Τζανακόπουλος για συμφωνία: Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρξει και ένα ευρώ ελάφρυνσης

«Η συμφωνία επετεύχθη επειδή η Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Ταμείο έκαναν βήματα και συμβιβασμούς» - Πρ. ανάρτηση: 13.54

«Στο χθεσινό Eurogroup είχαμε μια καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών και προσδιορίστηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία, η οποία θα επέλθει μετά τη διαπραγμάτευση και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη συμφωνία στο Eurogroup, την οποία χαρακτήρισε ως «το πιο αποφασιστικό βήμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ λιτότητα «έγινε αποδεκτή από όλους» και είπε πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα έχουν «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

«Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης που θα νομοθετείται θα υπάρξει και ένα ευρώ ελάφρυνσης που θα ψηφιστεί» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα και τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ «άνευ αιρέσεως από 1.1.2019».

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντισυνταγματική και έχει βγει από το τραπέζι των συζητήσεων, ενώ αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα.

Ο κ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λέγοντας πως «προφανώς αν δεν πετύχουμε τους στόχους θα πρέπει να συμπληρωθεί το δημοσιονομικό κενό. Είναι μια τακτική που ακολουθείται σε όλες της χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι με τη σημερινή εικόνα της οικονομίας ότι δεν τίθεται θέμα μη επίτευξης των στόχων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη Γερμανία να βαδίσει «στο δρόμο του ρεαλισμού» και «να κάνει πίσω στο αίτημα για πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία».

Σκληρή επίθεση σε ΝΔ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

 

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη ΝΔ λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι το αίτημα του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. ευρώ δεν είναι πλέον στο τραπέζι, «δεν δείχνει να επηρεάζεται και όχι μόνο δεν χαιρέτησε τη συμφωνία αλλά επιμένει σε μία παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της πραγματικότητας».

«Αρνείται με πείσμα ότι χθες υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης και συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία. Είναι κατανοητό ότι όσο το καταστροφολογικό της σενάριο θα διαψεύδεται, τόσο  θα αυξάνεται η αμηχανία και θα γίνεται εμφανές το στρατηγικό αδιέξοδό της» πρόσθεσε, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ώστε πολύ σύντομα να υπάρξει συμφωνία χωρίς επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά».

Παράλληλα, τόνισε πως η συμφωνία είναι θετική καθώς δεν έχει μέτρα λιτότητα και πως περιμένει από τα κόμματα της Βουλής να την ψηφίσουν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση λέει το πολιτικώς αυτονόητο και δεν ζητά 180 ή 200 ψήφους».

Οι ερωτήσεις του STAR που... τον έφεραν σε δύσκολη θέση

 

Απαντώντας σε ερώτηση του STAR, για το πώς η κυβέρνηση δέχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019, το οποίο θα πρέπει να ξεπεραστεί για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, όταν έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανέφικτος στόχος, είπε: «Δεν χρειάζεται υπεραπόδοση για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Συνυπολογίζονται στο βασικό σενάριο που λέει πως μετά τη νομοθέτηση τους ο στόχος και η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 3,5%. Τα πλεονάσματα στο 3,5% βεβαίως και είναι υψηλά και γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη για να μειωθούν. Ωστόσο, αυτό που λέμε είναι πως για μία χρονιά είναι διατηρήσιμο, αν και το θεωρούμε εξαιρετικά υψηλό».

Σε νέα ερώτηση του STAR για το αν τα μέτρα στα οποία θα συμφωνήσουμε, πχ. μείωση αφορολόγητου ή μείωση συντάξεων, θα ισχύσουν ανεξάρτητα από αν πιάσουμε τους στόχους ή όχι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Οποιοδήποτε μέτρο ψηφίζεται αλλά και το σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής τελεί υπό την αίρεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Τα μέτρα που θα ψηφιστούν, είτε είναι μέτρα επιβάρυνσης είτε μέτρα ελάφρυνσης, θα ισχύουν από το 2019».

Τι είπε για ποσοτική χαλάρωση - Εύσημα σε Τσακαλώτο για τη «διαπραγματευτική επιτυχία»

 

«Η σειρά των πραγμάτων είναι: ολοκλήρση της αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων και, τέλος, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τα στοιχεία του «Εργάνη», σύμφωνα με τα οποία χάθηκαν σχεδόν 30.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο του 2017, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τον Ιανουάριο ήταν πάντα αρνητικό το ισοζύγιο με την εξαίρεση το 2014. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το 2016 ήταν πολύ θετικό από ό,τι αναμενόταν και η ανεργία είναι πλέον στο 23% από το 27% στις αρχές του 2015. Δεν το θεωρούμε ανησυχητικό αλλά εποχιακό σύμπτωμα και θα φανεί στο ισοζύγιο του Φεβρουαρίου».

Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης στπ πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είπε πως τα χρονικά περιθώρια για τη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου είναι αρκετά σφιχτά «ωστόσο δνε υπάρχει κανένα λόγος ανησυχίας καθώς συνεδριάζει εκ νέου 15 μέρες μετά».

Κλείνοντας το briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να δώσει εύσημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «για τη διαπραγματευτική επιτυχία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top