Τσίπρας από τη Μυτιλήνη: Κάποιοι ήθελαν να μην είμαι σήμερα εδώ

Μίλησε για «κλίμα έντασης και τρομοκρατίας» ο πρωθυπουργός ώστε να μην επισκεφθεί τη Λέσβο

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Μυτιλήνη.

«Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα δολοφονικής, επιθετικής συμπεριφοράς κατά προσφύγων, όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής, όταν ελάχιστοι, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ιστορία του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας» τόνισε.  

Σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πάντως ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι δεν χαρακτηρίζει «ακροδεξιούς» όσους αγωνιούν για το ζήτημα, ενώ επισήμανε ότι με τη στάση τους στο ζήτημα οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου και όλων των νησιών της Περιφέρειας έσωσαν την τιμή της Ευρώπης. «Οι πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου έχουν βαθειά μέσα τους τις μνήμες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Έχουν χαραγμένες μέσα τους τις εμπειρίες πραγματικών λαϊκών αγώνων που εγγράφονται στην παράδοση της ελευθερίας και της δημοκρατίας» τόνισε. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι «βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή, χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων και διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία».  

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην «καθαρή έξοδο» επικαλούμενος και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν και του επικεφαλής του ΟΟΣΑ.  

«Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;» διερωτήθηκε.  Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει. Εγώ δε θα την ακολουθήσω. Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων. Με αφορά η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της καινοτομίας, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης».

Σε μια αναφορά του επίσης στη διαμάχη των τελευταίων ημερών, χωρίς αναφερθεί σε ονόματα,  ο κ. Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι «όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Με αυτή θα αναμετρηθούμε όλοι, παλεύοντας καθημερινά με πρωτοφανείς δυσκολίες, για την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την αποσταθεροποίηση στη γειτονιά μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά δράσεων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου,  ενώ μίλησε, με αφορμή τα όσα προγραμματίζονται για τον χώρο της Υγείας και για «οριστικό τέλος στη διαφθορά και στη σπατάλη», αλλά και «κάθαρση για όσους έβαλαν το χέρι στο μέλι».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top