Σε ρυθμούς προανακριτικής η υπόθεση Novartis: Σε ένα μήνα το πόρισμα – Ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί

Περισσότερο χρόνο ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Σε ρυθμούς… προανακριτικής επιτροπής κινείται πλέον η υπόθεση Novartis, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή με την οποία παρεπέμφθηκαν και τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η προανακριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη, εκ των οποίων τα 10 θα είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τα 5 βουλευτές της ΝΔ. Τα υπόλοιπα 6 θα είναι βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, έχει διορία ενός μηνός για να βγάλει το πόρισμά της. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, βέβαια, ζήτησαν χθες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας να δοθεί περισσότερος χρόνος, μιλώντας για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Διαβάστε ακόμη: Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την Προανακριτική Επιτροπή

Η παράταση, πάντως, προβλέπεται και από τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος ορίζει πως αν η επιτροπή δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα το πόρισμά της, η Βουλή μπορεί να παρατείνει την προθεσμία.

Διαβάστε ακόμη: Παραπέμπονται και οι 10 σε προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η επιτροπή πιθανότατα θα καταλήξει ότι κάποια αδικήματα, όπως αυτό της απιστίας, έχουν παραγραφεί.

Ωστόσο, για κάποια αδικήματα, όπως αυτό της δωροδοκίας και της δωροληψίας, στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία, υπάρχει διχογνωμία για την παραγραφή και πιθανόν να εκτιμηθεί ότι δεν έχουν παραγραφεί αν  έχουν τελεστεί εκτός πλαισίου της άσκησης των καθηκόντων. 

Διαβάστε ακόμη: Ένταση, αγωνία, κάλπες και… κομπολόγια: H χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση σε 31 κλικ

Εξάλλου, μένει να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο δεν καλύπτεται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Διαβάστε ακόμη: Το επεισόδιο Σαμαρά-Βούτση στη Βουλή: Θα κατέβω όταν τελειώσω – Σοβαρά; - Σοβαρότατα! (βίντεο)

Εάν η επιτροπή κρίνει ότι έχουν τελεστεί τα αδικήματα της δωροδοκίας ή/και του ξεπλύματος, η Βουλή θα επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και να διαπιστωθεί εάν τεκμηριώνεται το αδίκημα.

Εάν όχι, η δικογραφία θα μπει στο αρχείο. Εάν ναι, το λόγο θα τον έχει η τακτική Δικαιοσύνη στην οποία θα παραπεμφθούν τα (όποια) εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

«Κλείδωσαν» οι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι στην προανακριτική

Ήδη, η μισή προανακριτική επιτροπή έχει γίνει γνωστή καθώς «κλείδωσαν» τα 10 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα την πλαισιώσουν.

Συγκεκριμένα είναι οι: Θ. Δρίτσας, Δ. Παρασκευόπουλος, Ν. Ηγουμενίδης Χ. Μαντάς, Σ. Λάππας, Σ. Αναγνωστοπούλου, Κ. Δουζίνας, Β. Τσίρκας, Π. Κοζομπόλη και Χ. Καραγιαννίδης.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top