Δέσποινα Βανδή: «Ευτυχία σημαίνει πάθος» 

Η συνέντευξή της με αφορμή το «Το Δικό μας Σινεμά»

Είναι η απόλυτη ερμηνεύτρια. Η συντροφιά μας σε μέρες και νύχτες. Η φωνή που θέλουμε ν' ακούμε στις δικές μας στιγμές. Η Δέσποινα Βανδή, λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του «Δικού Μας Σινεμά», συναντάει το allyou και τον Νίκο Κοντομήτρο.

Δευτέρα. Απόγευμα προς βράδυ. Θέατρο "Αλσος". Χώρος καταπράσινος, πανέμορφος, ολοκαίνουργιος. Όαση μέσα στην πόλη, τη μουντή, με τους γρήγορους ρυθμούς. Ο χρόνος «παγώνει», αλλα ταυτόχρονα γυρνά γύρω από τη φωτισμένη Ακρόπολη, που μπορείς να απολαύσεις με την άκρη του ματιού σου. Λίγο ο αέρας, λίγο η γύρω ατμόσφαιρα, λίγο η μυρωδιά του γιασεμιού, άθελά μας, σχεδόν, μεταφερόμαστε σε μία άλλη εποχή, πιο αγνή, πιο ρομαντική, πιο αληθινή. Σαν την κουβέντα μας με τη Δέσποινα Βανδή. Σαν την ίδια τη Δέσποινα Βανδή. Τη θαυμάζω και την αγαπώ χρόνια (χωρίς καν να τη γνωρίζω). Ευτυχώς, βρέθηκε στο δρόμο μου η νεράιδα με το μαγικό ραβδάκι, η διευθύντρια μου, η Μελίνα Αδαμοπούλου και η συνάντηση-γνωριμία-όνειρο, έγινε πραγματικότητα.

Η Δέσποινα είναι απέναντι μου: γελαστή, φωτεινή, λαμπερή. Έτοιμη να μας  «ανοίξει» την πόρτα στην ταινία της ζωής της, φωτίζοντας κάθε πίξελ από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της. Κάθε λέξη της, φέρνει στην επιφάνεια, και το πιο μικρό πίξελ της εμπειρίας. Ευκαιρία, λοιπόν, να μεταφερθείς και εσύ μαζί μας (νοητά) στην κουβέντα μας εκείνη τη ζεστή βραδιά, όπου, το δροσερό αεράκι της ραστώνης (εξ' άλσους) ανακούφιζε κάθε εμπόδιο.

Βρισκόμαστε στο Άλσος, σε ένα χώρο ιστορικό μεν, πλήρως ανανεωμένο, στον οποίο, από απόψε, δε θα τραγουδάτε απλά, αλλά θα υποδύεστε έναν ρόλο. Πώς προέκυψε η πρόταση αυτή;
Την περίοδο που τελείωνα την περιοδεία του Mamma Mia, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Μιχάλη Ρέππα, ο οποίος μου είπε ότι σκέφτεται να κάνει ένα ελληνικό musical και ότι ο παραγωγός θα είναι ο Ηλίας Μαροσούλης. Τότε, πήγα στο ραντεβού, για να δω περί τίνος πρόκειται. Ήμουνα πολύ κουρασμένη και, για να είμαι ειλικρινής, δεν υπήρξα θετική από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν ήξερα ακριβώς τι απαιτήσεις θα έχουν από μένα σε αυτό το έργο. Επίσης. με είχε κουράσει πάρα πολύ η περιοδεία, όσο κι αν την απήλαυσα κατά τη διάρκειά της. Όταν όμως κατάλαβα ότι θα ειπωθούν στην παράσταση πολύ σπουδαία τραγούδια, σκέφτηκα ότι δεν σου δίνονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες. Δεν είναι μία συνεργασία που μπορείς να αφήσεις για κάποια στιγμή στο μέλλον.

Στο «Δικό Μας Σινεμά» υποδύεστε μία τραγουδίστρια, η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα στην υποκριτική. Πού βρίσκετε τη Δέσποινα στο ρόλο αυτό και πού διαφέρετε;
Το μόνο κοινό που βρίσκω να έχω  με το συγκεκριμένο ρόλο είναι ότι και η "Μαίρη Παυλίδου", όπως κι εγώ,   έχει τόλμη και θάρρος. Χωρίς να φοβηθεί, τολμάει και προχωράει για να πραγματοποιήσει κάτι το οποίο είναι εντελώς έξω από αυτήν. Όλο αυτό το βλέπουμε  στην πρώτη σκηνή. Κατά τ' άλλα, δεν έχω καμία σχέση και καμία ομοιότητα με το ρόλο!

Με τους συμπρωταγωνιστές της Κατερίνα Λέχου και Σπύρο Παπαδόπουλο /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Παρακολουθείτε ελληνικές ταινίες; Αν ναι, ποιες είναι οι αγαπημένες σας;
Φυσικά! Μεγάλωσα με ελληνικές ταινίες. Ακόμα και τώρα, αν τις πετύχω στην τηλεόραση, θα σταθώ. Αγαπημένη μου ταινία το «Δόλωμα». Επίσης μου αρέσουν το «Αχ, αυτή η γυναίκα μου» καθώς και το «Μία τρελή, τρελή οικογένεια».

Δεδομένου ότι όλοι οι συνάδελφοι σας έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για εσάς, υπάρχει μεγαλύτερο άγχος για την πρεμιέρα;
Είναι δεδομένο το άγχος. θα εκπλαγώ, εάν κάποια στιγμή στη ζωή μου, δεν έχω άγχος. Όλα αυτά που συμβαίνουν στη δουλειά μου είναι υπέροχα. Μου αρέσει πάρα πολύ το κομμάτι των προβών επειδή, όσο εξαντλητικό και αν είναι, λατρεύω τη δημιουργία που κρύβει. Αν μπορούσα να αφαιρέσω  μία μέρα από τη δουλειά μου αυτή θα ήταν η ημέρα της πρεμιέρας. Στις πρεμιέρες μου κόβονται τα γόνατα.

«Το δικό μας σινεμά»: Οι λαμπερές εμφανίσεις στην πρεμιέρα!

Παράλληλα σας βλέπουμε και στην τηλεόραση, μέσω του «My Greece», να έχετε οργώσει όλη την Ελλάδα. Τι σας λέει ο κόσμος όταν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεστε ακριβώς δίπλα του;
Εκπλήσσονται ευχάριστα (ευτυχώς). Χαίρομαι πάρα πολύ που τους  εντυπωσιάζει όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται. Είναι πάρα πολύ γενναιόδωροι και πολύ συνεργάσιμοι. Άλλωστε, αυτό που ψάχνω εγώ, είναι να καταγράψω τηλεοπτικά την αλήθεια του καθενός, είτε αυτή βρίσκεται σε ένα χωράφι, είτε είναι στην κουζίνα, είτε στο ψάρεμα. Θέλω την αλήθεια από τη ζωή τους. Αυτό ήθελα να καταγράψω και ευτυχώς, μέχρι στιγμής, μου προσφέρεται απλόχερα.

Ποιο μέρος που έχετε επισκεφτεί σας εντυπωσίασε περισσότερο;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Θεωρώ ότι, όσο ψάχνω και ανακαλύπτω νέες πληροφορίες για τα μέρη που επισκέπτομαι, με εντυπωσιάζουν ακόμα περισσότερο. Αυτό θέλω να μεταφέρω, μέσω της οθόνης, στο θεατή. Να εντυπωσιαστεί από τις κρυμμένες ομορφιές που έχει η χώρα μας.

Πάντως, υπάρχει μία αθωότητα και μία εκπληκτική αμεσότητα στην εκπομπή που μας θυμίζει ευχάριστα τις εκπομπές του Ηλία Μαμαλάκη. Εντελώς διαφορετική εικόνα, ίδια ακριβώς γλύκα. Ίσως τελικά αυτό να είναι που κρατάει τον τηλεθεατή.
Ουσιαστικά, προσπαθώ να μεταδώσω, μέσα από την οθόνη, αυτό που έκανα εγώ τόσα χρόνια στα ταξίδια μου. Για παράδειγμα, για την Λήμνο όλοι ξέρουμε ότι είναι το νησί των φαντάρων και το νησί του Στέλιου Ρόκκου. Πήγα, λοιπόν, στη Λήμνο και ανακάλυψα ότι αυτό το νησί έχει την Αρχαία Ηφαιστεία και την Πολιόχνη. Στην Πολιόχνη, όπου είναι κτισμένοι επτά διαφορετικοί πολιτισμοί ο ένας πάνω στον άλλον, εικάζεται ότι εκεί γεννήθηκε πρώτα η Δημοκρατία και έπειτα στην Πνύκα.

Η Δέσποινα με εντυπωσιακό κοστούμι στη σκηνή του «Άλσους» /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Είναι ωραίο που η εκπομπή είναι πλούσια σε ιστορικά στοιχεία.
Μα, αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος. Στις παλαιότερες εκπομπές του Μαμαλάκη κυριαρχούσε η μαγειρική. Εδώ, υπάρχει μία διαφορετική εικαστική προσέγγιση. Ουσιαστικά, θέλω να συστήσω στο κοινό, τι μπορεί να δει πηγαίνοντας σε ένα μέρος που είναι γνωστόν και εντελώς διαφορετικά πράγματα, για παράδειγμα τι μπορεί να δει στη Σαντορίνη, πέρα από το ηλιοβασίλεμα. Σκέφτηκα ότι κανένας δεν έχεις πάει να επισκεφτεί το Ακρωτήρι. Είναι μία πόλη, που δημιουργήθηκε τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια πριν. Κανείς, λοιπόν, δεν έχει σκεφτεί πως αυτή η πόλη σώθηκε αυτούσια, γιατί, εκ των πραγμάτων, θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Ηφαιστείου. Βλέπεις τα σπίτια τους, πράγματα που επιβίωσαν όλα αυτά τα χρόνια, τοιχογραφίες που είναι αντίστοιχες της Κνωσσού. Για να υπερτερεί το ηλιοβασίλεμα, τότε κάτι δεν προωθούμε σωστά.

Τι σας έκανε να εμπνευστείτε αυτή την εκπομπή;
Είναι πολύ απλό.  Όταν είδα την εκπομπή της Gwyneth Paltrow, «Spain On the Road», σκέφτηκα ότι ουσιαστικά κάθομαι και βλέπω όλα αυτά τα μέρη και μαθαίνω πολλά στοιχεία για αυτά, επειδή το παρουσιάζει η Gwyneth Paltrow. Έχω την ίδια τρέλα, τα ίδια ενδιαφέροντα, γιατί, λοιπόν, να μην κάνω μία εκπομπή παρόμοιου περιεχομένου; Άλλωστε, το καλοκαίρι, όταν όλοι ψάχνουν είτε που θα φάνε είτε  που θα κάνουν το μπάνιο τους, εγώ ψάχνω τα αρχαία και τα αξιοθέατα. «Μήπως, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την οπτική με την οποία βλέπουμε τη χώρα μας;» σκέφτηκα.

Θα συνεχίσει και του χρόνου όλα αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα;
Ναι, και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.  από τη νέα σεζόν θα ταξιδέψουμε σε ακόμα περισσότερα μέρη.

Στο έργο, στο "Δικό μας Σινεμά"  είστε ...η Αλίκη Βουγιουκλάκη;
Όχι, καθόλου. Κανένας μας δεν υποδύεται ένα μόνο γνωστό πρόσωπο. Μπορεί κάποιες σκηνές να έχουν εμπνευστεί από γνωστές πρωταγωνίστριες, όμως δεν είναι αποκλειστικά ένα πρόσωπο. Το έργο έχει σενάριο: αρχή, μέση και τέλος. Πρόκειται για ιστορίες ανθρώπων που έχουν δική τους ζωή.

Δισκογραφικά, τι να περιμένουμε μετά το «Η κάθε νύχτα φέρνει φως»;
Θα βγει νέο CD πολύ σύντομα. Ευελπιστούμε να είναι έτοιμο μέχρι τέλος του μήνα. Θα ονομάζεται «Το Δικό Μου Σινεμά», εμπνευσμένο από την παράσταση. Θα περιέχει πολλά από τα τραγούδια που ερμηνεύω στην παράσταση και κάποια επιπλέον από τον ελληνικό κινηματογράφο. Θα περιέχει το «Έλα», το «Έρωτα Μου» και πολλά αγαπημένα.

Μέσα σε όλα αυτά, πάντα ξεκλέβετε λίγο χρόνο και για τη μαγειρική. Ποια είναι σπεσιαλιτέ σας και ποιο το αγαπημένο πιάτο των παιδιών;
Τώρα, τελευταία έχει πέσει η απόδοση μου (γελάει). Νομίζω ότι τα παιδιά μου αγαπούν τα κανελόνια, ενώ εμένα προσωπικά μου αρέσουν οι πίτες.

Θα παρουσιάζατε μία εκπομπή καθαρά μαγειρική;
Όχι, μόνο σε συνδυασμό με άλλα πράγματα.

Μητέρα, τραγουδίστρια, παρουσιάστρια, ηθοποιός, σύζυγος: αν σας ζητούσαν να ιεραρχήσετε αυτούς τους ρόλους, με κριτήριο το τι είναι πιο σημαντικό για εσάς.
Μητέρα
Σύζυγος
Τραγουδίστρια
Παρουσιάστρια
Ηθοποιός

Δεν μπορώ να μη θυμηθώ την τρελή σας χημεία με το Γιώργο Καπουτζίδη. Οι δυο σας συνδυάζετε, μαγικά, το χιούμορ με την αισθητική και την ευγένεια με την ποιότητα. Θα θέλατε να ξανακάνετε κάτι μαζί κάποια στιγμή;
Ευελπιστώ κάποια στιγμή να συνεργαστώ με το Γιώργο ξανά. Έχουμε πολλή αγάπη μεταξύ μας και νομίζω ότι αυτό δημιουργεί ένα δυνατό αποτέλεσμα.

Θα παίζατε σε κάποιο σήριαλ με τον Γιώργο Καπουτζίδη;
Ναι, θα ήταν χαρά μου. Νομίζω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα με το Γιώργο. Έχει κουλτούρα, άποψη, αγωγή και παιδεία.

Πώς ορίζετε την «ευτυχία»;
Είναι πολύ σύνθετη έννοια. Κατ’ αρχήν,  η ευτυχία είναι στιγμές. Για μένα ευτυχία είναι να έχω πάθος και ενθουσιασμό για ό,τι κάνω. Το να έχω στόχους και να προσπαθώ να τους εκπληρώσω με κάνει ευτυχισμένη. Με κινητοποιεί, μου δίνει δύναμη. Οι επιλογές μου, είτε σωστές είτε λανθασμένες, με αναζωογονούν.

Περίμενε η Δέσποινα του «Γέλα Μου», όλη αυτή την πορεία;
Όχι, ούτε στα πιο τρελά της όνειρα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο παιδί που θέλει να γίνει τραγουδιστής;
Μπορεί, η εποχή να είναι δύσκολη, αλλά δεν μπορώ να αποθαρρύνω κανέναν. Ο καθένας οφείλει να κυνηγήσει τα όνειρα του.

Δεδομένου ότι είστε από την Καβάλα, θέλω να ρωτήσω γιατί κάποιος να έρθει στην πόλη αυτή για καλοκαιρινές διακοπές;
H Καβάλα έχει συγκλονιστικές παραλίες. Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς πόσο υπέροχα νερά έχει. Είναι μία πανέμορφη πόλη, αμφιθεατρική. Έχεις τη δυνατότητα να «πεταχτείς» απέναντι στη Θάσο πολύ εύκολα. Συνδυάζει το πεύκο και τη θάλασσα. Έχει όμορφα μέρη να επισκεφθείς και πεντανόστιμο φαγητό.

Όταν σβήσουν τα φώτα, θα θέλατε να επιστρέψετε μόνιμα στην Καβάλα;
Δεν έχει περάσει από το μυαλό μου. Από την ώρα που έφυγα ως φοιτήτρια, δεν το έχω σκεφθεί στιγμή. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που το αγαπώ, το έχω συνδέσει με τα μαθητικά μου χρόνια, αλλά πιστεύω ότι τελείωσε εκεί.

Πιστεύετε θα ήσασταν καλή καθηγήτρια;
Εγώ, ναι! Τα παιδιά μου όχι και τόσο (γελάει). «Αυστηρήηηη» (φωνάζει η Μελίνα, η κόρη της Δέσποινας , που όλη αυτή την ώρα είναι μαζί μας).

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να δει «Το Δικό Μας Σινεμά»;
Γιατί θα συγκινηθεί, θα γεμίσει με νοσταλγία και τη γλύκα που αποπνέουν οι ελληνικές ταινίες. Γιατί, για έναν περίεργο λόγο, θα φύγει με αυτή τη γλυκιά μυρωδιά του γιασεμιού, το άρωμα της εποχής και, φυσικά, γιατί όλος ο θίασος είναι ποτισμένος με ταλέντο. Και το ταλέντο με συγκινεί. Με συγκινεί κάθε βράδυ πάνω στη σκηνή.

Δέσποινα για πες μας… (ή όταν ο PROUST  παρεμβαίνει...)

1. Πώς θα περιέγραφες έναν ευτυχισμένο άνθρωπο;
Με ένα πρωινό χαμόγελο.

2. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Η στασιμότητα. ("Οι κατσαρίδες"  φωνάζει η  Μελίνα)

3. Ποιο πιστεύεις πως είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα σου;
Ο ενθουσιασμός μου!

4. Ποιο, εν ζωή, πρόσωπο εκτιμάς περισσότερο;
Τον άντρα μου!

5. Με ποια, «παλιά», Ελληνίδα  τραγουδίστρια ταυτίζεσαι; Με ποια, εκτός Ελλάδας;
Με την Τζένη Βάνου και την Barbra Streisand.

6. Ποιοι είναι οι πραγματικοί σου ήρωες;
Οι εργαζόμενες μάνες.

7. Ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι;
Στη Νέα Υόρκη.

8. Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει; 
Να είμαι ανεξάρτητη.

9. Ποια αρετή εκτιμάς περισσότερο σ' έναν άνδρα;
Την ευγένεια.

10. Ποια αρετή εκτιμάς περισσότερο σε μια γυναίκα;
Την εχεμύθεια.

11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παραμυθένιος ήρωας; Η αγαπημένη σου παραμυθένια ηρωίδα;
Η Πολυάννα.

12. Τι είναι αυτό που μπορεί να σε αποσυντονίσει ;
Η φασαρία.

13. Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα ανθρώπινα

14. Διάλεξε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σου;
Δεν περιγράφω άλλο

14+1 . Ποιο είναι το motto σου;
Άδραξε τη μέρα!

Πριν μερικά χρόνια, η Δέσποινα  Βανδή είχε τραγουδήσει τον αγαπημένο μου στίχο «Ό,τι αξίζει να υπάρχει, αυτό θα αντέξει». Τώρα που τη γνώρισα κι από κοντά πιστεύω πως , τελικά, ο στίχος αυτός περιγράφει  την ίδια και όλη της τη ζωή. Γιατί, όπως έδειξε η ιστορία, η Βανδή αξίζει, άντεξε, αντέχει και ΛΑΜΠΕΙ.

Τέλος προβολής.

Ευχαριστώ!

Καλή επιτυχία!

Συντάκτης: Νίκος Κοντομήτρος

Πηγή: allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top