Μπορεί οι ημέρες που διανύουμε να χαρακτηρίζονται από την κυβερνητική ευφορία για την επιτυχή έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου, ωστόσο ο… πολιτικός καύσωνας είναι κοντά.

Το φετινό φθινόπωρο θα είναι γεμάτο από προαπαιτούμενα και κρίσιμα τεστ.

Χαρακτηριστικά, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα 66 από τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν για το κλείσιμο του 3ου μνημονίου. Θα πρέπει να έχει μπει σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα τόσο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επιπλέον τον Σεπτέμβριο θα φανεί αν η χώρα έχει επανέλθει ή όχι σε τροχιά ανάπτυξης -η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο-, ενώ τον ίδιο μήνα θα φανεί σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσο μπορεί να εκτελεστεί χωρίς αποκλίσεις ο φετινός προϋπολογισμός. Τον Σεπτέμβριο επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει άλλον έναν γύρο εξετάσεων απέναντι στους δανειστές προκειμένου να πείσει ότι διέθεσε με επιτυχία τα όσα κεφάλαια αντλήθηκαν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Και αυτό προκειμένου να κατατεθούν στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν από τη δόση που εγκρίθηκε με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Τον Σεπτέμβριο, τέλος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η προεργασία για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Από τα 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου, τα 66 θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει και δύσκολα προαπαιτούμενα, όπως είναι τα ακόλουθα:

1. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας στο Δημόσιο. 

2. Η υποβολή των νέων επιχειρηματικών σχεδίων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, θέμα για το οποίο υπάρχει συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. 

3. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κανονικά, η πλατφόρμα θα πρέπει να είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες ημέρες. Προ ημερών, έγινε η πρώτη επίδειξη της νέας πλατφόρμας στους συμβολαιογράφους. Θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος και πλέον μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει το έργο στην πράξη. 

4. Η υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων που συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Για παράδειγμα, εκκρεμεί η μεταφορά της ΕΑΒ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η μεταφορά «πακέτου» ακινήτων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας κ.λπ. 

5. Η υιοθέτηση όλων των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ελληνική πλευρά μέσω της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. 

6. Η ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τα επιδόματα στέγασης, η προσαρμογή του τιμολογίου υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα της ΔΕΗ κ.λπ.

Πηγή: Ναυτεμπορική