Διακοπές… διαρκείας αναμένεται να κάνουν κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει την απόφαση για ανασχηματισμό, ο οποίος πιθανόν να ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ήδη, έχει ξεκινήσει να φτιάχνεται η λίστα… εισόδου-εξόδου, ενώ οι πληροφορίες λένε πως ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει νέα προοπτική στο κυβερνητικό σχήμα καθώς είναι αρκετά προβληματισμένος από την κυβερνητική λειτουργία αλλά και από στελέχη που αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια αλλαγών

Δεν είναι καθαρό αυτή τη στιγμή αν εκτός από τα πρόσωπα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει αλλαγές και στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, ειδικά σε ό,τι αφορά το συντονισμό του.

Το πρόσωπο-κλειδί και τα ερωτηματικά

Πρόσωπο-κλειδί και στον ανασχηματισμό θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θα παραμείνει «τσάρος» της Οικονομίας ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο; Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνει ο κ. Τσακαλώτος στη σημερινή θέση του.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Τσίπρα και φαίνεται ότι θα παραμείνει στο υπουργείο. Να σημειωθεί ότι οι μεταξύ τους σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με όλους τους υπουργούς.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα του ανασχηματισμού είναι ο Νίκος Παππάς. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έχει επανακάμψει δυναμικά το τελευταίο διάστημα. Με δεδομένο ότι μετά την απόφαση του ΕΣΡ δρομολογήθηκε η αδειοδότηση των καναλιών, δεν είναι απίθανη η ανάληψη από τον κ. Παππά ενός κρίσιμου τομέα του κυβερνητικού έργου, όπως για παράδειγμα η Ενέργεια. Η απόφαση αυτή θα γίνει μετά από συνεννόηση των δυο ανδρών.

Πάντως κύκλοι προσκείμενοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εξόχως ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα κυβερνητική θητεία του κ. Παππά.

Πρόσωπο-έκπληξη του ανασχηματισμού θα μπορούσε να αποτελέσει ο Νίκος Φίλης. Το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κοινή η πεποίθηση είναι ότι έχει αδικηθεί. Μια ενδεχόμενη υπουργοποίησή του θα θεωρηθεί πολύ θετική κίνηση από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από την κυβέρνηση. Για τη θέση του προαλείφεται ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος έχει δημιουργήσει πολύ καλή εικόνα τόσο στους «θεσμούς» όσο και στους επενδυτές.

Εξάλλου, δεν είναι απίθανη η αναβάθμιση του Δημήτρη Τζανακόπουλου σε υπουργό. Ο κ. Τζανακόπουλος θεωρείται πολύ πετυχημένος και χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού.

Ακλόνητοι στις θέσεις του θεωρούνται οι κ. Καμμένος και Πολάκης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μετακινηθεί μόνο αν το επιδιώξει ο ίδιος. Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας στο Μαξίμου θεωρούν ότι έχει πάρει στις πλάτες του «τον αγώνα ενάντια στη Δεξιά» ενώ παράλληλα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει θετική άποψη για την παρουσία του στο υπουργείο.

Ερώτημα αποτελεί και η τύχη του Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρείται «κόκκινο πανί» από τους 53+. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση (που έχει τον τελευταίο λόγο στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική) είναι πολύ ικανοποιημένη από τη συνεργασία μαζί του, καθώς και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει αναθέσει στους κ. Δραγασάκη και Κατρούγκαλο να επεξεργαστούν ένα νέο plan B σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές αλλά και την πορεία της οικονομίας.

Τέλος, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά μέσω της υπουργοποίησης προσωπικοτήτων αυτού του χώρου.

 

Πηγή: Newpost

http://newpost.gr/politiki/617620/kalokairi-agwnias-gia-toys-ypoyrgoys-ndash-anasxhmatismos-to-deytero-dekapenthhmero-toy-aygoystoy