Δραγασάκης: Ίσως γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

«Ωμές» αλήθειες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Στο θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επανήλθε ο Γιάννης Δραγασάκης, 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή της Βουλής, λέγοντας πως παρερμηνεύτηκαν, ωστόσο παραδέχθηκε ότι ίσως όντως χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες!

«Ορισμένες δυνάμεις στην προσπάθεια τους να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση θυσιάζουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την παρέμβασή του, στην οποία ανέφερε ότι υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες, τα οποία «δυστυχώς θα κληθεί να τα καταβάλλει ο φορολογούμενος»!

Τι είπε ο κ. Δραγασάκης

«Στην Επιτροπή είπα τέσσερις κατά την άποψή μου αυτονόητες αλήθειες: 

Πρώτη αλήθεια: είμαστε η χώρα με τα περισσότερα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Είμαστε η  χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Είχαν φτάσει 97 δισ. ευρώ το 2014, από τότε έχει αρχίσει η μείωση τους αλλά παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε

Δεύτερη αλήθεια: δεν έχουμε λύση  manual. Δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο, ή με μία απλή λύση, μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς να δούμε καλές πρακτικές να δοκιμάσουμε λύσεις.

Τρίτη αλήθεια: εάν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνομε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Παραδείγματος χάριν, η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείου οικονομικών, θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου. Μια άλλη λύση μπορεί να απαιτήσει και αυτή κεφάλαια για τις τράπεζες.

Τέταρτη αλήθεια: δυστυχώς, τα νέα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Μπορεί να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία η τράπεζα. Αν, όμως, αυτές οι λύσεις δεν υπάρχουν, το κράτος ίσως βάλει κεφάλαια, όπως έκανε στο παρελθόν».

Τον λόγο μετά τον κ. Δραγασάκη πήρε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι όταν μιλούσε το Κίνημα Αλλαγής για δημιουργία κακής τράπεζας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, «μας λοιδορούσατε».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, σχολίασε πως ή ο αντιπρόεδρος της Βουλή σκεφτόταν φωναχτά ή «κάτι άλλο απεργάζεται η κυβέρνηση», διερωτώμενος εάν η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι μεταξύ των θεμάτων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top