Μαριανίνα Κριεζή: Έφυγε από τη ζωή η στιχουργός της θρυλικής «Λιλιπούπολης»

Το αποχαιρετηστήριο μήνυμα της Ελένης Δήμου

Βίντεο για τον θάνατο της Μαριανίνας Κριεζή από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων σαββατοκύριακου του Star (06/02/22)

«Φτωχότερος» είναι από σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας μας και όχι μόνο. Η Μαριανίνα Κριεζή, η στιχουργός της θρυλικής Λιλιπούπολης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της Μαριανίνας Κριεζή έκανε γνωστή μέσα από ανάρτησή της στο Facebook η τραγουδίστρια Ελένη Δήμου, που ήταν καλή φίλη της σπουδαίας στιχουργού.

Το «αντίο» της Ελένης Δήμου

Η Κριεζή δεν έγραψε μόνο στίχους για τη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη», αλλά είχε υπογράψει τραγούδια σπουδαίων ερμηνευτών, ενώ είχε γράψει και πολλά παιδικά βιβλία.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της, η Μαριανίνα συνεργάστηκε με πολλούς τραγουδιστές μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Λάκης Παπαδόπουλος,  η Ελένη Δήμου κ.α.

Οι συλλυπητήριες δηλώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της για τη Μαριανίνα Κριεζή, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέσα από την απλότητα των στίχων της, ο ποιητικός λόγος της Μαριανίνας Κριεζή ξεχείλιζε από ευαισθησία, προσωπικά βιώματα, ευρηματικότητα, χιούμορ. Στοιχεία που χαρακτήριζαν, επίσης, τα θεατρικά της κείμενα, τα βιβλία της, τη ραδιοφωνική της παρουσία. Η ανεπιτήδευτη γραφή της ταυτίστηκε με τη σπουδαία «Λιλιπούπολη» του Γ’ Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνδεθεί στη συνέχεια, με την πρωτοποριακή, την ποπ, την έντεχνη, τη λαϊκή μουσική. Αναμφίβολα, το ελληνικό τραγούδι οφείλει σε εκείνη και στην αμεσότητα των στίχων της, ένα σημαντικό μέρος της ανανέωσής του τις τελευταίες δεκαετίες. Η ειλικρίνεια του συναισθήματός της θα μας λείψει, αλλά τα τραγούδια της θα συνεχίσουν να μας συγκινούν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολλούς φίλους της».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης κάνει λόγο για μια στιχουργό, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και ραδιοφωνική παραγωγός  με τόσο διακριτό ύφος και χρώμα που «έβαψε ανεξίτηλα τις αναμνήσεις μας συνδημιουργώντας το μαγικό σύμπαν της  Λιλιπούπολης, όπως ανεξίτηλα θα μείνουν και τα τραγούδια της για τις επόμενες γενιές».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων σαββατοκύριακου του Star

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top