Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Κάλπες στις 25 Ιουνίου

Μισή ώρα κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η σύσκεψή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30 και δε διήρκησε ούτε μισή ώρα.

Εκλογές 2023: Στις 11:00 οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό

Πάντως, οι πολιτικοί αρχηγοί εξήλθαν του Προεδρικού Μεγάρου, όλοι μαζί, στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας. Ωστόσο, δεν προχώρησαν σε δηλώσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό/  Eurokinissi Τζούμας Κώστας

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό/  Eurokinissi Τζούμας Κώστας

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό - Τι συζήτησαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη με την ΠτΔ έγινε κουβέντα για τη στελέχωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφερθούν ονόματα. Υπήρξε σύμπλευση στην ανάγκη για τα πρόσωπα του ΥΠΕΞ και του Άμυνας, με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά την Κυριακή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη με την ΠτΔ/  Eurokinissi Κονταρίνης Γιώργος

Οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη με την ΠτΔ/  Eurokinissi Κονταρίνης Γιώργος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα αναλογικά εκλογικά συστήματα, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη οι συνεργασίες γίνονται μια χαρά. Τόνισε επίσης ότι χρειάζονται πρόσωπα κύρους και με ικανότητες για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τουρκία. «Πρέπει να υπάρχουν πρόσωπα κοινής αποδοχής στο υπουργείο Οικονομικών» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος συμφώνησε ότι «στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας πρέπει να μπουν πρόσωπα που να έχουν εμπειρία και να γνωρίζουν το αντικείμενο γιατί μπορεί να έχουμε θέματα με την Τουρκία μετά τις εκλογές που θα έχει την Κυριακή».

«Οι υπουργοί που θα επιλέξει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς  εφόσον προκύψει ο,τιδήποτε έκτακτο. Το καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών» επισήμανε ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε σήμερα, 24 Μαΐου και ώρα 11:00, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Η χειραψία Μητσοτάκη- Τσίπρα κατά την άφιξη του προέδρου της ΝΔ στο Προεδρικό/ Eurokinissi Κονταρίνης Γιώργος

Η χειραψία Μητσοτάκη- Τσίπρα κατά την άφιξη του προέδρου της ΝΔ στο Προεδρικό/ Eurokinissi Κονταρίνης Γιώργος

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
 
Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς- Κάλπες στις 25 Ιουνίου

Όπως αναμενόταν μετά το ναυάγιο των διερευνητικών, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας κι έτσι βάσει των συνταγματικών προβλέψεων πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα έως τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Οι διερευνητικές τελειώνουν, έρχεται η ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Το «πηγαδάκι» Τσίπρα, Βελόπουλου, Μητσοτάκη

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν να συνομιλούν κατά την έξοδό τους. Εξήλθαν του Προεδρικού Μεγάρου κατά ομάδες, με την πρώτη να απαρτίζεται από τους Τσίπρα, Βελόπουλο, Μητσοτάκη και πίσω ακολουθούσαν Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας.

Τσίπρας, Βελόπουλος, Μητσοτάκης κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό/ Eurokinissi Τατιάνα Μπόλαρη

Τσίπρας, Βελόπουλος, Μητσοτάκης κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό/ Eurokinissi Τατιάνα Μπόλαρη

Κατά πληροφορίες, στο πρώτο «πηγαδάκι» ο Τσίπρας φέρεται να πρότεινε στον Μητσοτάκη να κάνουν debate oι δυο τους  και ο Βελοπουλος να επέμεινε να γίνει ξανά debate όλων των πολιτικών αρχηγών.

Προεδρικό Μέγαρο: Πώς κάθισαν στο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί - Οι αφίξεις τους

Ο πρωθυπουργός κάθισε δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη και δίπλα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάθισε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Απέναντί τους κάθισαν Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο/ Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο  Κυριάκος Βελόπουλος/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο  Κυριάκος Βελόπουλος/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Ανδρουλάκης/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Ανδρουλάκης/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Μετά από λίγο, στις 11:00 ακριβώς έφτασε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο.

https://www.star.gr/tag/kyriakos-mhtsotakhs

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Τελευταίος έφτασε ο  Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ακούστηκε να λέει ότι καθυστέρησε εξαιτίας ενός τουριστικού λεωφορείου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Δημήτρης Κουτσούμπας/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Δημήτρης Κουτσούμπας/ Eurokinissi Tατιάνα Μπόλαρη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top