Η αντίδραση των αγορών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην "έξοδο" στις αγορές

«Πρόκειται για την “τέλεια στιγμή”» σχολιάζει ένας εκ των αναλυτών της Landesbank Berlin Investment, στο Bloomberg

Οι αγορές, στο άκουσμα της αναμενόμενης "εξόδου" της Ελλάδος στις αγορές, δεν τρελάθηκαν από τη χαρά τους ούτε δεν ήξεραν πως να την κρύψουν.

Η ανακοίνωση που έγινε αφορά το swap (ανταλλαγή) του σημερινού 2 ετούς -πρώην 5ετούς ομολόγου έκδοσης του 2014 με 4,95% - με κάπως καλύτερο επιτόκιο και κουπόνι στο 4,75%.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα χαρακτηριστικά του σημερινού 2ετούς ομολόγου

Περί αυτού πρόκειται και τίποτα περισσότερο, σχολίαζαν χαρακτηριστικά τραπεζικοί και οικονομικοί κύκλοι.

Το spread του 10ετούς  ελληνικού ομολόγου σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό, έμεινε σχεδόν αμετακίνητο στις 477 μονάδες βάσης όσο ήταν και προ ημερών (στις 18 τρέχοντος μηνός)

Όσο για τις αποδόσεις των ομολόγων η έκφραση που ταιριάζει είναι "μια από τα ίδια", καθώς το μόνο επιτόκιο που κατέγραψε ελαφρά υποχώρηση λόγω ακριβώς της ανακοίνωσης περί ανοίγματος βιβλίου προσφορών ήταν αυτό του σημερινού 2ετούς (πρώην 5ετούς).

Όσο για το Χρηματιστήριο, η αντίδρασή του στο κλείσιμο ήταν περιορισμένη άνοδος.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 17:19 849,07μονάδες με μεταβολή +0,37% 

Τα ξένα πρακτορεία για την επιστροφή στις αγορές

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, μετά από τρία χρόνια απουσίας, εστιάζουν τα διεθνή πρακτορεία, μετά την ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου για την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η έκδοση του 5ετούς ομολόγου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έπεται της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης του α΄ μέρους της δόσης των 8,5 δις ευρώ.

«Πρόκειται για την “τέλεια στιγμή”» σχολιάζει ένας εκ των αναλυτών της Landesbank Berlin Investment, στο Bloomberg. Μάλιστα, το γερμανικό fund δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στην έκδοση του νέου ομόλογου, παρότι είναι ήδη κάτοχος ελληνικών τίτλων.

Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται, επίσης, και στην απόφαση της Standard & Poor’s να αναθεωρήσει σε «θετικό» το outlook της ελληνικής αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, η Eurasia Group κάνει ειδική μνεία στην προσπάθεια της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διάσωσης.

«Έχοντας αποτύχει να διασφαλίσει μία ουσιώδη ελάφρυνση του χρέους, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η “καθαρή έξοδος” από το πρόγραμμα» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου αποτελεί το πρώτο βήμα αυτή της στρατηγικής» συμπληρώνει, εκτιμώντας ότι η Αθήνα προσπαθεί αφενός να αποτιμήσει τη διάθεση των αγορών, αφετέρου να χτίσει ένα «ταμειακό μαξιλαράκι» εν όψει του επόμενου έτους.

Την απόφαση για έξοδο στις αγορές χαιρετίζει και η Credit Agricole, η οποία θεωρεί πως «ήταν η καταλληλότερη στιγμή για την Ελλάδα», καθώς οι αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top