Επαναληπτικές εκλογές 2023: Ποια κόμματα θα συμμετέχουν στη δεύτερη κάλπη

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Η στρατηγική της ΝΔ για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου: Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη η επανάληψη του 40,8%

Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου επισπεύδει τις εξελίξεις και φέρνει τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, μία εβδομάδα νωρίτερα δηλαδή απ’ ότι προγραμματιζόταν.

Παράλληλα, η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών (το απόγευμα θα πάει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Προεδρικό Μέγαρο και πιθανότατα δε θα τη δεχθεί, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας), επιταχύνει και τις διαδικασίες με τη σύγκληση και τη διάλυση της Βουλής.

Την Κυριακή το απόγευμα συγκαλείται η νέα Βουλή

Αν και το Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε σύγκληση της Βουλής την Πέμπτη 1 Ιουνίου, οι πληροφορίες θέλουν τελικά να πραγματοποιείται την Κυριακή 28 Μαΐου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ορκωμοσία των βουλευτών.

Τσίπρας: «Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα» – Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή

Στόχος είναι να γίνει την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 29 Μαΐου, η εκλογή προεδρείου, ώστε στη συνέχεια να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός

Σημειώνεται πως το Σύνταγμα προβλέπει το λιγότερο προεκλογική περίοδο 3 εβδομάδων.

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Ποια κόμματα θα συμμετέχουν 

Στις νέες εκλογές θα επαναληφθεί η διαδικασία που τηρήθηκε πρόσφατα, για την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Δηλαδή, τα κόμματα θα καταθέσουν προγράμματα, σήματα και συνδυασμούς με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο.

Στις εκλογές της 25 Ιουνίου τα ψηφοδέλτια θα είναι μόνο των κομμάτων, χωρίς υποψηφίους βουλευτές, καθώς η εκλογή τους θα γίνει με λίστα και όχι με σταυρό

Στις εκλογές της 25 Ιουνίου τα ψηφοδέλτια θα είναι μόνο των κομμάτων, χωρίς υποψηφίους βουλευτές, καθώς η εκλογή τους θα γίνει με λίστα και όχι με σταυρό

Η Ολομέλεια θα κρίνει εκ νέου για το δικαίωμα της συμμετοχής τους στις εθνικές εκλογές.

Βεργής: Δεν ήταν δική μου η ψήφος – Εγώ ψήφισα τον... Μητσοτάκη!

Από τα μικρά κόμματα, που έμειναν εκτός Βουλής, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα κατέβουν ως έχουν και στις νέες εκλογές το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη, που έχασαν για λίγο την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Εκλογές 2023: Στο 16% το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής

Από εκεί και πέρα, θεωρείται πιθανό μικρότερα κόμματα (του φάσματος 0,5% με 1%) να επιδιώξουν συνεργασίες και να κατέβουν «συμμαχικά» στις εκλογές.

Πώς ψηφίζουμε στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ψηφίζουμε χωρίς σταυρούς.

Εκλογές 2023: Γαλάζιος ο χάρτης της Ελλάδας – Τα οριστικά αποτελέσματα

Το ψηφοδέλτιο, που θα επιλέξει ο ψηφοφόρος, θα είναι μόνο του κόμματος (δηλαδή κενό, χωρίς υποψήφιους βουλευτές), καθώς η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα, που θα φτιάξουν οι αρχηγοί τους.

Αν και μπορούν να κάνουν ό,τι επιλογές επιθυμούν, οι αρχηγοί είθισται να ακολουθούν τη σειρά, με την οποία εξελέγησαν οι υποψήφιοι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δηλαδή στις 21 Μαΐου.

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όμως, λογικά θα αλλάξει αρκετά ο αριθμός των εδρών που θα λάβουν τα κόμματα, σε σύγκριση με τις έδρες που έλαβαν από την κάλπη της 21 Μαΐου.

Έτσι, κάλλιστα μπορεί ένας υποψήφιος που δεν εξελέγη στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, να εκλεγεί στη δεύτερη ή και το αντίθετο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top