Αναμένεται σκληρή μάχη: Στη Βουλή τη Δευτέρα η κόντρα για την αλλαγή φύλου

Εισάγεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο – Την Τρίτη η ψηφοφορία - Nέα Ενημέρωση 9/10/17 08:30

Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, το οποίο θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν ιδιαίτερα, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει σε συνέντευξή του πως «στην Ολομέλεια θα δούμε τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση και αναλόγως θα πράξουμε».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο του στο θέμα της Ταυτότητας Φύλου με τίτλο «πολύς γαρ ο φιλελευθερισμός λίγοι δε οι φιλελεύθεροι», τονίζει ότι η Αριστερά θεωρεί ότι χρειάζεται διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και υποστήριξή τους από κοινωνικές δυνάμεις. 

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο του STAR

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει «πυροδοτήσει» κόντρα μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή  της σε υπουργούς και βουλευτές απηύθυνε έκκληση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε στο ότι δεν ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός. Οι πληροφορίες λένε πάντως πως θα υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο  

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου που έγινε αιτία πολέμου προβλέπει:  

-Η αλλαγή θα γίνεται με μια απλή αίτηση από την ηλικία των 17 ετών, χωρίς ιατρικές γνωματεύσεις ή επεμβάσεις.

-Η μεταβολή στο ληξιαρχείο θα είναι μυστική και  θα γίνεται μόνο μια  φορά.

-15χρονα και 16χρονα παιδιά θα χρειάζονται ιατρική γνωμάτευση και γονική συναίνεση.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι ανοίγει παράθυρο για γάμο και υιοθεσία και πως επιτρέπει αλλαγή φύλλου σε ανήλικους.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι  στην αντιπαράθεση με την εκκλησία αλλά ορισμένοι βουλευτές χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα.

«Σέβομαι την εκκλησία, αλλά δεν σέβομαι  τα φαινόμενα μιας τζιχαντιστικής αντιμετώπισης. Και τέτοια υπάρχουν» δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στο Ε.  

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν:

«Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές. Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Ποιοι βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν 

Η κόντρα με την εκκλησία έχει εντείνει τις διαφωνίες βουλευτών της συγκυβέρνησης που απειλούν να καταψηφίσουν, ειδικά τις διατάξεις για αλλαγή φύλου πριν τα 17 έτη:

-Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Γεωργία Γεννιά και η Νίνα Κασιμάτη.

-Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ  Δημήτρης Καμμένος,  Κώστας Κατσίκης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Αντίθετα ο Κώστας Ζουράρις δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει γιατί πρόκειται για ιατρικό ζήτημα.

Ιερά  Σύνοδος κατά Ραγκούση

Την ίδια ώρα η  Ιερά Σύνοδος προσφεύγει στην Δικαιοσύνη κατά του Γιάννη Ραγκούση, επειδή υποστήριξε ότι γνωρίζει ομοφυλόφιλους μητροπολίτες που τους αναγκάζουν να το κρύβουν. «Ο κ. Ραγκούσης θα δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη και τότε θα τα πούμε» σχολίασε για το ίδιο ζήτημα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Την απάντησή του με ανάρτησή του στο facebook, έδωσε ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λέγοντας: "Σχετικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος: Λυπάμαι για την αντίδραση αυτή. Υπερασπίζομαι πάντοτε τη γνώμη μου και τις αντιλήψεις μου. Μιλάω πάντα με παρρησία. Φυσικά και να υποστώ τη βάσανο των δικαστηρίων. Οι τοποθετήσεις μου αφορούν καταστάσεις. Όλα τα πρόσωπα, ανεξαιρέτως, έχουν τον σεβασμό μου".

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top