Πολίτης χωρίς ακίνητη περιουσία... έλαβε 50% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Τι απαντά η ΑΑΔΕ στο star.gr

Mόνο ο φορολογούμενος μπορεί να ελέγξει τι έχει συμβεί απευθυνόμενος στη ΔΟΥ του - Νέα Ενημέρωση 18:47

50% έκπτωση  ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχει ακίνητα-Τι απαντά η ΑΑΔΕ

Έκπληξη προκαλεί δημοσίευμα του Τempo24.gr,  σύμφωνα με το οποίο, ελεύθερος επαγγελματίας από την Πάτρα, με μηδενικό Ε9 -δηλαδή χωρίς να έχει ακίνητη περιουσία-, έλαβε έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισυνάπτεται το έγγραφο από την ΑΑΔΕ, ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο, η υποβολή του Ε9 είναι μηδενική και παρόλα αυτά λαμβάνει έκπτωση 50% επί του ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Το tempo24.gr, σημειώνει επίσης πως στο επίσημο έγγραφο της ΑΑΔΕ, αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι βάσει των οποίων ελήφθη η απόφαση της έκπτωσης.

Τι απαντά η ΑΑΔΕ στο star.gr

Σε επικοινωνία του star.gr με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,  επισημάνθηκε πως «η διασταύρωση των στοιχείων γίνεται από εταιρία πληροφοριακών συστημάτων που εδρεύει στο Μοσχάτο».

«Αποκλείεται να έχει γίνει λάθος. Δεν γίνεται να του χρεώσαμε ΕΝΦΙΑ από τη στιγμή που δεν έχει ακίνητη περιουσία» τονίσθηκε στο star.gr.

Aπό την ΑΑΔΕ σημειώθηκε επίσης, πως «ο φορολογούμενος και μόνο αυτός, μπορεί να δει τι έχει συμβεί, απευθυνόμενος στην ΔΟΥ του».

Ποιοι λαμβάνουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση 50% ή και ακόμη και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ΑμεΑ που πληρούν τα νομοθετημένα κριτήρια.

Nέα απάντηση στο STAR από την ΑΑΔΕ μετά από ενδελεχή έλεγχο

Μετά από ενδελεχή έλεγχο που πραγμτοποίησε η ΑΑΔΕ για το περιστατικό, διαπιστώθηκε πως η σύζυγός του εν λόγω φορολογούμενου έχει ακίνητο (και όχι ο ίδιος), οπότε για εκείνη προορίζεται η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. 

Σε ερώτηση γιατί φαίνεται τότε η έκπτωση 50% στο όνομα του φορολογούμενου που δεν έχει ακίνητη περιουσία, η απάντηση ήταν ότι η δήλωση είναι οικογενειακή και η ενημέρωση "πηγαίνει" στο όνομα του ανδρός. 

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top