τις καταγγελίες εναντίον του Κιμούλη

Αναφερόμενη στην αποπλάνηση που δέχεται το θύμα σε μικρή ηλικία, τόνισε ότι γίνεται δύσκολα διακριτή από το στενό περιβάλλον καθώς πολλές φορές ο θύτης φροντίζει να προσεγγίσει το παιδί και την οικογένεια με τέτοιον τρόπο ώστε να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. 

Οι ισορροπίες είναι λεπτές στον αθλητισμό, καθώς σε πολλά αθλήματα η σωματική επαφή είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν ασκήσεις και να αποφευχθούν τραυματισμοί. Ωστόσο αυτό που τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου είναι ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένας κώδικας επικοινωνίας και δεοντολογίας, σχετικά με το ποια συμπεριφορά είναι δεκτή και ποια όχι.

«Ο αθλητισμός είναι καθαρός. Δεν είναι βρώμικος, όμως υπάρχουν βρώμικοι άνθρωποι. Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να δρουν ανενόχλητοι» είπε.

Μιλώντας για την «ενοχοποίηση του φλερτ» που συζητείται αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα, ξεκαθάρισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις «δε μιλάμε για το υγιές φλερτ. Μιλάμε για κάτι που αφορά στη μη συναίνεση ενός εκ των δύο».

Σοφία Μπεκατώρου: «Ο άνθρωπος που με βίασε το κάνει ακόμα»

Από τη μεριά της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή περιστατικών παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό.

Εκτός από ενημέρωση μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων στήριξης των αθλητών, η Επιτροπή κάνει προσπάθεια να δημιουργήσει έναν κώδικα δεοντολογίας για προπονητές και αθλητές, αλλά και για όλα τα μέλη που εντάσσονται στον αθλητισμό.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Προς το τέλος της ομιλίας της, έδωσε οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Αρχικά πρέπει να καλέσει την αστυνομία, η οποία θα φροντίσει να εξεταστεί το θύμα από ιατροδικαστή.

Είναι σημαντικό το θύμα της επίθεσης να μην έχει αλλάξει ρούχα και να μην έχει πλυθεί ώστε να μπορεί ο ιατροδικαστής να συλλέξει στοιχεία.

Σοφία Μπεκατώρου: Συγκλονίζει η νέα εξομολόγησή της - Γιατί μίλησε τώρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική γραμμή «15900», η οποία λειτουργεί κυρίως για τη βία κατά των γυναικών, βοηθά τα θύματα επιθέσεων μέσω εξειδικευμένων ψυχολόγων.

Το 95% των παιδεραστών ανήκουν στο στενό περιβάλλον

Σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Κωστάκου, Αστυνόμο Β' και Ψυχολόγο της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων στη ΓΑΔΑ, το 95% των παιδεραστών που καταγγέλλονται ανήκουν στο στενό περιβάλλον του παιδιού.

Αυτό σημαίναι ότι είτε προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον, είται από το στενό περιβάλλον, όπως είναι το σχολείο, το άθλημα που συμμετέχουν κτλ. Μόλις το 5% είναι άνθρωποι άγνωστοι στο παιδί που μπορεί να το προσεγγίσουν στον δρόμο.

Ο δράστης θα προσπαθήσει μέσα σε μήνες ή και χρόνια, να έρθει κοντά στο παιδί και να αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι το παιδί είναι πιθανό να μην αντιληφθεί ότι πρόκειται για παραβατική συμπεριφορά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top