Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν στοχοποιεί Ελλάδα και Κύπρο για «εμπλοκή» στη Γάζα 

Και επιστροφή στη «μάχη των Navtex» από την Τουρκία    

Δεν είναι μόνο η Κύπρος, είναι κι η Ελλάδα: Αυτήν την... επισήμανση κάνει στην Χεζμπολάχ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κι ας έχουν πει όλοι  οι Κύπριοι αξιωματούχοι ότι δεν εμπλέκονται στον πόλεμο. Μάλιστα ο Φιντάν «φωτογράφισε» και την Κρήτη ως πιθανό στόχο!   

Η Χεζμπολάχ απειλεί ανοιχτά την Κύπρο: «Θα γίνει μέρος του πολέμου»

«Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την Ελληνοκυπριακή διοίκηση ούτε την Ελλάδα… Αν γίνετε μέρος αυτών (των πολέμων) η φωτιά θα σας βρει»…  προειδοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ!   

Απάντηση Μαρινάκη στον Φιντάν: Απαράδεκτες οι απειλές – Η Ελλάδα  δεν δεχεται υποδειξεις 

«Οι απειλές είναι απολύτως απαράδεκτες. Είμαστε διαχρονικά και σταθερά δίπλα στην Κύπρο.  Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο που ασκεί την πολιτική της και διαφυλάττει τα συμφέροντά της» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing.   

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν για τη Λωρίδα της Γάζας

Επιστροφή στη «μάχη» των Navtex 

Στο μεταξύ συνεχίζεται η «μάχη»  για τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, με ανταλλαγή Νavtex. 

Οι Τούρκοι έβγαλαν παράνομη ναυτική οδηγία, για την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης, εντός δυνητικής ελληνικής  υφαλοκρηπίδας. Οι Τούρκοι διαφωνούν. Είναι το σημείο που έχουν μονομερώς και αυθαίρετα δηλώσει στον ΟΗΕ ως τουρκική ΑΟΖ.  

Ο χάρτης με τα όρια της παράνομης τουρκικής navtex

Ο χάρτης με τα όρια της παράνομης τουρκικής navtex 

Εκεί θα γίνουν εργασίες για την εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου, με στόχο την ηλεκτρική διασύνδεση χωρών της νότιας και βόρειας Ευρώπης με Ελλάδα -Κύπρο - Ισραήλ. 

Οι ισορροπίες είναι «λεπτές». Για αυτό και  ο εκπρόσωπος  του κόμματος του Ερντογάν υπενθύμισε ότι σε κάποιους τομείς έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε: 

«Στα ελληνοτουρκικά έχει επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος με την κατάθεση από κοινού υποψηφιοτήτων στον ΟΑΣΕ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομάρ Τσελίκ.     

Αμετανόητος ο Μίτσκοσκι 

Με τους άλλους γείτονες, στη Βόρεια Μακεδονία, η κατάσταση ξεφεύγει.  Ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι επιμένει να αποκαλεί -στο εσωτερικό- τη χώρα του «Μακεδονία»  και τα «βάζει» με την Ελλάδα επειδή επισημαίνει ότι παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών!  

Νέος πρωθυπουργός στα Σκόπια: «Θα μας λέω “Μακεδονία”»   

«Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση» απάντησαν διπλωματικές πηγές.  

Στις 12 Ιουλίου πάντως , ο Μιτσκόσκι «θα τα βρει σκούρα» στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ζήτημα της παραβίασης της Συμφωνίας, το οποίο θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top