Το πιο ... κόκκινο φεστιβάλ του κόσμου: Ο πόλεμος της ντομάτας στην Ισπανία

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα έθιμα πραγματοποιήθηκε φέτος με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί αλλά και τουρίστες συμμετείχαν  και φέτος στο ετήσιο έθιμο του  τοματοπόλεμου που γίνεται στα τέλη Αυγούστου στην πόλη Μπουνιόλ στην ανατολική Ισπανία.

Ο πόλεμος, γνωστός και ως ‘’La Tomatina’’ έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή και ασυνήθιστα φεστιβάλ του κόσμου. Χιλιάδες επισκέπτες συνωστίζονται στους δρόμους με μοναδικό σκοπό να πετάξουν ο ένας στον άλλο τόνους από … ντομάτες.

Πώς όμως ξεκίνησε το πρωτότυπο αυτό έθιμο;

 

Όλα ξεκίνησαν το 1944, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παρέλασης των Gigantes y cabezudos (γίγαντες και τα μεγάλα κεφάλια), μελών μιας συμμορίας ανδρών που χρησιμοποίησαν αντί για όπλα, τα λαχανικά από ένα κοντινό περίπτερο.

Η αστυνομία επενέβη και τους ανάγκασε να πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν, αλλά ο καβγάς επαναλήφθηκε τον επόμενο χρόνο με τους συμμετέχοντες να φέρνουν ντομάτες από τα σπίτια τους. Έτσι, το τοπικό συμβούλιο καθιέρωσε και επισήμως τον τοματοπόλεμο ως ετήσια ατραξιόν.

Η πόλη Μπουνιόλ έχει υπό κανονικές συνθήκες 9.000 πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια της "La Tomatina" αυξάνεται στους 40.000, αντιλαμβάνεστε επομένως πόσος κόσμος συρρέει για τον πόλεμο της ντομάτας στην περιοχή αυτή!

Πέντε φορτηγά γεμάτα με ντομάτες φτάνουν στην πλατεία ντελ Πουέμπλο με ομάδες ανθρώπων να πετάνε στον κόσμο από κάτω ντομάτες. Ο πόλεμος διαρκεί μία ώρα, μετά δίνεται το σήμα της λήξης.

Οι συγκεκριμένες ντομάτες καλλιεργούνται ειδικά για το φεστιβάλ στην περιοχή της Extremadura. Αυτές οι ντομάτες είναι πιο φθηνές και όχι τόσο καλές για φάγωμα ή για το ράφι του σούπερ μάρκετ. Είναι όμως σίγουρα κατάλληλες για να τις πετάξεις στο ... πρόσωπο των φίλων σου!

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top