Συμφωνία… με αγκάθια: 130 πλειστηριασμοί σπιτιών την ημέρα την επόμενη 3ετία!

Οι δανειστές ζητούν 10.000 πλειστηριασμούς το 2018 και στη συνέχεια με 40.000 ετησίως ως το 2021

Συμφωνία… με αγκάθια ήταν αυτή που επετεύχθη στο Eurogroup για τη δόση.

Στην έκθεση συμμόρφωσης που δημοσίευσε η Κομισιόν, οι τεχνοκράτες πετούν τη βόμβα ότι η Ελλάδα θα πρέπει ως το 2021 να βγάλει στο σφυρί 130.000 σπίτια!

Ειδικότερα, όσον αφορά το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων, οι δανειστές επισημαίνουν πως ο στόχος των τραπεζών για φέτος είναι οι 10.000 πλειστηριασμοί, ενώ για τη συνέχεια μιλούν για 40.000 πλειστηριασμούς το έτος ως το 2021 (σύνολο 130.000).

Οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν πιστεύουν σθεναρά ότι η δυνατότητα πραγματοποίησης πλειστηριασμών είναι κλειδί για τη διαμόρφωση μιας δυνατής κουλτούρας πληρωμών.

Μάλιστα, εξηγούν πως το μορατόριουμ προστασίας που υπήρξε μέχρι το τέλος του 2015 έβρισκε αντίθετους τους Θεσμούς.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «φόβισαν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Όπως αναφέρουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για πει κανείς εάν το μέτρο της ηλεκτρονικής δημοπρασίας θα είναι επιτυχές.

Επισημαίνουν, πάντως, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αρκετοί οφειλέτες έσπευσαν να ρυθμίσουν το χρέος τους πριν τη δημοπρασία, που δείχνει ότι «πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν πληρώνουν τα χρέη λόγω έλλειψης αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του θέματος».

Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες, το 2017 πραγματοποιήθηκαν ελάχιστοι πλειστηριασμοί αν και ήταν προγραμματισμένοι 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Κάνοντας μια αντιπαραβολή με τα όσα συνέβαιναν πριν από 10 χρόνια, η Κομισιόν επισημαίνει ότι ενώ τότε τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονταν σε μονοψήφια ποσοστά, είχαν πραγματοποιηθεί 58.849 πλειστηριασμοί.

«Ως αποτέλεσμα, έχει ριζώσει στον πληθυσμό μια βαθιά προσδοκία ότι τα υποθηκευμένα ακίνητα δεν πρόκειται να ρευστοποιηθούν» σημειώνεται στην έκθεση συμμόρφωσης.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση συμμόρφωσης

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top