Πρόβλημα στα ληξιαρχεία αν δεν τροποποιηθεί η έμφυλη αναφορά στους γονείς:«Το δίκαιο της συγγένειας βασίζεται στις έννοιες της «μητρότητας» και της «πατρότητας», βλέπει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.
Ισχυρό προβληματισμό για ζητήματα, που πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον με ληξιαρχεία, τα οποία δε θα αποδέχονται εγγραφή παιδιών λόγω της υποχρέωσης για έμφυλη αναφορά των γονέων, εκφράζει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση «το δίκαιο της συγγένειας βασίζεται στις έννοιες της «μητρότητας» και της «πατρότητας» (…) Όλες οι ανωτέρω διατάξεις για την ίδρυση της συγγένειας δεν αναφέρονται, π.χ., σε «γονεϊκότητα», αλλά σε «πατρότητα» ή «μητρότητα» (…). Υπό την έννοια αυτή, ιδίως στην περίπτωση τέκνων που θα γεννηθούν π.χ. με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κατά τη διάρκεια του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων γονέων τους, τα παιδιά δεν θα μπορούν να συνδεθούν νομικά και με τους δύο γονείς τους, με ευθεία εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την ίδρυση συγγένειας που βασίζονται στα τεκμήρια της πατρότητας και της μητρότητας.
Συνδέονται με τον ένα γονέα, και αυτό δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα που απορρέουν από την έλλειψη νομοθετικά αποτυπωμένου δεσμού με τον ομόφυλο σύζυγο, π.χ., δικαιώματα του οικογενειακού και του κληρονομικού δικαίου και θέματα ιθαγένειας του τέκνου. Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και στην περίπτωση της υιοθεσίας, όπου τα άρθρα 1542 επ. ΑΚ αναφέρονται σε «θετό γονέα». Όμως, το ζήτημα της έμφυλης αναφοράς των γονεϊκών ρόλων θα ανακύψει κατά τη ληξιαρχική καταχώριση της υιοθεσίας, αν δεν υπάρξει τροποποίηση, και μάλιστα παράλληλη, προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, της σχετικής νομοθεσίας».
Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο εκτιμούν ότι η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας θεωρεί υποχρεωτική την απάλειψη της έμφυλης αναφοράς των γονέων και την κατάληξη σε γονέα 1 και γονέα 2, κάτι όμως το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν προβληματισμό και για το άρθρο 11 στη λογική της ενδεχόμενης δυσμενούς μεταχείρισης ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα έναντι ζευγαριών από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με το άρθρο 11, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίζει γονεϊκή σχέση η οποία έχει καταχωριστεί ή θα καταχωριστεί στο μέλλον σε δημόσια έγγραφα τρίτης χώρας ανεξαρτήτως του τρόπου που αυτή συνάφθηκε και ανεξαρτήτως του αν η διαδικασία είναι αποδεκτή από το εθνικό δίκαιο.
«Γεννάται προβληματισμός αν με την προτεινόμενη ρύθμιση τυγχάνουν, κατ’ αποτέλεσμα, δυσμενέστερης μεταχείρισης Έλληνες πολίτες στην ημεδαπή, η ίδρυση γονεϊκών σχέσεων των οποίων δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό δίκαιο ή έχει κριθεί άκυρη, επειδή λαμβάνει χώρα με τρόπο που δεν ρυθμίζεται ή δεν επιτρέπεται από το εθνικό δίκαιο, μολονότι αυτοί τελούν υπό όμοιες, κατά τα λοιπά, συνθήκες» αναφέρει η Έκθεση οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανή η δικαίωση του πρώτου ζευγαριού ομοφυλών, το οποίο θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας το ίδιο δικαίωμα και εντός ελληνικής Επικράτειας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.