Τσίπρας: Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας – Ισχύει το «ούτε ένα ευρώ»

«Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό» - «Η χώρα δεν είναι πλέον η χώρα της καρπαζιάς»

«Δεν είναι σύνηθες αυτό που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Διότι είχαμε συνηθίσει μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν. Προχθές αποφασίστηκε κάτι που έχει μια πρωτοτυπία, η οποία θεωρώ ότι είναι επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.

«Θα ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση χωρίς πρόσθετη λιτότητας» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε πως «οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν όπως είχαν διαψευστεί και τότε με τις καταστροφολογικές προβλέψεις για τον κόφτη. Που όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε αλλά είχαμε… δότη».

«Η κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: από τη μία να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη πλευρά να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για την κοινωνία τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «η θέση τη κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ λιτότητα, για την οποία λοιδορήθηκα, έγινε σεβαστή» και πως «την προηγούμενη Δευτέρα υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα».

«Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε πως «πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες» και έκανε λόγο για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου.

«Διαμορφώνεται πλέον η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας πριν το τέλους του τρέχοντος προγράμματος στη βάση του ευρωπαϊκού μοντέλου» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για τα οποία έχει ξεσπάσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση: «Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας, θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς. Αρκετοί κάνουν ότι δεν το κατανοούν αυτό ή ότι δεν κατανοούν τη συμφωνία. Το μυστικό βρίσκεται στη φράση του Πιέρ Μοσκοβισί ότι το μέτρα θα έχουν καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει αίρεση στα μέτρα ελάφρυνσης. Ο δημοσιονομικός χώρος, για τον οποίο γίνεται λόγος, αφορά τις προβλέψεις και όχι τα αποτελέσματα. Η Κομισιόν προβλέπει ότι -με την κατάσταση ως έχει σήμερα στην οικονομία- το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που μεταφέρεται στο 2019, θα είναι 3,5%. Οπότε, οποιοδήποτε μέτρο ψηφιστεί, θα δημιουργηθεί και ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος για ελάφρυνση. Αν λοιπόν υπάρξουν μέτρα 1% του ΑΕΠ, δημιουργείται αυτόματα και ο δημοσιονομικός χώρος στο 1% για μέτρα ελάφρυνσης. Τα μέτρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2019».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» και ξεκαθάρισε πως «προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι».

«Στόχος, προσωπικός αλλά και της κυβέρνησης, είναι να διαψεύσει της Κασσάνδρες και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, την άρση κυριαρχίας και τη κρίση. Η χώρα σταμάτησε να είναι η χώρα της καρπαζιάς και της ικεσίας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ακόμη:

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Που είναι; Το έβαλε στα πόδια; Θα τον περιμένω μέχρι το βράδυ!

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top