Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα Μητσοτάκη - Κασσελάκη για την 50η Επέτειο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο ΕΑΤ-ΕΣΑ

Χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και κομμάτων βρέθηκαν και σήμερα στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν για τη δημοκρατία. 

Πολυτεχνείο 2023: Χιλιάδες κόσμου απότισαν φόρο τιμής στους νεκρούς

Οι πολιτικοί αρχηγοί έστειλαν και αυτοί το δικό τους μήνυμα για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μητσοτάκης: «Φάρος που φωτίζει τον δρόμο η εξέγερση του Πολυτεχνείου»

«Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείου», τόνισε στο μήνυμα του για την 50η επέτειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αναλύτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού: 

«Πενήντα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, αλλά και καταλύτης της εξέλιξής της. Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία. Γιατί μπορεί εδώ και μισόν αιώνα το πολίτευμα να ρίζωσε και να προόδευσε όσο ποτέ. Δεν έλειψαν, όμως, ούτε αυτοί που το επιβουλεύονται, ούτε οι νέοι κίνδυνοι που το απειλούν.

Ο Νοέμβρης του ‘73, λοιπόν, συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη διαρκή ανανέωση των αιτημάτων του. Με το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» να τροφοδοτεί, σήμερα, την προσπάθεια για μία πιο σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα. Μια χώρα με ενωμένη την κοινωνία της, που διεκδικεί μία καλύτερη καθημερινότητα και αναπτύσσεται προς όφελος όλων των πολιτών της.

Υποδεχόμαστε την 50η επέτειο του ξεσηκωμού, τιμώντας τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας. Μακριά από κομματικές καπηλείες που τον προσβάλλουν, μικραίνοντας το μέγεθός του. Και κρατάμε ενεργό το αναγεννητικό του πνεύμα στις νέες συνθήκες. Μόνον έτσι, άλλωστε, «το Πολυτεχνείο ζει» στον χρόνο. Ώστε να εκφράζει πάντα τις προσδοκίες των Ελλήνων για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

Κασσελάκης: Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο ΕΑΤ-ΕΣΑ για το Πολυτεχνείο

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

«Είναι μια πάρα πολύ συγκινητική ημέρα, μια πολύ συγκινητική επίσκεψη. Όπως γνωρίζετε έχω γεννηθεί 15 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, έχω ζήσει 20 χρόνια στο εξωτερικό και επιτρέψτε μου να σας πω τι αισθάνομαι και τι σκέφτομαι από τη δική μου οπτική γωνία», δήλωσε αρχικά ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε:

«Η διεκδίκηση της εποχής «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», θεωρώ ότι ακόμα υπάρχει έντονη στην κοινωνία μας. Στο κομμάτι της "Ελευθερίας", βλέπετε την πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες αρχές και τους θεσμούς από την Κυβέρνηση. Προφανώς αυτό δε συμβαδίζει με ένα κράτος ουσιαστικής ελευθερίας για την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Στο κομμάτι της "Παιδείας", βλέπουμε μια παιδεία δύο - τριών ταχυτήτων, κάτι το οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε. Πρέπει να ενισχύσουμε τη δημόσια παιδεία, αντί να την ιδιωτικοποιούμε. Και για το "Ψωμί", νομίζω ότι ο Έλληνας γνωρίζει την πραγματικότητά του. Γνωρίζει την εξάρτησή του για το κάθε pass που δίνει η κυβέρνηση, αντί της δυνατότητας να μπορεί να ζει μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή είναι η διεκδίκηση της εποχής σήμερα. Και ως πρόεδρος μιας αριστερής, κυβερνητικής παράταξης, αισθάνομαι ευθύνη να μπορέσουμε ως κυβέρνηση σύντομα να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στις διεκδικήσεις των εποχών που είναι διαχρονικές και κάποια στιγμή πρέπει να λυθούν. Για το καλό της Πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στεφάνι για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο μνημείο ΕΑΤ-ΕΣΑ / Φωτογραφίες Eurokinissi (Γιώργος Κονταρίνης)

Στέφανος Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης

Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν στελέχη του κόμματος, όπως ο βουλευτής Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς και η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Πολυτεχνείο: Στεφάνι κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας - Το μήνυμά της

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε νωρίτερα σήμερα στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Ειδικότερα, κατά την δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε:

«Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη. Συνεπαγόταν κίνδυνο, απαιτούσε θυσίες, έφερε το βάρος μιας ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής, που λίγοι είχαν το θάρρος να αναλάβουν. Χάρη και στη δική τους ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μπόρεσε η πατρίδα μας να γυρίσει τη μελανή σελίδα της επταετίας. Τους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία μας και θεμελίωσε τη δημοκρατική συνείδηση της μεταπολίτευσης, της πιο ειρηνικής και προοδευτικής περιόδου της χώρας. Σε αυτήν εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι δεν χωρούν εκπτώσεις, τόσο στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό, όσο και στον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Η μνήμη του είναι ολοζώντανη και διδακτική, εμπεριέχοντας τις αρχές που συνέχουν διαχρονικά την κοινωνική και πολιτική μας συμβίωση. Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο / Φωτογραφίες Eurokinissi

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο

 Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top