Για αλλαγές σε βάθος τριετίας έκανε λόγο ο Κώστας Γαβρόγλου αναφορικά με τις Πανελλήνιες και την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ προανήγγειλε τουλάχιστον 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών μέχρι το 2020.

«H Παιδεία αποτελεί την πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα» είπε μιλώντας στον Σκάι, όπου τόνισε πως θα υπάρξει διαφορετικό καθεστώς μόνιμες προσλήψεις αναπληρωτών σε αναγνώριση της προσφοράς και της προϋπηρεσίας τους σε αντίθεση με τους νεοπροσλαμβανόμενους, των οποίων τις προσλήψεις θα εποπτεύσει το ΑΣΕΠ, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξει «δύσκολη συζήτηση».

Όπως υπογράμμισε, θα προβλέπεται «στο μνημόνιο η ανάγκη για προσλήψεις» και πως δεν υπάρχει ζήτημα με το όριο των προσλήψεων.

Τι είπε για τις Πανελλήνιες

Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ τόνισε πως στόχος σε βάθος τριετίας είναι η αναμόρφωση του Λυκείου, εκκινώντας από τη Β' και Γ' Λυκείου, όπου μέσα από ένα αδιάβλητο και αξιόπιστο σύστημα θα παρέχεται ένα ισχυρό εθνικό απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα ανοίγει χωρίς εξετάσεις την πόρτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπογράμμισε πως για σχολές με ζήτηση, όπως η Ιατρική, μπορεί να εφαρμόζεται ένα είδος εξετάσεων.

Σημείωσε πως για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ θα υπάρχει πρόσβαση σε διετείς δομές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -τα οποία αναβαθμίζονται- όπου θα λαμβάνουν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

«Στο αναμορφωμένο Λύκειο θα υπάρχουν λιγότερα μαθήματα, αλλά με περισσότερες ώρες ανά μάθημα, ώστε να παρέχεται ουσιαστική μόρφωση» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Επιλογή των γονέων το νηπιαγωγείο ή ο παιδικός σταθμός για τα 4χρονα

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για δεκατετραετή υποχρεωτική μόρφωση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τριετίας, αλλά σημείωσε πως θα δοθεί ελευθερία στους γονείς να αποφασίζουν εάν θα στείλουν το 4χρονο παιδί τους μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου ή με τα παιδιά του βρεφονηπιακού.

Υπογράμμισε ότι από τον Σεπτέμβριο αναβαθμίζονται τα 840 ολιγοθέσια σχολεία- που συνήθως είναι στις εσχατιές της χώρας- και μετατρέπονται σε ολοήμερα με προσλήψεις προσωπικού.

Τι είπε για την ιδιωτική εκπαίδευση

Για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει θέμα ξηλώματος του νόμου που ψήφισε ο Νίκος Φίλης και πως συζητούνται κάποιες πτυχές του νόμου. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω» καθώς θεωρεί ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να έχει λόγο στην πιστοποίηση των εκπαιδευτικών ικανοτήτων ενός εκπαιδευτικού, εάν τίθεται τέτοιο θέμα από τους σχολάρχες για την απόλυση του.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα προσδιορίζεται η νέα διαδικασία επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης, ενώ για το θέμα των βιβλίων της Ιστορίας τόνισε πως «αυτή τη στιγμή η συζήτηση στην ιστορία προχωράει, μετά θα έρθει η σειρά τους».

Tags: