Παραλογισμός: Φόροι βάσει (υψηλών) αντικειμενικών, πλειστηριασμοί βάσει (χαμηλών) εμπορικών τιμών!

Τι λένε ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής και η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στο star.gr

Οριστικά με εμπορικές τιμές οι πλειστηριασμοί

«Ζήτω τα παράλογα, ζήτω η Ελλάς» δεν έλεγε ένα δημοφιλές άσμα του Πασχάλη Τερζή; Εδώ είναι το υπουργείο Οικονομικών για να… το επιβεβαιώσει!

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε έγγραφη απάντηση του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί θα εκπλειστηριάζονται με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Ωστόσο, είναι το ίδιο το ΥΠΟΙΚ που όταν ζητά να πληρωθούν οι φόροι που σχετίζονται με τα ακίνητα, λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικές που πολλές φορές είναι ακόμη και 50% μεγαλύτερες από τις εμπορικές αξίες!

«Υπάρχουν αποφάσεις  του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεκαθαρίζουν πως θα πρέπει οι αντικειμενικές αξίες να προσαρμοστούν με τις πραγματικές» τονίζει στο star.gr ο φοροτεχνικός Παντελής.

«Ακόμη περιμένουμε να γίνει, το ακούμε εδώ και δύο χρόνια. Δεν γίνεται να έχουμε φορολόγηση με αντικειμενικές αξίες και πλειστηριασμούς με βάση τις πραγματικές αξίες» εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, το πρόβλημα είναι διττό: αφενός καλούνται αδίκως οι πολίτες να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη και αφετέρου δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά ακινήτων που στον καιρό της κρίσης είναι ανύπαρκτη.

«Στο τέλος, με τόσες φορολογικές επιβαρύνσεις να υπολογίζονται επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών, θα είναι ασύμφορο να πουληθεί ένα σπίτι ή να γίνει γονική παροχή» επισημαίνει ο έμπειρος φοροτεχνικός.

«Είναι σχιζοφρενικό»

«Ο ΕΝΦΙΑ, τα ειδοποιητήρια του οποίου κατέφθασαν πριν από λίγες μέρες, υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες όμως είναι πλασματικές  και δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά προσέγγιση στην πραγματική αγοραία αξία των ακινήτων» εξηγεί στο star.gr η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Όπως τονίζει, τόσο ο φόρος των ακινήτων όσο και οι 39 υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τα ακίνητα, υπολογίζονται βάσει πλασματικών τιμών ζώνης.

Την ίδια ώρα, όμως, η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει πως οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στις εμπορικές τιμές!

Αποτέλεσμα; Όπως αναφέρει η ίδια, υπάρχουν άνθρωποι που τους έχει γίνει κατάσχεση επειδή δεν έχουν πληρώσει ΕΝΦΙΑ ή ΕΕΤΗΔΕ –οι οποίοι υπολογίστηκαν με την αντικειμενική αξία- αλλά θα βγει το σπίτι τους στον πλειστηριασμό με την εμπορική αξία! Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το υπερπαράδοξο: να χάσουν οφειλέτες τα σπίτια τους και στο τέλος να συνεχίσουν και να οφείλουν!

«Είναι σχιζοφρενικό όλο αυτό και ειδικά όταν θέλουμε να μιλάμε για κράτος δικαίου» υπογραμμίζει η κα Νούκα, υπενθυμίζοντας ότι έοχυν ήδη προηγηθεί 5 αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ που ζητά να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες κάνοντας λόγο για παράνομο τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ.

Από τέλη Νοέμβρη οι πλειστηριασμοί

Ήδη η ημερομηνία έναρξης της πλατφόρμας των e-πλειστηριασμών έχει μετατεθεί αρκετές φορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να πέσουν κάτω από 67 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

 

Του Πέτρου Κατσαβριά

pkatsavrias@star.gr

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top