Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν για τη Λωρίδα της Γάζας 

Μετά το «ψυχρό» κλίμα στη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Τουρκίας

Το ρεπορτάζ του Star για την επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν και τη συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν    

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άντονι Μπλίνκεν: Έφθασε στην Άγκυρα - Θα συνομιλήσει με τον Φιντάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός, επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας».

Πόθεν έσχες: Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκαμπρόφσκι

«Ψυχρό κλίμα» στη συνάντηση Μπλίνκεν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φιντάν 

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε βρεθεί στην Αγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση αυτή έγινε σε εξαιρετικά ψυχρό κλίμα λόγω της στάσης της Τουρκίας στο μέτωπο του πολέμου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Ηνωμένες Πολιτείες, Δημήτρης Σουλτογιάννης. 

Γεραπετρίτης – Φιντάν: Το Παρασκήνιο Της Συνάντησης 

Η συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών διήρκησε 2,5 ώρες και μπορεί στις πρώτες δηλώσεις να γίνεται λόγος για «εποικοδομητικό διάλογο», το κλίμα όμως δεν ήταν και το ιδανικότερο. Αυτό είναι κάτι που φάνηκε εξ’ αρχής όταν ο Μπλινκεν προσπάθησε να αγκαλιάσει τον Φινταν και εκείνος του έδωσε απλά το χέρι του. 

Το ψυχρό κλίμα σστη συνάντηση Φιντάν - Μπλίνκεν στην Τουρκία

Το ψυχρό κλίμα σστη συνάντηση Φιντάν - Μπλίνκεν στην Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση,  οι προσδοκίες για αυτή την συνάντηση από Αμερικανικής πλευράς ήταν από την αρχή ιδιαίτερα χαμηλές κάτι που επιβεβαίωσαν αργότερα και οι Τούρκοι με την «πόρτα» του Ερντογάν στον Μπλινκεν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επιθεωρεί σήμερα έργα «σνομπάροντας» τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Στο δια ταύτα της συνάντησης και ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» στη Μέση Ανατολή η στάση των δυο χωρών στον πόλεμο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις ΗΠΑ να στηρίζουν ξεκάθαρα το Ισραήλ την ώρα που η Άγκυρα κάνει εμπρηστικές δηλώσεις υπέρ της Χαμάς.

Αυτό το χάσμα προσπάθησε να γεφυρώσει με τον Νατοϊκό του σύμμαχο σήμερα ο κ. Μπλίνκεν χωρίς ιδιαίτερη απ’ ότι φαίνεται επιτυχία και χωρίς να γίνει πραγματική πρόοδος επί της ουσίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top