Παχαίνουν ή αδυνατίζουν όσοι κόβουν το κρέας; Τι μας λέει ένας Vegetarian

Μόδα ή συνειδητή επιλογή

Χορτοφαγία

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη χορτοφαγία, άλλοι επικαλούμενοι  λόγους ηθικούς και άλλοι απλά επειδή δεν είναι λάτρεις του κρέατος.

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως στον οργανισμό μας όταν σταματάμε να καταναλώνουμε κρέας και αυγά; 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας που έχει οριστεί η 1η Οκτωβρίου ο Λάμπρος Χριστόπουλος, ετών 40,  που είναι χορτοφάγος 10 χρόνια,  αποκάλυψε στο star.gr τις διαφορές που έχει παρατηρήσει τόσο στο σώμα του όσο και στο δέρμα του.

«Έχω να φάω κρέας 8,5 χρόνια αλλά τρώω γαλακτοκομικά. Δεν θέλω να μυήσω κανέναν σε αυτόν τον τρόπο ζωής τον χορτοφαγικό γιατί πιστεύω πως κάποιος για να τον ακολουθήσει θα πρέπει πρώτα να κάνει εξετάσεις. Όσοι παραδείγματος χάριν έχουν χαμηλό αιματοκρίτη ή πεσμένο σίδηρο καλό θα είναι να συμβουλευτούν γιατρό. Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ στο δικό μου  σώμα είναι πως με το που έκοψα το κρέας έχω πάρει βάρος. Ίσως επειδή τρώω μακαρόνια, ρύζι και ψωμί. Αυτή τη δεκαετία έχω πάρει περίπου 8,5 κιλά. Θέλει γενικά πολύ μεγάλη προσοχή γιατί αυτά που μπορεί να φάει ένας χορτοφάγος πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα και έχουν πολλές θερμίδες» μας εκμυστηρεύεται ο Λάμπρος και συνεχίζει:

«Καλό θα είναι για να χορταίνουμε να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά. Με τη χορτοφαγία, το δέρμα μου έχει γίνει πιο απαλό και λαμπερό. Σφύζει από υγεία. Επίσης είμαι και πιο ήρεμος ψυχικά γιατί αυτό που λένε πως όταν σκοτώνεις ένα ζώο «παίρνεις» την ένταση που έχει εκείνη τη στιγμή, ισχύει».

Όπως επισημαίνει στο star.gr η διατροφολόγος, Κλειώ Δημητριάδου, ένας χορτοφάγος έχει τις ίδιες πιθανότητες να παχύνει με αυτές που έχει ένας κρεατοφάγος. 

«Αυτό που συναντώ εγώ συχνά, είναι να μη γίνονται οι σωστές διατροφικές επιλογές και να γίνεται μια υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, μακαρόνια, πατάτες, ρύζι) με αποτέλεσμα να παρατηρείται η αύξηση βάρους. Υπάρχουν βέβαια και χορτοφάγοι που τρώνε κύριως λαχανικά και οι οποίοι διατηρούν το βάρος τους σε αρκετά χαμηλά επίπεδα».

H ίδια ωστόσο, τονίζει πως μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να κρύβει και κάποιους κινδύνους.

"Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χορτοφάγοι είναι η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Σίγουρα οι γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι έχουν καλύτερες πιθανότητες να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, αλλά και πάλι το πρόβλημα παραμένει. Ειδικά τα άτομα που γυμνάζονται θα πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικά για να μη μειωθεί η μυϊκή τους μάζα. Μια λύση σε αυτό το ζήτημα είναι ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά πχ. φακόρυζο» αναφέρει και προσθέτει:

«Το άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι η πιθανή έλλειψη σιδήρου ειδικά στις γυναίκες. Ο αιμικός σίδηρος, δηλαδή ο σίδηρος που βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης απορροφάται πολύ καλύτερα από τον μη-αιμικό σίδηρο των φυτικών προϊόντων. Ωστόσο, σίδηρο βρίσκουμε και στα αποξηραμένα φρούτα, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Ακόμη, η βιταμίνη C βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε είναι σημαντικό οι χορτοφάγοι να προσθέτουν όπου μπορούν λεμόνι πχ. στο σπανακόρυζο και να καταναλώνουν άφθονα εσπεριδοειδή».

Πολλά είναι και τα χορτοφαγικά εστιατόρια που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα τόσο στα Νότια όσο και τα Βόρεια Προάστια και το Κέντρο.

Της Δέσποινας Μαλέλη

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top