Σκληρό ροκ από Τζανακόπουλο: Λύση στο χρέος υπό αυτούς τους 3 όρους αλλιώς… Σύνοδος Κορυφής!

«Πάρα πολλά εξαρτώνται πλέον από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

«Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκαν λίγες μέρες πριν από την ΕΛΣΤΑΤ και παρά τις γνωστές δυσκολίες αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο επιχειρείται να καλλιεργηθεί τόσο από συστημικά μέσα ενημέρωσης όσο και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ανακοινώθηκε το πρώτο τρίμηνο από την στατιστική υπηρεσία, τονίζοντας πως τα ποσοτικά μεγέθη δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να επιστρέψει στην ανάπτυξη με σταθερούς και βιώσιμους όρους.

«Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνοντας όμως ότι «αυτό που πρέπει  σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες».

«Χρέος της Ευρώπης και των δανειστών να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις»

«Πάρα πολλά εξαρτώνται πλέον από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητες τόσο για τις αγορές χρήματος όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας όσο και των θεσμών να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας». Αποφάσεις, όπως σημείωσε, «που θα οδηγήσουν σε μια σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος».

Οι τρεις προϋποθέσεις για το χρέος

«Από την πλευρά μας, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για μια συνολική και καθαρή λύση η οποία θα πρέπει να τηρεί 3 βασικές αρχές» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και απαρίθμησε:

1.  Να προσδιορίζει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ

2. Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, κάτι που όλοι οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο

«Αυτό αποτελεί και το κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των θεσμών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που πρόεκυψαν στο Eurogroup της 22ας Μαϊου» σημείωσε.

«Αν δεν τα βρούμε στο Eurogroup, υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα συμβιβαστεί με οποιαδήποτε λύση και έστειλε για ακόμη μία φορά μήνυμα για πολιτική λύση εάν δεν υπάρξει λευκός καπνός στο Eurogroup.

«Αν υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες, και ακριβώς επειδή εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν, πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η συζήτηση μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής μια εβδομάδα αργότερα» είπε και εξήγησε: «Ο λόγος για τον οποίο εφόσον δεν βρεθεί λύση στο προσεχές Eurogroup υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της συζήτησης από τη μια έχει να κάνει με το ότι μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και από την άλλη έχει να κάνει με το ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και παίρνει ξεκάθαρα έναν πολιτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα πρέπει στο υψηλότερο επίπεδο να πάρουν την πολιτική ευθύνη για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top