Η ΕΕ τιμά στις 23 Αυγούστου τη μνήμη των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Η ΕΕ τιμά στις 23 Αυγούστου τη μνήμη των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων

Στο πλαίσιο της Ημέρας της Μνήμης για Θύματα Κομμουνιστικών και Ναζιστικών Καθεστώτων, οι Ευρωπαίοι Yπουργοί Δικαιοσύνης και εκπρόσωποι των ενώσεων των θυμάτων του ολοκληρωτισμού, καθώς και εκπρόσωποι κρατικών και ιδιωτικών θεσμών και οργανισμών που μελετούν τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και καταγράφουν την ανάμνηση των θυμάτων τέτοιων καθεστώτων συνέρχονται  στο Ταλίν (για δεύτερη φορά καθώς Η εκδήλωση της ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης πραγματοποιήθηκε επίσης στο Ταλίν το 2015).

Η 23η Αυγούστου για την ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για Θύματα Κομμουνιστικών και Ναζιστικών Καθεστώτων, δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2009 με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση ​​και τον ολοκληρωτισμό και τιμάται έκτοτε από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης με ετήσια άτυπη συνεδρίαση.

Η Ημέρα της Μνήμης του 2017 ξεκινά με μια συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης στο Tallinn Creative Hub (Kultuurikatel, 9:00 π.μ. - 11:00 π.μ.). Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση περιλαμβάνουν το θέμα της δημιουργίας ενός διακρατικού οργάνου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων και των αδικημάτων επιζώντων που είναι ένοχοι ποινικών αδικημάτων που δεν υπόκεινται σε παραγραφή - όλα αυτά αποτελούν συνέχιση δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια στο Ταλίν. Η διεθνική διερεύνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων αποτελεί πρωτοβουλία της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης. Η PEMC ιδρύθηκε το 2011 σύμφωνα με το προαναφερθέν ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά το πέρας  της συνάντησης οι Υπουργοί θα παραθέσουν διάσκεψη Τύπου θα ακολουθήσει η ετήσια τελετή στη μνήμη των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού και θα ακολουθήσει συνέδριο με τίτλο "η κληρονομιά των εγκλημάτων των κουμουνιστικών καθεστώτων τστην Ευρώπη του 21ου αιώνα"

Στη μεσημεριανή τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στη "στήλη της νίκης" και θα μιλήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας Urmas Reinsalu,  υπουργοί της ΕΕ που συμμετείχαν στη συνάντηση και ο πρόεδρο του συμβουλίου της Εσθονίας "Memento Association Leo Õispuu". Ενώ ο Urmas Viilma, Αρχιεπίσκοπος της εσθονικής Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας θα προσευχηθεί στο σημείο, και θα ακολουθήσει παράσταση που δίνεται από τη Χορωδία κοριτσιών της εσθονικής τηλεόρασης.

Στο συνέδριο για τα εγκλήματα των κουμουνιστικών καθεστώτων, την  εισαγωγική ομιλία θα δώσει το μέλο το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Tunne Kelam, και στη συζήτηση που θα ακολούθηση θα μετάσχουν, ο Δρ. Olaf Mertelsmann από το Πανεπιστήμιο του Tartu, η Δρ. Anna Kaminsky, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος για την επανεξέταση της δικτατορίας του SED ο Andres Kasekamp, ​​Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο Igor Caşu, Καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας και ο Δρ Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μνήμης και Αλληλεγγύης (Βαρσοβία). Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με μια συζήτηση που περιλαμβάνει το κοινό στα αγγλικά.

Τέλος, στις 5:00 μ.μ. τοπική ώρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης "η Εποχή του Κομμουνισμού" , η οποία προετοιμάστηκε από τον Δρ. Gerd Koenen, μετά από ανάθεση του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος για την έρευνα για την δικτατορίας του SED. Οι εκθεσιακοί σταθμοί στην Εσθονία προετοιμάστηκαν από το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε ακόμη: Ο Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να συμμετάσχει σε Συνέδριο για τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top