Απαγορευτικός ο καφές και το τσάι μετά το φαγητό - Δείτε για ποιον λόγο

Οι συμβουλές από διατροφολόγο

Ποιες τροφές αυξάνουν τη «δύναμη» του μυαλού μας; / βίντεο ΑΝΤ1

Όσο σημαντικό είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να συμβάλλουμε και στην πιο σωστή πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε. «Εχθρός» των παραπάνω, είναι η κατανάλωση καφέ, γάλακτος ή τσαγιού αμέσως μετά το γεύμα μας.

Τζένιφερ Άνιστον: Το πρωινό ρόφημα που την κρατά σε απίστευτη φόρμα

Η Σάντρα Μονίνιο, διατροφολόγος με εξειδίκευση στις φλεγμονές, εξήγησε πρόσφατα στο podcast «With Ginger and Lemon», τους λόγους που πρέπει να πρέπει να προσέχουμε τα παραπάνω. Όπως ισχυρίστηκε: «Ο καφές και το τσάι αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Και όχι μόνο του σιδήρου, πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμά μας, όταν πίνουμε καφέ, δεν απορροφώνται».

Απαγορευτικός ο καφές και το τσάι μετά το φαγητό - Δείτε για ποιον λόγο

Διατροφολόγος με ειδίκευση στις λοιμώξεις, συμβουλεύει να μην καταναλώνουμε καφέ, τσάι ή γάλα, αμέσως μετά το γεύμα μας / Φωτογραφία: unsplash.com

Διατροφολόγος: Πότε πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού, καφέ ή γάλακτος

Όπως εξήγησε Σάντρα Μονίνιο: «Τόσο το τσάι όσο και ο καφές περιέχουν τανίνες και άλλες ενώσεις που μπορεί να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Όταν τα πίνουμε μετά το φαγητό, επί της ουσίας ακούσια εμποδίζουμε την απορρόφηση αυτών των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, κάτι που μας οδηγεί στο να περιορίζουμε τις ιδιότητες των τροφίμων που καταναλώνουμε».

Από ποια νοσήματα μας προστατεύει ο πρωινός καφές;

Απαγορευτικός ο καφές και το τσάι μετά το φαγητό - Δείτε για ποιον λόγο

«Τόσο το τσάι όσο και ο καφές περιέχουν τανίνες και άλλες ενώσεις που μπορεί να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Όταν τα πίνουμε μετά το φαγητό, επί της ουσίας ακούσια εμποδίζουμε την απορρόφηση αυτών των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών» / Φωτογραφία: unsplash.com

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι δε συνιστά να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά ως επιδόρπιο, αφού: «Το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο στην απορρόφηση από το έντερο». Ενώ έδωσε το εξής παράδειγμα: «Τρως μια μπριζόλα μοσχαρίσια και σκέφτεσαι ότι είναι σίδηρος για το σώμα σου, αλλά ξαφνικά τρως ένα γιαούρτι στο τέλος ως επιδόρπιο και έχεις καταστρέψει τον σίδηρο» και συμβούλευσε να περνούν τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο.

Παιδική διατροφή: Βρώμη, μπανάνες, γιαούρτι - Πώς συνδέονται με τον διαβήτη

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι λόγοι για τους οποίους αντενδείκνυται η κατανάλωση καφέ και τσαγιού αμέσως μετά το φαγητό. Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα στο στομάχι. Μετά από ένα γεύμα, το στομάχι ήδη εργάζεται για την πέψη των τροφίμων, και η προσθήκη όξινων ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις, όπως καούρα ή γαστρική παλινδρόμηση. Και αν σε οποιοδήποτε από αυτά τα ροφήματα προσθέσουμε γάλα, η πέψη μπορεί να γίνει ακόμη πιο αργή, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση του αισθήματος βάρους και φουσκώματος στην κοιλιά. 

Απαγορευτικός ο καφές και το τσάι μετά το φαγητό - Δείτε για ποιον λόγο

Διατροφολόγος συστήνει ότι πρέπει να περνούν τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο / Φωτογραφία: unsplash.com

Τέλος, ορισμένες μελέτες σχετικά με την καφεΐνη δείχνουν ότι μπορεί να παρεμβαίνει στη σωστή διάσπαση των τροφίμων και να διεγείρει την παραγωγή οξέος στο στομάχι.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά, και το πιο σωστό θα ήταν ο καθένας να λαμβάνει υπ' όψιν τη δική του προσωπική εμπειρία, σε συνδυασμό με τα επιστημονικά στοιχεία.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top