Η Άντζελα Γκερέκου παρουσίασε το βιβλίο της «Γεύσεις και Μνήμες – Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς», έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της, αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, την περασμένη εβδομάδα.
Η πρωταγωνίστρια της σειράς Η Γη της Ελιάς μίλησε με αγάπη, σεβασμό και συγκίνηση για το έργο της — ένα έργο ψυχής, βαθιά προσωπικό, που γεννήθηκε από την ανάγκη να διασώσει τις γεύσεις και τις μνήμες που σημάδεψαν τη ζωή της.
«Ήθελα να ενώσω όλα τα κομμάτια του εαυτού μου: τις εικόνες της παιδικής μου ηλικίας, τις μυρωδιές από το πατρικό μου σπίτι, τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή μου, τις στιγμές γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Όλα αυτά έγιναν λέξεις, έγιναν συνταγές, έγιναν σελίδες σε ένα βιβλίο που έχει μέσα του την ψυχή μου», εξομολογήθηκε.
Μέσα από τις 30 παραδοσιακές συνταγές της μητέρας της, η συγγραφέας μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι γεύσης, μνήμης και ταυτότητας. Κάθε σελίδα μυρίζει Κέρκυρα — από τον κόκορα παστιτσάδα μέχρι το σοφρίτο με σκόρδο και μαϊντανό, και από τις αυγοφέτες με ζάχαρη μέχρι τα τζαλέτια με καλαμποκάλευρο και σταφίδα.
Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε, όπως η ίδια λέει, από μια εσωτερική ανάγκη: να τιμήσει τις ρίζες της, να κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις της μητέρας της και να προσφέρει στους αναγνώστες ένα γευστικό μονοπάτι πίσω στον χρόνο, εκεί που η οικογένεια και η αγάπη είχαν πάντα θέση στο τραπέζι.
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη και σε έναν άλλον μεγάλο σταθμό της ζωής της: τον Τόλη Βοσκόπουλο, σύντροφο της καρδιάς της και πατέρα της κόρης τους. Με φανερή συγκίνηση, η Άντζελα μίλησε για εκείνον:
«Στον κήπο του σπιτιού μας, ανάμεσα σε τραπέζια με σοφρίτο και αυγολέμονο, ο Τόλης με ενθάρρυνε να γράψω στίχους — κι εκείνος να τους ντύσει με μουσική. Έτσι γεννήθηκε ένα CD με 15 τραγούδια, γραμμένα με αγάπη, ανάμεσα σε φίλους και οικογένεια».
Απο πλευρό της δεν θα μπορούσε να λείπει η μητέρα της, Μαρία αλλά και η κόρη της, Μαρία Βοσκοπούλου.