Κάρολος Ντίκενς: Ταπείνωσε τη σύζυγό του για να ζήσει με την ερωμένη του

Τα αποφθέγματα του Τσαρλς Ντίκενς και το μεγάλο μυστικό του

Το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς «Όλιβερ Τουίστ», ενθουσίασε τα παιδιά και τους μεγάλους / βίντεο open

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κάρολος Ντίκενς, ο Βρετανός συγγραφέας που έχει χαρακτηριστεί διαχρονικά ως λογοτεχνική διάνοια και μας έχει χαρίσει ορισμένους από τους γνωστότερους διεθνώς φανταστικούς χαρακτήρες, με αποκορύφωμα τον Όλιβερ Τουίστ. Η ζωή του τόσο περιπετειώδης που θα μπορούσε να γίνει βιβλίο. 

Επώνυμοι που «πάλεψαν» με τον καρκίνο και βγήκαν νικητές

Κάθριν Ντίκενς, η περιφρονημένη σύζυγος ενός μεγάλου συγγραφέα

Ο Ντίκενς παντρεύτηκε με τη σύζυγό του, Κάθριν Χόγκαρθ το 1836 σε ηλικία 24 ετών. Με την Κάθριν Χόγκαρθ έζησαν στην αρχή δύσκολα χρόνια και ο Ντίκενς δούλευε χωρίς να πληρώνεται στο περιοδικό «The Monthly».


O Κάρολος Ντίκενς

O Κάρολος Ντίκενς/AP

Πολύ σύντομα άρχισε να κερδίζει πολλά και αυτό συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατό του. Όταν έπαιρνε μια προκαταβολή 6.000 λιρών αντιστοιχούσε σε 420.000 λίρες Αγγλίας σημερινές με φορολογία εισοδήματος στο 7%.

Η ερωμένη του Κάρολου Ντίκενς

Παράλληλα με τον γάμο του διατηρούσε σχέση με τη νεαρή ηθοποιό Νέλι Τέρμαν. Εκείνος ήταν 45 ετών και αυτή μόλις 18 όταν την ερωτεύτηκε. Ο γάμος του τον απογοήτευε επί σειρά ετών. Είχε δέκα παιδιά και χώρισε την Κάθριν ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες έγγαμου βίου, ταπεινώνοντάς την με τον χειρότερο τρόπο. «Την έβρισκε χοντρή και βαρετή». Πρώτα έβαλε εργάτες να χωρίσουν την κρεβατοκάμαρά τους και αργότερα σχεδόν την έδιωξε από το σπίτι ισχυριζόμενος ότι ακόμη και τα παιδιά τη βαριόντουσαν. Μάλιστα, τον χωρισμό του τον δημοσιοποίησε το περιοδικό «Household Words», που ο ίδιος εξέδιδε. Και όταν έκαψε τα γράμματα με την Κάθριν στην αυλή του σπιτιού του, έπεσε με τα μούτρα στις «Μεγάλες προσδοκίες».

Με την ερωμένη του λέγεται ότι είχε ένα παιδί που πέθανε και αυτό ήταν ένα μεγάλο μυστικό του, γιατί στη Βικτωριανή Αγγλία ένα τέτοιο μυστικό θα στοίχιζε σε έναν διάσημο συγγραφέα.

Ανδρέας Παπανδρέου: Οι άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής

O Κάρολος Ντίκενς έχει χαρακτηριστεί διαχρονικά ως λογοτεχνική διάνοια

O Κάρολος Ντίκενς έχει χαρακτηριστεί διαχρονικά ως λογοτεχνική διάνοια/AP

Σε ψυχιατρείο ήθελε να κλείσει o Ντίκενς τη σύζυγό του

Ο Ντίκενς προσπάθησε να κλείσει τη γυναίκα του σε ψυχιατρικό άσυλο για να μπορέσει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του με τη 18χρονη ερωμένη του. Αυτό προκύπτει από επιστολές που εντόπισε ο καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας Τζον Μπόουεν του Πανεπιστημίου Γιορκ. Η ανάλυση 98 επιστολών, ωστόσο, που βρήκε ο Μπόουεν, προκάλεσαν σοκ στην ακαδημαϊκή κοινότητα. «Αυτό που ανακάλυψα ήταν λεπτομερές και σοκαριστικό και από όσο γνωρίζω είμαι ο πρώτος που αντιγράφω και αναλύω αυτά τα γράμματα. Ήταν μια στιγμή που με έκανε να ανατριχιάσω», ανέφερε ο Μπόουεν σε γραπτή ανακοίνωση.

Οι επιστολές γράφτηκαν από τον Εντουαρντ Ντάτον Κουκ, γείτονα της Κάθριν, στο Κάμντεν του βόρειου Λονδίνου, όπου ζούσε μετά τον χωρισμό της από τον λογοτέχνη. Παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τον Ντίκενς, την Κάθριν και την Τέρναν, τις οποίες η ίδια η πρώην σύζυγος του συγγραφέα εκμυστηρεύθηκε στον γείτονά της, καθώς πέθαινε από καρκίνο, είκοσι χρόνια μετά τον χωρισμό του ζεύγους.

Μάχη του Στάλινγκραντ: Η αρχή του τέλους του Αδόλφου Χίτλερ

Η κρίσιμη αποκάλυψη εμπεριέχεται σε μια επιστολή που φέρει ημερομηνία Ιανουάριος 1879, τη χρονιά δηλαδή που πέθανε η Κάθριν και στην οποία γράφει μεταξύ άλλων:

Εκείνος ανακάλυψε τελικά ότι σταμάτησε να του αρέσει. Είχε κάνει δέκα παιδιά και είχε χάσει την παλιά της ομορφιά, είχε γεράσει. Προσπάθησε ακόμη και να την κλείσει σε άσυλο για τρελούς, την κακομοίρα! Οσο όμως κι αν ήταν ατελής ο νόμος όσον αφορά στην απόδειξη της ψυχικής αστάθειας, δε θα κατάφερνε τον σκοπό του

Ο γιατρός που φαίνεται ότι αντιτάχθηκε στον Ντίκενς πιστεύεται ότι ήταν ο Τόμας Χάριγκτον Τιουκ, ο οποίος ήταν διευθυντής ενός ασύλου στο Τσίσουικ, μεταξύ 1849 και 1888.

Κάρολος Ντίκενς: Τα ωραιότερα αποφθέγματα

  • Να έχεις μια καρδιά που ποτέ δεν σκληραίνει, έναν χαρακτήρα που ποτέ δεν κουράζει, ένα άγγιγμα που ποτέ δεν πονά.
  • Δε χρειάζεται να ντρεπόμαστε για τα δάκρυά μας.
  • Την αγάπησα ενάντια στη λογική, ενάντια στη βεβαιότητα, ενάντια στην ηρεμία, ενάντια στην ελπίδα, ενάντια στην ευτυχία.
  • Το κλάμα καθαρίζει τα μάτια, τους πνεύμονες, την όραση, καθαρίζει την όψη, κατευνάζει το θυμό —γι’ αυτό να κλαίτε συχνά.
  • Στο ένα της μάτι έλαμπε η αφοσίωση. Στο άλλο ο υπολογισμός.
  • Ο πρώτος κανόνας στις επιχειρήσεις είναι: κάνε στους άλλους αυτό που θα έκαναν εκείνοι σ’ εσένα.
  • Το αν θα είμαι τελικά ο πρωταγωνιστής της δικής μου ζωής ή αν αυτήν τη θέση θα την καταλάβει κάποιος άλλος, θα φανεί στις επόμενες σελίδες.
  • (η πρώτη φράση από τον «Δαβίδ Κόπερφηλντ»)
  • Έχω υποφέρει, και αυτό με έχει κάνει πιο δυνατό από κάθε άλλο μάθημα. Έχω λυγίσει και έχω σπάσει παίρνοντας –ελπίζω– ένα καλύτερο σχήμα.
  • Μην κάνεις ερωτήσεις αν δε θες να σου λένε ψέματα.
  • Υπάρχει η σοφία που έχει το Κεφάλι και... υπάρχει η σοφία που έχει η Καρδιά.
  • Μια καρδιά που έχει αγάπη μέσα της είναι η αληθινή σοφία.
  • Είμαι μοναχοπαίδι γονιών που ζύγιζαν, μετρούσαν και έβαζαν τιμή σε όλα τα πράγματα. Για εκείνους, ό,τι δεν μπορούσε να ζυγιστεί, να μετρηθεί και να τιμολογηθεί, δεν υπήρχε.
  • Η κυρία Joe ήταν μια πολύ καθαρή νοικοκυρά, αλλά είχε το σπάνιο προσόν να κάνει την καθαριότητά της πιο άβολη και πιο ανυπόφορη από την ίδια τη βρωμιά.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top