Καρανίκας ο... φιλόσοφος: Όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία και Μπακούνιν, οι δεξιοί διάβαζαν Marie Claire!

Δηλώνει ότι έβγαζε συμπεράσματα από τον Πασκάλ ΚΑΙ τον… Μπρυκνέρ!

Καρανίκας ο... φιλόσοφος: Όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία και Μπακούνιν, οι δεξιοί διάβαζαν Marie Claire!

Για τις…  φιλοσοφικές του αναζητήσεις και τα αναγνώσματα των νεανικών του χρόνων επαίρεται ο σύμβουλος  στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας,  σε άρθρο του με  τίτλο «Απέναντί μας η Δεξιά και ως νοοτροπία» στην ηλεκτρονική σελίδα της «Αυγής».  

Ο Ν. Καρανίκας, γνωστός και από τις στιλιστικές αναζητήσεις για τα  παπούτσια της…  Ελένης Μενεγάκη, προσπαθεί  να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά , στο είδος των νεανικών  αναγνωσμάτων, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:    «Εμείς διαβάζαμε Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν. Αγαπούσαμε τον Ντοστογιέφσκι, προτιμούσαμε να ανιχνεύσουμε τον Διαφωτισμό από τον Ρουσσώ ή τον υλιστή και άθεο Ντιντερό» (σ.σ. όπου αναρωτιέται κανείς “πού κολλάει ο Ντοστοσγιέφσκι με τον  μαρξισμό", αλλά όπως θα διαβάσετε παρακάτω αυτό  δεν είναι το χειρότερο λάθος του ).      

Κατά τους ισχυρισμούς του επίσης,  σε αντίθεση με τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του όμως που είναι πολύ…  διαβασμένοι, «εκείνοι διαβάζανε "4 τροχούς", "Moto" και "Marie Claire", όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία. Τους κοροϊδεύαμε ως αντιδραστικούς και αυτοί με τη σειρά τους μας κορόιδευαν ως γραφικούς και κουλτουριάρηδες».

Το μπέρδεμα με την Λέσβο και την  Μυτιλήνη πάντως και το αν πρόκειται για το ίδιο ή διαφορετικό νησί, φαίνεται ότι έχει αφήσει σημάδια στο «κυβερνητικό ασυνείδητο», καθώς ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου ισχυρίζεται, αγνοώντας προφανώς ότι πρόκειται για  το ίδιο πρόσωπο:  «Κάναμε κουβέντες τα διαβάσματά μας και βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ»!

Προσθέτει ακόμα για τις σχέσεις τους με τα κορίτσια και την αντιμετώπιση του γυναικείου φίλου :  «Ήμασταν μαζί με τα κορίτσια φεμινιστές, γιατί μας άρεσε το κομμάτι της ιστορίας για τις σουφραζέτες αλλά και την Σιμόν ντε Μποβουάρ. Καταλαβαίναμε και αγαπούσαμε τα κορίτσια διαφορετικά από τους φαλλοκράτες. Όλες αυτές οι κουβέντες ήταν που μας έκαναν να διαφέρουμε από τους δεξιούς, τους δαπίτες και τις δαπίτισσες».

Δεν στέκεται όμως μόνο στο παρελθόν, αλλά αναφέρεται και στο παρόν, επαναφέροντας στο προσκήνιο την θεωρία των «βολεμένων», που είχε παίξει κυρίαρχο ρόλο στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015:

«Αποδεικνύεται τώρα, στην κρίση, και με κυβέρνηση κορμού την Αριστερά, ότι η δεξιά νοοτροπία, που θέλει λαμογιές, διαπλοκή και κατάχρηση, είναι ακόμα εδώ κυρίαρχη, εμποδίζει κάθε αλλαγή και διεκδικεί να επανέλθει στην κυβέρνηση για να συνεχίσει την καταχρηστική πολιτική της, δίχως τον κίνδυνο των δικαστηρίων, της εφορίας και των κελιών. Αυτοί οι δυο κόσμοι σήμερα έχουν ταραχτεί. Ο δεξιός κόσμος ξεβολεύεται και βλέπει να χάνονται πλούτη που κατείχε με σκανδαλώδη και κοινωνικά άδικο τρόπο. Για την οικονομία και την κοινωνία ως σύνολο λειτούργησε καταστροφικά πολλές δεκαετίες».  

Καταλήγει στο άρθρο του ο Ν. Καρανίκας:

«Να στηρίξουμε την κυβέρνηση ώστε να αλλάξει η νοοτροπία μέσω των μεταρρυθμίσεων και των μετασχηματισμών που χρειάζεται η χώρα μας, αλλά και όλη η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στο αδιέξοδο της λιτότητας και στα πρόθυρα της Άκρας Δεξιάς. Να συμβάλουμε ώστε η δεξιά να περάσει στην ιστορία ως αναχρονιστική δύναμη, ως η άρνηση των ανθρώπινων αναστεναγμών. Να πάρουμε μέρος στη νέα εποχή ως μέρος της λύσης, δίπλα στην κυβέρνηση, με σκοπό την ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Για τους ισχυρισμούς του συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και τις φιλοσοφικές του αναρτήσεις, γίνεται "πάρτι" στο twiiter, μεγαλύτερο ίσως και από αυτό για την ελληνική NASA του Νίκου Παππά...     

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top