49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Χαρδαλιάς: «Στόχος και εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού»

Κύπρος: 49 Χρόνια Από Την Τουρκική Εισβολή - Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου και το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, το ΥΠΕΞ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών και εκφράζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μιας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο "δύο κρατών".

Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης».

Χαρδαλιάς: «Κορυφαία εθνική προτεραιότητα η οριστική επίλυση του Κυπριακού»

Επετειακή εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής, συνδιοργάνωσαν χθες η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στο χωριό Πυργά Κύπρου, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλαο Χριστοδουλίδη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέσθηκε δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους Πεσόντες, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Γ΄.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης , κατά σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος Γ΄, η πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Κύπρο για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο / Φωτογραφία Eurokinissi

Στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής : «Από εκείνη την αποφράδα ημέρα, έχουν περάσει σαράντα εννέα ολόκληρα χρόνια και η πληγή που προκάλεσε η απρόκλητη εισβολή του Αττίλα, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αιμορραγεί. Ως Έθνος, έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εκείνης βαρβαρότητας και την παράνομη, συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασύλληπτη τραγωδία, μας υποχρεώνει να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία όσων έπεσαν τότε "υπέρ βωμών και εστιών»". Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους αγνοούμενους αγωνιστές που υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική και ηθική εκκρεμότητα, την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό. Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα παραμένει πάντα, μια δίκαιη, συμπεφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λύσης που θα επιλύσει οριστικά το κυπριακό ζήτημα και θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και νομιμότητα. Ελλάδα και Κύπρος, απαρέγκλιτα προσηλωμένες στις εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα συνεχίσουν τις άοκνες από κοινού προσπάθειές τους για την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, προσβλέποντας μόνο, σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου για τη μεγαλόνησο».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Κύπρο για τη 49η επέτειο από την τουρκική εισβολή

Ο υφυπουργός Εθνικής Άυνας έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του με τη φράση του αείμνηστου Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, Υποδιοικητή της ΕΛΔΥΚ με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη κατά την περίοδο των γεγονότων του 1974: «Πατρίδα γλυκιά και ανεπανάληπτη, πάντα ψηλά θα σε κρατούμε για να μπορείς να δίνεις αίμα ζωής και φως σε όλο τον πλανήτη και αυτό γιατί υπέροχη Ελλάδα δεν πεθαίνεις. Δεν πέθανες ποτέ. ΑΙΩΝΙΑ ΖΕΙΣ όπως είπες και ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top