ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ από τη Γενεύη: Ποιος μίλησε για λύση και όχι για ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ στο Κυπριακό

«Θα είναι συμφωνία των λαών με δημοψήφισμα και όχι των ηγετών»

Για τον στόχο της επίτευξης μιας βιώσιμης  λύσης για το Κυπριακό αντί για «μπαλώματα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις δηλώσεις του από την Γενεύη, αναφερόμενος στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και του ιδίου.   

   

«Δεν μπορούμε φυσικά να περιμένουμε θαύματα, αλλά δεν θέλουμε μια  λύση που να μπαλώνει την κατάσταση» τόνισε ο κ. Γκουτέρες,  ο οποίος φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και μίλησε για σημαντική πρόοδο στις μέχρι αυτή την ώρα συνομιλίες.  

   

Ο Γ.Γ.  του ΟΗΕ,  έχοντας εκ δεξιών και εξ αριστερών τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, επισήμανε ότι εφόσον επιτευχθεί λύση «δεν θα πρόκειται για συμφωνία μεταξύ ηγετών αλλά μεταξύ λαών», καθώς  θα επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος και από τις δύο κοινότητες.     

Δεν απέκλεισε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα συνεχισθούν  οι συνομιλίες και αύριο και μεθαύριο, να συνεχισθούν οι αυζητήσεις «όσο χρειασθεί», αν και δεν προσδιόρισε τον χρόνο, με τη συμμετοχή και των ηγετών της Τουρκίας και της Ελλάδας, εφόσον αυτό «δικαιολογηθεί» από τις εξελίξεις.

Και βραβείο... Όσκαρ σε Αναστασιάδη- Ακιντζί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ  

Ο Α. Γκουτέρες απένειμε τα εύσημα σε Αναστασιάδη- Ακιντζί, διότι «χάρη στην δική τους δουλειά  φθάσαμε ως εδώ», αλλά και τα «Όσκαρ πρώτου ρόλου», όπως επισήμανε!  Για τον   ΟΗΕ μάλιστα κράτησε το … «Όσκαρ δεύτερου ρόλου», υπογραμμίζοντας ότι ο Οργανισμός δεν επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά την εξεύρεση λύσης μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.  

    

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε για την εξεύρεση λύσης, μια λύση που θα είναι ένα σύμβολο ελπίδας σε ένα κόσμο που υπάρχουν πάρα  πολλές διαμάχες» τόνισε.     

Εδικά για τα ζητήματα ασφάλειας,  ανέφερε ότι αναζητούνται τα εργαλεία που θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top