Μητσοτάκης: Ήξερα ότι θα πάμε καλά αλλά δεν περίμενα 20 μονάδες διαφορά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση»

«Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Alpha

«Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Αισθανόμουν την ανταπόκριση των πολιτών. Έδειχναν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους», είπε, μιλώντας στον Alpha, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν περίμενε διαφορά 20 μονάδων: «Αν περίμενα αυτήν τη διαφορά; Θα απαντήσω ευθαρσώς όχι. Αυτό όμως αυξάνει τις ευθύνες μας».

Εκλογές 2023: Ο διάλογος για νέο debate και η απάντηση Μητσοτάκη

«Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι, γιατί τιμώ την επιλογή του λαού», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα».

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Κάλπες στις 25 Ιουνίου

«Νικήθηκε η τοξικότητα. Δεν υπήρχε κανείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση που να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε. Ελπίζω οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μηνύματά τους, να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική τους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης στο CNN: «Με κυβέρνηση ΝΔ ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα»

Αναφερόμενος στις νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου, τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία. Η επόμενη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει»

Όσον αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Στις εκλογές που έρχονται θα ψηφίσουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση και όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Να εκφράσω την ευχή μου ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε πιο ανοιχτά».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, παρουσίαζε μία Ελλάδα μαύρη που δεν υπήρχε».

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ακούσαμε πολλές γενικότητες και επιδερμικό λόγο. Ο Ανδρουλάκης θέλει να επιστρέψει στις δόξες του ‘80, αλλά είμαστε στο 2023. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ελάχιστα, δεν το λες και θρίαμβο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η πολιτική των fake news ηττήθηκε, ηττήθηκε η ρητορική ότι οι αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί μας». 

«Άκουσα τον κ. Τσίπρα με αυτά που είπε και δεν νομίζω ότι το αντιλήφθηκαν», σημείωσε.

«Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες»

«Η νέα κάλπη είναι δύσκολη και για εμάς στη ΝΔ. Ο πήχης ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις νέες εκλογές.

«Οι πολίτες θα πρέπει να επανεπιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες. Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες φοβήθηκαν, ψήφισαν θετικά για τη δουλειά που έγινε», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ένα βήμα πριν την απόκτηση των F-35 η Ελλάδα

«Από αύριο το απόγευμα στο γραφείο αυτό θα κάθεται ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο. Πρέπει η ΝΔ να κερδίσει και αυτές τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία. Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα μεγάλα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε κάποιες «δύσκολες» περιοχές για τη Νέα Δημοκρατία, είπε: «Μεγάλο στοίχημα ήταν η Κρήτη, για μένα προσωπικά, πλέον είναι γαλάζια».

«Εξίσου και στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές, η ΝΔ πήρε στο Πέραμα 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18%. Οι πολίτες είχαν δουλειές, χαμογελούσαν, δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες ο στόχος της νέας τετραετίας», κατέληξε.

«Άδειασμα» σε Άδωνι Γεωργιάδη για 180 έδρες στην επόμενη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» τον Άδωνι Γεωργιάδη όσον αφορά τις δηλώσεις του περί 180 εδρών στην επόμενη Βουλή και «στόχο να αλλάξει το Σύνταγμα».

«Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις. Νομίζω ότι διορθώθηκαν στην πορεία και δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τη δική μου φιλοσοφία. Είναι πρακτικά αδύνατον η Νέα Δημοκρατία να πάρει 180 έδρες στις επόμενες εκλογές, ειδικά αν μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει τους 180 βουλευτές, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Βουλή, ακριβώς γιατί απαιτεί από εμάς να αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να αλλάξουμε τον καταστατικό χάρτη της χώρας και αυτό θα το επιδιώξω σε κάθε περίπτωση. Αν θέλουμε να κάνουμε μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να βρούμε συγκλίσεις, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Άρα, μακριά από μένα οποιαδήποτε λογική ότι "θέλω να αλλάξω το Σύνταγμα μόνος μου, σε μία κατεύθυνση που ικανοποιεί μόνο εμένα". Ούτε είναι στις προθέσεις μου, ούτε αριθμητικά θα είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος είναι τελικά αυτή», πρόσθεσε.

Εκλογές 2023: Οι πολιτικοί που ψήφισαν μαζί με τα παιδιά τους

«Ασφαλώς στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, βλέπουμε όλοι μας τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Ένας διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή του Συντάγματος. Να πούμε στον κόσμο ότι τώρα το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι κυβέρνηση αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα», είχε δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Ποιος βουλευτής ήρθε πρώτος σε σταυρούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε «μαζέψει» τη δήλωσή του, μετά τα όσα είχε υποστηρίξει και ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του: «Για εμάς η πρόκληση είναι να μην επιδειχτεί η παραμικρή αλαζονεία. Προφανώς υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να φτάσουμε στο 180 και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αλλάξουμε και το σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top