Εκλογές 2023: Στις 11:00 οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό

Ποιοι θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Η στρατηγική της ΝΔ για τις επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου: Τι μετέδωσε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (22/5/2023).

Μετά το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο των διερευνητικών εντολών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί σήμερα στις 11:00 τους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Χθες, πήραν τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που την επέστρεψαν αμέσως, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το επόμενο βήμα είναι να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Μητσοτάκης: «Ξορκίζει» τον εφησυχασμό για τις επαναληπτικές εκλογές 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα συνάντηση με Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλο κι αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η κ. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή. 

Ούτε ο Ανδρουλάκης παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την ΠτΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα ορκιστεί την Πέμπτη και την επόμενη μέρα θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση αυτή πρέπει να είναι ανώτατος δικαστικός, είτε δηλαδή ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, είτε η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, ή η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Παραδοσιακά επιλέγεται ο αρχαιότερος δικαστικός, επομένως πιο πιθανόν είναι να αναλάβει ο κ. Σαρμάς. 

Εκλογές 2023: Βουλή μόνο για μια μέρα

Μετά τη διορθωτική αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α΄ Τακτική Σύνοδο την Κυριακή 28 Μαΐου. 

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Οι αλλαγές σε σύγκριση με τις 21 Μαΐου  

Οι βουλευτές που κέρδισαν τον σταυρό των πολιτών  θα ορκιστούν την Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα είτε με θρησκευτικό, είτε με πολιτικό όρκο. Τη Δευτέρα στις 10:30 οι νέοι βουλευτές θα εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλής, τους αντιπροέδρους και τους γραμματείς. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Oi διερευνητικές τελειώνουν, έρχεται η ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Εφόσον πρόκειται για νέες εθνικές εκλογές, όλες οι σχετικές διαδικασίες, όπως η κατάθεση προγραμμάτων, σημάτων των κομμάτων, συνδυασμών με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο και η επ' αυτών κρίση της Ολομέλειας του Πρώτου Τμήματός του αναφορικά με το δικαίωμα ή όχι της συμμετοχής τους σε εκλογές, θα επαναληφθούν εξαρχής.

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Ποια κόμματα θα συμμετέχουν στη δεύτερη κάλπη

Αυτή την φορά πάντως, δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλει «σταυρό» ο ψηφοφόρος. 

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός

Οι επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον, πλέον, σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top