5+ 1 δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι για βρέφη 0- 2 ετών

Παιδαγωγός εξηγεί πώς θα οργανώσεις αυτοσχέδια παιδικά παιχνίδια

Όλα όσα είπε στο star.gr η Παρθένα Κωνσταντινίδου, βρεφονηπιοκόμος- νηπιαγωγός

Οι πρώτες ικανότητες του βρέφους να αντιλαμβάνεται το γύρω του και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον σηματοδοτούν την εξέλιξή του. Το βρέφος αναζητά συνεχώς την επαφή με οικεία πρόσωπα, αλλά και την εξερεύνηση αντικειμένων. Σύμφωνα μάλιστα με την επιστημονική κοινότητα, η έμφυτη περιέργειά του για ανακάλυψη, είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.

«Τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο της ζωής του ανθρώπου, οι ικανότητες αυτές αναπτύσσονται εντυπωσιακά γρήγορα. Είναι σημαντική λοιπόν η δημιουργία περιβαλλόντων μάθησης, εντός και εκτός του σχολείου, με στόχο την παροχή ευκαιριών και κινήτρων στο παιδί για βιωματικές δραστηριότητες και ερεθίσματα», είπε στο star.gr η Παρθένα Κωνσταντινίδου, βρεφονηπιοκόμος- νηπιαγωγός.

βρέφος

Η ανάπτυξη του ατόμου είναι μια συνεχής διαδικασία που επηρεάζεται σημαντικά όχι μόνο από γενετικούς, αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες (φωτ. unsplash)

Όπως εξήγησε, οι γονείς μπορούν να δώσουν στο βρέφος σημαντικά ερεθίσματα για να προωθήσουν την αναπτυξιακή του εξέλιξη,  αξιοποιώντας αντικείμενα της καθημερινότητας, που κάθε ένας μπορεί να βρει στο σπίτι.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Κωνσταντινίδου πρότεινε μέσω του star.gr 6 δραστηριότητες με αυτοσχέδια παιχνίδια για βρέφη ηλικίας 0- 2 ετών.

10 έξυπνες ιδέες για να απασχολήσετε τα παιδιά στο σπίτι!

Τα βρέφη αγαπούν τους ήχους

Τα βρέφη αγαπούν τους ήχους που παράγουν τα αντικείμενα. Για αυτό το λόγο συχνά τα χτυπούν μεταξύ τους ή τα πετούν στο πάτωμα. 

Επαναχρησιμοποιήστε άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού γεμίζοντάς τα στο 1/3 της χωρητικότητά τους με διάφορα όσπρια (φακές, φασόλια μικρά και μεγάλα, ρεβίθια, ρύζι).

Επαναχρησιμοποιήστε άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού γεμίζοντάς τα στο 1/3 της χωρητικότητά τους με διάφορα όσπρια

Γεμίζουμε τα πλαστικά μπουκάλια με διαφορετικά όσπρια

Πριν ασφαλίσετε το πώμα τους, περιχύστε το στόμιο με κόλλα ώστε να εξασφαλίσετε πως τα παιδιά δε θα μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με το περιεχόμενο. Αφήστε τα βρέφη λίγων μηνών και άνω να τα κρατήσουν στην παλάμη τους, να τα ανακινήσουν, να τα ρίξουν και με αυτό τον τρόπο να πειραματιστούν με τους ήχους που παράγουν.

Τα βρέφη κρατήσουν στην παλάμη τους τα μπουκάλια με τα όσπρια, τα ανακινήσουν και πειραματίζονται με τους ήχους που παράγουν.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αγαπούν τους ήχους

Σε μεγαλύτερα παιδιά, ενός έως δύο ετών, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε διάταξη 5-3-1 (τύπου bowling) και να τα σημαδέψουν με μια μικρή μπάλα.

Μπουκάλια με όσπρια σε διάταξη 5-3-1 (τύπου bowling)

Τα παιδιά σημαδεύουν τα μπουκάλια και προσπαθούν να τα ρίξουν με μία μικρή μπάλα

Ο συνδυασμός των ήχων από τα διαφορετικά μπουκάλια που κάθε φορά δημιουργείτε όταν πέφτουν θα ενθουσιάσει τους μικρούς εξερευνητές και θα προσελκύσει το ακουστικό και κινητικό ενδιαφέρον τους.

Βαριέται το παιδί σου σπίτι; Απασχόλησέ το με υπέροχες δραστηριότητες

Παιχνίδια και σχέδια στην άμμο

Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά ζωγραφίζουν κιναισθητικά. Αντλούν ευχαρίστηση από τα ίχνη που αφήνουν οι κινήσεις τους επάνω σε μια επιφάνεια. Τα παιδιά λατρεύουν να πειραματίζονται με τα σχέδια που μπορούν να δημιουργήσουν με την άμμο, κυρίως όταν αυτή βρίσκεται πάνω σε κάποια φωτεινή επιφάνεια, όπως μια φωτοτράπεζα. 

Μία φωτοτράπεζα από σιμιγδάλι, όπου το παιδί δημιουργεί σχήματα

Αυτοσχέδια φωτοτράπεζα στο σπίτι

Στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε τη δική σας φωτοτράπεζα μπορείτε να τοποθετήσετε μια διάφανη επιφάνεια επάνω σε στηρίγματα (για παράδειγμα ένα πλαστικό καπάκι επάνω σε μπολ) και να τοποθετήσετε από κάτω ένα φακό με δυνατό φως.

Επάνω από την επιφάνεια τοποθετήστε μια ανάλογη με το μέγεθός της, ποσότητα σιμιγδάλι.

Επάνω από την φωτεινή επιφάνεια τοποθετήστε μια ανάλογη με το μέγεθός της, ποσότητα σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε σιμιγδάλι στην αυτοσχέδια φωτοτράπεζα 

Ενθαρρύνετε το παιδί να κινήσει τα δάχτυλα ή τις παλάμες του ανάμεσα στους κόκκους της και να δημιουργήσει σχέδια.  

Τα παιδιά αντλούν ευχαρίστηση από τα ίχνη που αφήνουν οι κινήσεις τους επάνω σε μια επιφάνεια.

Τα παιδιά απολαμβάνουν να δημιουργούν σχέδια στη φωτοτράπεζα που δημιουργήσατε μόνοι σας

Παιχνίδια με νερό

Η αίσθηση του νερού ενθουσιάζει τα μικρά παιδιά. Παρατηρούν τον τρόπο ροής του, προσπαθούν να το μεταφέρουν, απολαμβάνουν την αίσθηση που προκαλούν οι σταγόνες στο δέρμα τους.

Γεμίστε με λίγο νερό διάφορα πλαστικά δοχεία (μπολ) ή πιάτα. Προτρέψτε τα παιδιά να βυθίσουν μέσα τις παλάμες τους, να κινήσουν τα δάχτυλά τους.

Δώστε τους την ευκαιρία να πειραματιστούν με την αίσθηση της κίνησης του νερού.

Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να χρησιμοποιήσουν κουτάλια, ποτηράκια και μικρά χωνιά για να μεταφέρουν το νερό από το ένα δοχείο στο άλλο και να διερευνήσουν μέσα από τις αισθήσεις τους τις ιδιότητες του, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με την έννοια του όγκου.

ΗΠΑ: Πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών

Ανασκαφή παιχνιδιών

Τα μικρά παιδιά είναι γεμάτα περιέργεια και διάθεση να ανακαλύψουν ό,τι βρίσκεται κοντά τους. Συχνά ανοίγουν κουτιά, ντουλάπια, τσάντες στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό δοχείο ή ένα ταψί. Βάλτε μέσα σε αυτό κάποια αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών και καλύψτε τα με σιμιγδάλι.

Σε ένα πλαστικό δοχείο ή ταψί βάζουμε κάποια αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών και τα καλύπτουμε με σιμιγδάλι

Καλύπτουμε τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών με σιμιγδάλι

Στη συνέχεια δώστε στα παιδιά μικρές τσιμπίδες και προτρέψτε τους να τα ψάξουν και να τα ανασύρουν. Η χρήση της τσιμπίδας βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και στο συντονισμό των κινήσεων, ενώ η ανάσυρση όλων των παιχνιδιών βοηθά στην ανάπτυξη της οπτικής μνήμης.

Με μικρές τσιμπίδες το παιδί ψάχνει και ανασύρει τα παιχνίδια του από το σιμιγδάλι

Τα παιδιά προσπαθούν να ανασύρουν τα παιχνίδια τους μέσα από το σιμιγδάλι

Προσοχή τα παιχνίδια να μην είναι πολύ μικρά προς αποφυγή κατάποσής τους από τα παιδιά!

Ψηφιακή βόλτα στην Ακρόπολη μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια!

Ζωηρές διαδρομές 

Η κίνηση είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες ανάγκες των παιδιών βρεφικής ηλικίας. Σε αυτή την περίοδο της ζωής τους ξεκινούν να κάνουν τις πρώτες τους κινήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στις πρώτες μετακινήσεις τους μέσα από το μπουσούλημα και θα καταλήξουν στα πρώτα τους βήματα. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούμε να τα ενισχύσουμε δίνοντάς τους ερεθίσματα για κίνηση και μετακίνηση. 

Επιλέξτε μια φαρδιά χαρτοταινία και δημιουργήστε στο πάτωμα διαδρομές (ευθεία, με στροφές κτλ). Δημιουργήστε πάνω σε αυτές μικρούς πύργους με χάρτινα ρολά ή μαλακά τουβλάκια από εύκαμπτο υλικό.

Τα βρέφη 6 έως 12 μηνών αγαπούν να ρίχνουν κατασκευές, στην προσπάθειά τους να ρίξουν τους πύργους όλης της διαδρομής θα κινητοποιηθούν να μετακινηθούν.

Τα βρέφη αγαπούν να ρίχνουν κατασκευές (φωτ. unsplash)

Τα παιδιά 1 έως 2 ετών μπορούν περπατήσουν επάνω στις γραμμές ή να μετακινήσουν επάνω τους διάφορα οχήματα που έχουν στα παιχνίδια τους (αυτοκινητάκια, φορτηγά κτλ) αναπτύσσοντας τον οπτικοκινητικό συντονισμό τους και τον προσανατολισμό τους στο χώρο.

Αγοράζετε παιχνίδια για τα Χριστούγεννα; Μάθετε τι πρέπει να αποφύγετε!

Αφηστέ το βρέφος να ανακαλύψει τις αισθήσεις του

Πολύ σημαντική στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι η αισθητηριακή του ανάπτυξη. Η αφή αποτελεί μια από τις αισθήσεις με την οποία τα βρέφη εξερευνούν το περιβάλλον που τα περικλείει, δημιουργώντας τις πρώτες τους συνδέσεις. Εστιάστε στα διαφορετικά ερεθίσματα που προκαλούνται από την επαφή με τις διαφορετικές επιφάνειες.

Αξιοποιήστε ένα μεγάλο χαρτόκουτο ή ένα χαρτόνι τύπου κάνσον. Κόψτε μερικά ισομεγέθη ορθογώνια και ενώστε τα, το ένα μπροστά από το άλλο. Στη συνέχεια, κολλήστε στην επιφάνεια κάθε κομματιού από ένα υλικό διαφορετική υφής (ύφασμα, βαμβάκι, βελούδο, νάιλον, χαρτόνι οντουλέ κ.α).

Κινητοποιήστε το παιδί να μπουσουλήσει ή να περπατήσει επάνω στις επιφάνειες.

Ενθαρρύνετέ το να τις αγγίξει με τις παλάμες του και να τις επεξεργαστεί.

Βρέφη μπουσουλάνε

Μπουσουλώντας το βρέφος αγγίζει με τις παλάμες του διαφορετικές επιφάνειες, εξασκώντας την αίσθηση της αφής (φωτ. unsplash)

Οδηγίες στους γονείς για ένα ασφαλές παιχνίδι στο σπίτι 

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν στην ασφάλεια των αντικειμένων, των χώρων και των υλικών που θα χρησιμοποιήσουν, καθώς συχνά στην βρεφική ηλικία συντελούνται ατυχήματα. 

«Τα βρέφη πρέπει να επιβλέπονται από ενήλικα, οι χώροι να είναι κατάλληλοι για κίνηση, χωρίς εμπόδια και επικίνδυνες γωνίες ή ύψη, ενώ τα αντικείμενα να είναι κατασκευασμένα από ασφαλές και μαλακό υλικό, σε σχήμα και μέγεθος που αποτρέπουν την κατάποση ή τον τραυματισμό», σημείωσε στο star.gr η κ. Κωνσταντινίδου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top