Δύσκολη η συμφωνία ως το Eurogroup: Σημειώθηκε πρόοδος αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση

Νέο ραντεβού σήμερα με θεσμούς

Mε βήμα… σημειωτόν κινείται η διαπραγμάτευση, με την προοπτική συμφωνίας ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου να δείχνει αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολη.

Στις χθεσινές συναντήσεις σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές στα περισσότερα μέτωπα είναι ακόμη μεγάλη, με τις δύο πλευρές να έχουν νέο ραντεβού σήμερα στις 15.00.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, υπήρχε μια εικόνα σύγκλισης, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά των δανειστών (και ειδικά του ΔΝΤ) που δείχνουν να επιμένουν σε νέα μέτρα.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι υπήρξε πρόοδος και πως έγινε συζήτηση για τους αριθμούς, δηλαδή «τους δημοσιονομικούς αριθμούς, το που διαφωνούμε για τις συντάξεις -πόσο πληρώνει το ελληνικό κράτος, το πόσοι έλληνες πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως έγινε συζήτηση και για τα -λεγόμενα- αντίμετρα, όπου εκεί υπήρξε «πολύ περισσότερη σύγκλιση από την προηγούμενη φορά».

«Υπάρχουν μέτρα και από τη μεριά της φορολογίας, και από τη μεριά των δαπανών. Είναι μέτρα που έχουν και αναπτυξιακή χροιά και κοινωνική χροιά -γίνεται μία συζήτηση» διευκρίνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι δανειστές πιέζουν προς την αναπτυξιακή χροιά και πως η ελληνική πλευρά πιέζει προς την κοινωνική χροιά.

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν και για άλλα θέματα, όπως «η παιδική φτώχεια, όπου –όπως σωστά λέει το ΔΝΤ- στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας». «Έγινε μία συζήτηση και για το εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι ελάχιστη πια η διαφορά» κατέληξε, επισημαίνοντας πως είναι ανοικτό το αν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών μετά το EWG.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top