«Ενοικιάζεται» σε παλιά ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας - Τι αναφέρει πηγή του υπουργείου Εργασίας στο star.gr

Τελική ημερομηνία υποβολής των φακέλων είναι η Παρασκευή 24 Νοεμβρίου / Πρώτη ανάρτηση: 15-09-2017 10:10

«Ενοικιάζεται» σε παλιά ιστορικά κτίρια της Αθήνας

Διαθέσιμα προς ενοικίαση θέτει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη, 74 ακίνητα ιδιοκτησίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα 74 ακίνητα προς ενοικίαση

Πηγή από το τμήμα Διαχείρισης Εσόδων και Περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας επεσήμανε στο star.gr, ότι το πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει «στη μείωση κόστους, δηλαδή αν άλλοι φορείς νοικιάζουν για να στεγάζονται, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα κτίρια των φορέων μας» και σημείωσε ότι «θα εξαρτηθεί και από την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αν τα κτίρια αυτά θα είναι παραχώρηση ή με ενοίκιο. Θα το εξετάσει η ομάδα που θα αξιολογήσει τα αιτήματα».

Εκτός όμως από τη μείωση του κόστους, το πρόγραμμα αφορά και στην «βελτίωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Υπάρχουν κτίρια που δεν αξιοποιούνται, που χρειάζεται να συντηρηθούν» υπογραμμίζει στο star.gr η ίδια πηγή. 

Ιστορικά κτίρια προς ενοικίαση

Ανάμεσα στα ακίνητα αυτά είναι το πρώην Ελληνικό Ωδείο (Φειδίου 3), το 5όροφο κτίριο που στεγάζεται ο κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28), το 4όροφο κτίριο που στεγάζεται το εστιατόριο ΙΝΤΕΑΛ και ο ομώνυμος κινηματογράφος (Πανεπιστημίου 46), το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια (Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω) .

 Ελληνικό Ωδείο (Φειδίου 3)

Είναι από το παλαιότερα κτίρια της Αθήνας. Χτίστηκε γύρω στο 1834 για να στεγάσει την αυστριακή πρεσβεία και την κατοικία του πρέσβη Άντον Πρόκες. Το 1919 ο Μανώλης Καλομοίρης ίδρυσε το «Ελληνικόν Ωδείον», το οποίο συνέχισε να στεγάζεται εκεί μέχρι το 1971. Το 2006 το κτίριο πήρε υπό την προστασία του το Υπουργείο Πολιτισμού.

Eστιατόριο και κινηματογράφος IDEAL (Πανεπιστημίου 46)

     

Ήταν το 2014, όταν κατέβασε ρολά, το ιστορικό εστιατόριο και ο κινηματογράφος IDEAL στην οδό Πανεπιστημίου 46, μετά από περίπου 90 χρόνια λειτουργίας, στο συγκεκριμένο χώρο. Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η οικονομική κρίση έπαιξαν το ρόλο τους. Το IDEAL μετεστεγάστηκε στη Νέα Ιωνία, όμως το 4όροφο κτίριο που το φιλοξενούσε τίθεται προς ενοικίαση.

Εsperia Palace Hotel (Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω)

Το 9όροφο Esperia ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είχε 170 δωμάτια και έζησε ένδοξες στιγμές, αλλά  τον Σεπτέμβριο του 2010 έκλεισε λόγω αδυναμίας καταβολής του υψηλού ενοικίου του.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικότερα, Δημόσιους Φορείς, Υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Ο.Τ.Α., Α.Ε.Ι., όπως και λοιπά νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, να υποβάλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ακίνητα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στα όρια του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας- Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης».

Τελική ημερομηνία υποβολής των φακέλων είναι η Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα του πιλοτικού αυτού σχεδίου, για τα ακίνητα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, θα αποτελέσουν τον οδηγό για την επέκτασή του στο σύνολο των 1.126 ακινήτων σε όλη τη χώρα.

της Σοφίας Βάγκα

email: svagka@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top