Τελικά η πρώτη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλτν Τραμπ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… καταστροφή, αφού οι δύο ηγέτες δεν… «έδεσαν» και μάλιστα φρόντισαν να το δείξουν και δημόσια μπροστά στις κάμερες.

Το ξεκίνημα του πρώτου αυτού ραντεβού κυλούσε ομαλά… Η Γερμανίδα Καγκελάριος έφτασε στο Λευκό Οίκο και ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να δείξει τον καλό του εαυτό κι έτσι την υποδέχθηκε εγκάρδια με ένα πλατύ χαμόγελο και μια θερμή χειραψία.

Αλλά δυστυχώς όλα τα καλά τελειώνουν γρήγορα και με τον απρόβλεπτο Τραμπ το καλό κλίμα άλλαξε λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Η χειραψία που δεν έγινε

Οι δύο ηγέτες πέρασαν στα… ενδότερα του Λευκού Οίκου κι εκεί η ατμόσφαιρα άλλαξε άρδην με την αμηχανία και τους κακούς τρόπους, από την πλευρά Τραμπ τουλάχιστον, να κυριαρχούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και πάλι του θαύμα του, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αγένεια απέναντι σε έναν άλλο ηγέτη χώρας που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ επίσημη επίσκεψη.

Όταν λοιπόν οι φωτογράφοι τους ζητούσαν να κάνουν μια χειραψία για να απαθανατίσουν τη στιγμή, ο Τραμπ, με ύφος χιλίων καρδιναλίων τους αγνοούσε επιδεικτικά.

Μάλιστα αρνήθηκε να κάνει χειραψία με την Άνγκελα Μέρκελ, ακόμα κι όταν εκείνη τον ρώτησε αν θέλουν να σφίξουν τα χέρια.

Η αμηχανία της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν έκδηλη, ενώ οι ανταποκριτές των ΜΜΕ στο Λευκό Οίκο τονίζουν ότι ποτέ ξανά στα χρονικά, Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει επιδείξει τέτοια προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε έναν άλλο ηγέτη.

Νέα γκάφα από τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως έχει αποδείξει ότι αδιαφορεί πλήρως για το τι λένε οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ της χώρας του, αφού από την αρχή τους έχει κατατάξει στους αντιπάλους του.

Κι επειδή από savoir vivre και διπλωματία δεν ξέρει και πολλά φρόντισε να κάνει και δεύτερη γκάφα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αμηχανία στην Άνγκελα Μέρκελ.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, θέλοντας να κάνει χιούμορ, αποτυχημένο προφανώς, αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών, υποστηρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε παγιδεύσει τα τηλέφωνα του Trump Tower λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.

Θυμήθηκε λοιπόν ότι στο παρελθόν είχε προκύψει θέμα με υποκλοπές που αφορούσε και την Άνγκελα Μέρκελ και είπε:

«Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό».

Η αυστηρή Άνγκελα έμεινε κόκκαλο, τακτοποίησε τα χαρτιά και τελικά άφησε ασχολίαστο το χιουμοράκι του Ντόναλντ, αφήνοντας και αυτή την άβολη στιγμή να περάσει.

Τα σοβαρά της συνέντευξης Τύπου

Παρ’ όλο το show πάντως, οι δύο ηγέτες φρόντισαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους και για όσα σοβαρά συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών, στα οποία για μια ακόμα φορά εντόπισαν θεμελιώδεις διαφωνίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είχαν "εποικοδομητικές συνομιλίες" κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την «ισχυρή υποστήριξή του» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, είναι «αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί» για την άμυνα της Συμμαχίας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια «ειρηνική» λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος Τραμπ «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό αλλά στο δίκαιο εμπόριο»

Δήλωσε ακόμα ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό» αλλά είναι υποστηρικτής ενός «δίκαιου» εμπορίου.

«Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα" όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα», υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε τέλος ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «εξαιρετικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Όσα είπε η Άνγκελα Μέρκελ

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά. Είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά στο προσφυγικό η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι αντήλλαξε απόψεις με τον Αμερικανό πρόεδρο για αυτά τα ζητήματα.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί», υπογράμμισε επιπλέον η Άνγκελα Μέρκελ.

H Γερμανίδα καγκελάριος είπε επίσης ότι επιβεβαίωσε στον Ντόναλντ Τραμπ πως η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ανέφερε ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το εμπόριο, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να διεξάγονται με δικαιότερους όρους, ενώ για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

Tags: