Aντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων για το όνομα

Διαφωνεί ο Ιβάνοφ με το erga omnes – Σε επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ η τελική λύση

Αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων προκάλεσε η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι υπάρχει κατ  αρχήν συμφωνία για το ονοματολογικό. Ο πρόεδρος Ιβανόφ  διαμήνυσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την υιοθέτηση  σύνθετης ονομασία για όλες τις χρήσεις.  Ο υπουργός εξωτερικών  Νικολά Ντιμιτρόφ έσπευσε να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι έχει διασφαλιστεί η μακεδονική ταυτίστηκα και γλώσσα και προανήγγειλε δημοψήφισμα.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις Ζάεφ επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών:  «Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει».

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετη, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν έχει υπαναχωρήσει και αν με όλα αυτά συμφωνεί ο Πάνος Καμμένος.

ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σε μια κίνηση καλής θέλησης,  καθώς με επιστολή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ζήτησε  να υπαχθεί η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων σε αυτό, με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχριδών. Το Φανάρι αναφέρεται σε ανακοίνωσή του σε «περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top