Κράτα το μυαλό σου σε φόρμα - Πέντε τρόποι για να το πετύχεις

Όσο περισσότερο το «γυμνάζεις» τόσο καλύτερα αποδίδει

μυαλό σε φόρμα

Πολλοί παρομοιάζουν το μυαλό με έναν μυ, και δεν έχουν άδικο. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως όσο περισσότερο «γυμνάζουμε» το μυαλό μας και όσο καλύτερα το φροντίζουμε, τόσο καλύτερα αποδίδει. Όπως ακριβώς και το σώμα μας!

Σας θυμίζει κάτι; Μήπως το «νους υγιής εν σώματι υγιή» που διακήρυτταν αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι; Ε, λοιπόν αλήθεια είναι! Όσοι μιλάνε για «πολύ» ή «λίγο» μυαλό μάλλον δεν γνωρίζουν ότι και το «πολύ» μυαλό σκουριάζει αν δεν το φροντίσεις, αλλά και το «λίγο» μυαλό μεγαλώνει αν του φερθείς σωστά.

Παρακάτω, θα δεις μερικές συμβουλές για το πώς να γυμνάσεις, να θρέψεις, να ξεκουράσεις και να ενισχύσεις το μυαλό σου ώστε να γίνει «φέτες»! Και μην ξεχνάς, χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, καθώς το μυαλό μας είναι ένα πολύπλοκο όργανο που επηρεάζει κι επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ξεκινάμε από τα βασικά:

Παίξε παιχνίδια

Νομίζεις ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μόνο για παιδιά; Κάνεις μεγάλο λάθος! Τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα σταυρόλεξα, τα sudoku, τα νοητικά αθλήματα όπως το σκάκι, τα αθλήματα στρατηγικής, οι ασκήσεις μαθηματικών και οι γρίφοι είναι το γυμναστήριο του μυαλού!

Όσο πιο συχνά αγωνίζεται και όσο πιο πολύ «ιδρώνει» το μυαλό σου τόσο καλύτερα γυμνάζεται. Και όπως και τα όργανα της γυμναστικής, έτσι και το μυαλό χρειάζεται ποικιλία κι ένταση στις ασκήσεις για να γυμναστεί καλύτερα. Οι αρχαίοι έλεγαν «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως». Για σένα νοιάσου και γυμνάσου, λοιπόν!

Θρέψου σωστά

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, και τον βοηθούν να «παίρνει στροφές» πιο γρήγορα! Ποιες είναι αυτές; Για αρχή, οτιδήποτε περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, βοηθάει τις λειτουργίες απομνημόνευσης, μάθησης, αλλά και τις νοητικές ικανότητες.

Έπειτα, «καλές» πρωτεΐνες όπως αυγό, κοτόπουλο και λιπαρά ψάρια βοηθούν στην εγρήγορση, την προσοχή, την οξεία νοητική λειτουργία, ενώ τα λιπαρά τύπου Ω των ψαριών με την αντιφλεγμονώδη δράση τους προστατεύουν το μυαλό από την κατάπτωση της νοητικής λειτουργίας λόγω γήρατος.

Λαχανικά, πρασινάδες και φρούτα όπως μήλο, κόκκινο σταφύλι, καρότο, μπρόκολο, ντομάτα, βατόμουρα, φράουλες, εσπεριδοειδή και σπανάκι, είναι ισχυροί σύμμαχοι για να θωρακίσουμε τη μνήμη μας, να κρατάμε το μυαλό μας σε υψηλή εγρήγορση, να το προστατεύουμε από εκφυλιστικές ασθένειες, να επιτυγχάνουμε υψηλή συγκέντρωση και εγκεφαλική λειτουργία.

Μην ξεχάσεις καρυκεύματα και ξηρούς καρπούς όπως κάρυ, δεντρολίβανο, σταφίδες και ηλιόσπορους, που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και τις αναλυτικές δυνατότητες, ενώ σχετίζονται άμεσα και με την προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κοιμήσου καλά

Φαντάσου το μυαλό σαν έναν υπολογιστή. Στην πράξη δεν απέχει και πολύ από τον ρόλο που επιτελεί στην καθημερινή ζωή σου. Όπως όλοι οι υπολογιστές, έτσι και το μυαλό σου χρειάζεται ξεκούραση και... reset!

Το reset του μυαλού σου είναι ο ύπνος. Τίποτε δεν το βοηθάει καλύτερα να ξεκουραστεί, να ταξινομήσει τις πληροφορίες που προσέλαβε μέσα στην ημέρα, να «καθαρίσει τον σκληρό δίσκο», και να διαγράψει τα άχρηστα αρχεία από ένα γεμάτο και ανεπηρέαστο βραδινό ύπνο.

Προσπάθησε να έχεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου χωρίς πολλά ξενύχτια και καταχρήσεις ειδικά αν την επόμενη μέρα ακολουθούν ατελείωτα meetings και πολλή δουλειά!

Με 6-8 ώρες ύπνου, το μυαλό σου θα καθαρίσει και θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει δύστροπους πελάτες, επίμονους προϊστάμενους, κίνηση, νεύρα και άγχος. Επίσης, δοκίμασε να αντικαταστήσεις στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι το κινητό με ένα βιβλίο. Θα κάνει θαύματα, και θα έχεις πιο ωραία όνειρα!

Η «μπλε ακτινοβολία» της οθόνης του κινητού διεγείρει τα οπτικά νεύρα που στέλνουν αδιαλείπτως σήματα στον εγκέφαλο, και δεν τον αφήνουν να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί όπως πρέπει. Διάβασε ένα βιβλίο και ούτε που θα το καταλάβεις πότε θα σε πάρει ο ύπνος!

Κάνε αποτοξίνωση από τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος

Σύμφωνοι, στους καιρούς που ζούμε είναι εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Οι δυσκολίες και οι ανασφάλειες της καθημερινής ζωής μάς γεμίζουν με αρνητικές σκέψεις και μας φορτώνουν με άγχος για την επόμενη μέρα, ή και ώρα. Από την κίνηση στον δρόμο μέχρι και τους λογαριασμούς που έρχονται στο τέλος κάθε μήνα, πολλά πράγματα σφηνώνουν στο μυαλό μας και νιώθουμε να μην προλαβαίνουμε.

Παρόλα αυτά, πρέπει να δίνεις στο μυαλό σου ένα διάλειμμα για λίγη ώρα μέσα στην ημέρα, έστω και για 10 λεπτά. Αν μπορείς να αφιερώσεις 30 λεπτά κάθε μέρα, ακόμη καλύτερα.

Τι μπορείς να κάνεις μέσα σε αυτά τα 10 λεπτά? Ό,τι βοηθάει το μυαλό σου να αποκολληθεί από τον καταιγισμό σκέψεων, υπολογισμών, υπενθυμίσεων, υποχρεώσεων και άγχους.

Χάζεψε λίγο έξω από το παράθυρο όσο μακριά φτάνει το μάτι σου. Βγες στον δρόμο για ένα σύντομο περίπατο γύρω από το τετράγωνο. Βάλε στα ακουστικά σου χαλαρωτική μουσική και μέτρα τις αναπνοές σου. Φάε κάτι δροσερό όπως ένα φρούτο, ή μύρισε κάτι ευχάριστο όπως ένα λουλούδι ή το φούτερ του/της συντρόφου σου. Το μυαλό συνδέει συγκεκριμένα ερεθίσματα με «ευχάριστες» καταστάσεις κι όταν λαμβάνει το ερέθισμα εκκρίνει ουσίες που το βοηθούν να φτιάχνει τη διάθεση του.

Κλείσε τα μάτια σου και άσε το σώμα σου ελεύθερο χωρίς να χρησιμοποιείς τους μυς σου με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις κάποιες ασκήσεις διαλογισμού ή αυτοσυγκέντρωσης, υπάρχουν άπειρα βιντεάκια για να σου δείξουν πως. Τρόποι υπάρχουν για κάθε περίσταση. Το σημαντικό είναι να το κάνεις έστω και ηθελημένα, κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα.

Κάνε γυμναστική

Πέρα από την δική του νοητική άσκηση, που περιγράψαμε πιο πάνω, το μυαλό χρειάζεται και τη φυσική άσκηση για να ενισχύσει την απόδοση του. Μην ξεχνάς ότι η βιοχημεία, η αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Και τα τρία ενισχύονται μέσω της φυσικής άσκησης και της αερόβιας αναπνοής που εκτελείς κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σου. Ο εγκέφαλος οξυγονώνεται και αιματώνεται καλύτερα, οι βιοχημικές διεργασίες ενισχύονται και το μυαλό αρχίζει να... στροφάρει πιο καλά.
Φαντάσου το σαν να «ξεμπουκώνεις» τον κινητήρα του αυτοκίνητου σου, όταν «τσιμπάς» λίγο το γκάζι. Ξεκίνα με αυτά για την ώρα, και θα ανακαλύψεις νέες δυνατότητες του μυαλού σου!

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top